Εντείνεται η διαμάχη για την ονομασία με την οποία θα πρέπει να κυκλοφορούν στη λιανική αγορά τα πολλά νέα χορτοφαγικά και βίγκαν προϊόντα, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις, ακόμα και σε χώρες της ΕΕ υπάρχει ασαφής νομοθεσία και τα περιθώρια παρερμηνείας είναι ιδιαίτερα ευρεία. Κάποιοι τα εκμεταλλεύονται…
Η πιο ενδιαφέρουσα από τις πολλές υποθέσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα είναι αυτή του καταστήματος λιανικής πώλησης φυτικών απομιμήσεων τυροκομικών La Fauxmagerie. Το όνομα παραπέμπει στη γαλλική λέξη fromagerie (τυροπωλείο) και αποτελεί λογοπαίγνιο με την επίσης γαλλική λέξη faux (ψεύτικο/απομίμηση). Το κατάστημα ανήκει σε δύο νεαρές αδελφές και ξεκίνησε τη λειτουργία του στο Λονδίνο στις αρχές του 2019 με την ταμπέλα του να αναφέρει -κάτω από την επωνυμία- το διακριτικό τίτλο ‘Plant-based cheesemonger’, όπου ‘cheesemonger’ θα μπορούσε να μεταφραστεί ελεύθερα σε ‘τυροκάπηλος’. Λίγο μετά την έναρξη της λειτουργίας του, η Ένωση Βρετανικών Γαλακτοκομικών Εταιρειών, η γνωστή και δραστήρια Dairy UK έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή μέσω της οποίας ζητούσε να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να απαγορευτεί στο κατάστημα η συγκεκριμένη ονομασία.
«Η Dairy UK έχει καθήκον να διασφαλίσει ότι τα οφέλη από τη διατροφή και την υγεία των πραγματικών γαλακτοκομικών προϊόντων αναγνωρίζονται και γνωστοποιούνται στους καταναλωτές. Μας απασχολεί ότι οι καταναλωτές παραπλανιούνται με τη χρήση όρων γαλακτοκομικών όρων όπως το ‘φυτικό τυρί’. Είναι πολύ σημαντικό για μας να προστατεύσουμε τον καταναλωτή από τις παραπλανητικές περιγραφές των προϊόντων. Θα επικοινωνήσουμε με την La Fauxmagerie για να τους ενημερώσουμε για την τρέχουσα απόφαση της ΕΕ σχετικά με την προστασία των όρων γαλακτοκομίας» ανέφερε ο θεσμικός φορέας στην ανακοίνωσή του.
Σε πρόσφατη ‘επίσκεψή’ μας στο site της εταιρείας διαπιστώσαμε οτι πράγματι, τα προϊόντα της εταιρείας δεν αναφέρονται ως τυριά, τουλάχιστον όχι στο τίτλο τους, αν και στις αναλυτικές περιγραφές περιγράφονται ως ‘τυριά’.

Μάχες ετικετών
Το βρετανικό κατάστημα La Fauxmagerie δεν είναι η μόνη επιχείρηση που δέχεται το τελευταίο διάστημα πιέσεις για να αλλάξει τις επωνυμίες των προϊόντων που διαθέτει στο κοινό και να συμμορφωθεί με την ισχύουσα νομοθεσία. Στις ΗΠΑ, η σεφ και επιχειρηματίας Miyoko Schinner, ιδρύτρια της εταιρείας Miyoko’s, η οποία παράγει και διαθέτει φυτικό ‘βούτυρο’ και ‘τυρί’ δέχτηκε πρόσφατα επιστολή από την Πολιτεία της Καλιφόρνια, όπου βρίσκεται η έδρα της, με την οποία της ζητείται να μην χρησιμοποιεί πλέον τον όρο ‘βούτυρο’.
Ταυτόχρονα της ζητείται να αφαιρέσει κάθε εικόνα ζώου από το site της- προ το παρόν υπάρχει μόνο μια φωτογραφία της ιδρύτριας να …αγκαλιάζει μια αγελάδα η οποία ζει σε ένα από τα ‘άσυλα’ ζώων στις ΗΠΑ. «Τα προϊόντα σας ισχυρίζονται ότι είναι ‘χωρίς ορμόνες’ και ‘χωρίς σκληρότητα’. Επειδή δεν είναι γαλακτοκομικά προϊόντα δεν ευσταθούν αυτοί οι ισχυρισμοί» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υπάρχει όμως περιθώριο παρανόησης; Σύμφωνα με μια έρευνα του 2018, την οποία διεξήγαγε το International Food Information Council (IFFC), κάτω από το 10% των καταναλωτών στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι τα plant-based προϊόντα περιέχουν ή προέρχονται από γάλα. Το 75% των ερωτώμενων απάντησε σωστά ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν περιέχουν ή δεν παράγονται από γάλα και το υπόλοιπο ποσοστό απάντησε ‘Δεν είμαι σίγουρος/η’.
Σύμφωνα με το IFFC τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν οτι το καταναλωτικό κοινό παρουσιάζει πολύ μικρό βαθμό σύγχυσης ανάμεσα στις βασικές διαφορές των δύο κατηγοριών προϊόντων,άρα, σύμφωνα με την έρευνα, η χρήση των όρων milk, cheese, butter κ. ά. δεν δημιουργούν πρόβλημα.