«Δεν έχουμε σιρόπια στο Μαραμπού»

Το Dairy News στο Παγκράτι για παγωτό και κουβεντούλα με την Βίκυ Περιστάνογλου

Σε έναν από τους πλέον ‘ανερχόμενους’ δρόμους της Αθήνας, αν και το πραγματικό μήκος του είναι μόλις μερικές δεκάδες μέτρα, στην Αρχελάου στο Παγκράτι, έχει την έδρα του το παγωτατζίδικο Μαραμπού. Το λειτουργούν από τον Οκτώβριο του 2018 η Βίκυ Περιστάνογλου και ο Γρηγόρης Τσομλεκτσόγλου. Σε διπλανό δρόμο βρίσκεται το εργαστήριό τους, εκεί όπου καθημερινά φτιάχνουν περιορισμένο αριθμό γεύσεων παγωτού υψηλής ποιότητας.
Συνέντευξη & φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου

 

Οι δύο συνεργάτες προέρχονται από διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα. Άνθρωπος του οίνου η Β. Περιστάνογλου έχει δουλέψει στο παρελθόν σε οινοποιητικές εταιρείες, είναι freelancer σύμβουλος και γευσιγνώστρια. Ο Γρ. Τσομλεκτσόγλου προέρχεται από το χώρο της κλωστοϋφαντουργίας. Οι δυο τους αποφάσισαν το 2018 να ασχοληθούν με το παγωτό και προς τα τέλη εκείνης της χρονιάς, δημιούργησαν ένα εργαστήριο κι άνοιξαν ένα κατάστημα το οποίο έχει ήδη αρχίσει να κατακτά τη θέση του στον ‘αθηναϊκό χάρτη του παγωτού’.

Επισκεφτήκαμε το Μαραμπού στο Παγκράτι και είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε εκτός από τις εξαιρετικές γεύσεις που παράγει (το παγωτό ανθόγαλα είναι από τα ωραιότερα που έχουμε δοκιμάσει), μια συζήτηση με την Βίκυ Περιστάνογλου, επαγγελματία αυστηρά προσηλωμένη σε αυτό που κάνει και με αξίες που σπανίζουν στο χώρο της.

«Φτιάχνουμε το παγωτό μόνοι μας, καθημερινά, χρησιμοποιώντας φρέσκο γάλα και αυγά, φρέσκα φρούτα και ποιοτικές πρώτες ύλες. Επιλέγουμε τοπικούς παραγωγούς για θέλουμε να στηρίξουμε την εντοπιότητα κάποιων προϊόντων, και όπου μπορούμε χρησιμοποιούμε βιολογικά προϊόντα. Δεν έχουμε έτοιμες βάσεις, η παραγωγή μας είναι μικρή και οι γεύσεις μας αλλάζουν καθημερινά. Θα βρείτε πάντα ανθόγαλα και σοκολάτα, οι υπόλοιπες όμως γεύσεις αλλάζουν» μας λέει η νεαρή επιχειρηματίας η οποία έχει σπουδάσει την τέχνη του παραδοσιακού ιταλικού παγωτού στην Ρώμη.

Στο Μαραμπού προσφέρονται καθημερινά 8-10 γεύσεις παγωτού.

 

Αυθεντική γεύση

Η ισχυρή ιταλική παράδοση σε συνδυασμό με την εκπληκτική τεχνογνωσία και τις εξαιρετικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν κάνουν τους Ιταλούς, σύμφωνα με την Β. Περιστάνογλου, τόσο σημαντικούς στον παγκόσμιο ‘χρηματιστήριο’ του παγωτού. Η ίδια εισάγει κάποιες ειδικές πρώτες ύλες από την Ιταλία ενώ εφαρμόζει καινοτόμες τεχνικές, π.χ. στο μείζον ζήτημα της αντικατάστασης της ζάχαρης, ‘μεταφέροντας’ κατά κάποιο τρόπο την ιταλική τεχνοτροπία στα καθ’ ημάς.

Στο Μαραμπού δεν πωλούνται γλυκά με το κύριο προϊόν, τα παγωτά δεν γαρνίρονται με σιρόπια. «Είμαστε προσανατολισμένοι σε μια άλλη τάση που επικρατεί, τις καθαρές γεύσεις, το ‘ένα πράγμα’ στο παγωτό. Δεν έχουμε σιρόπια, είμαστε …πουρίστες! Πάντως δεν είναι θέμα αυστηρότητας αλλά το να κάνεις τη δουλειά σου με ένα τρόπο που εσύ ορίζεις» μας λέει η νεαρή επιχειρηματίας δικαιολογώντας τη μάλλον ασυνήθιστη αλλά ορθή στάση της.

Οι ισορροπημένες συνταγές και η αυστηρή επιλογή πρώτων υλών είναι, όπως φαίνεται, το μυστικό της επιτυχίας για το Μαραμπού το οποίο είναι μια επιχείρηση που άνοιξε μέσα στη χειρότερη οικονομική κρίση που έζησε μεταπολεμικά αυτή η χώρα. Η συνομιλήτριά μας όμως, δεν θέλει να αναφέρεται στο παρελθόν: «Είμαστε απλώς μια μικρή επιχείρηση που ξεκινήσαμε πριν από ένα χρόνο. Έχουν ανοίξει πολλές επιχειρήσεις μέσα στην κρίση· αυτή η λέξη δεν λέει κάτι» υποστηρίζει με θάρρος.

Το παγωτατζίδικο Μαραμπού, στην Αρχελάου στο Παγκράτι. Η Βίκυ Περιστάνογλου και ο Γρηγόρης Τσομλεκτσόγλου έχουν άποψη για το παγωτό και αυτό γίνεται αμέσως αντιληπτό.

 

Dolce vita στο Παγκράτι

Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το Μαραμπού σφύζει αυτό το διάστημα από ζωή καθώς η αστική,  κοσμοπολίτικη Αθήνα βρίσκει στο Παγκράτι μια από τις ωραιότερες εκφάνσεις της. Ζητάμε λοιπόν από την Β. Περιστάνογλου να μας εξηγήσει το πώς επιλέχθηκε και τι συμβολίζει αυτή η περιοχή.

«Την παρακολουθώ και τη ζω αυτή τη γειτονιά εδώ και πολλά χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Είναι μια γειτονιά με μποέμικο αέρα κι ο κόσμος της είναι ανάλογος. Της έλειπε ένα παγωτατζίδικο· έχει πολλά εστιατόρια και καφέ…» μας λέει χαμογελώντας. Μας επισημαίνει μάλιστα ότι οι πελάτες της είναι άνθρωποι από διάφορες ηλικίες και γαστρονομικά γούστα, οι οποίοι έρχονται σε κάποιες περιπτώσεις από άλλες γειτονιές για να δοκιμάσουν το παγωτό της.

Παγωτό το οποίο αν και βρίσκεται στα ψηλά της αθηναϊκής γκάμας τιμών (ανά κιλό), είναι κατά την συνιδιοκτήτρια του Μαραμπού απόλυτα ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλες επιλογές της αγοράς. Ειδικά με παγωτά που δεν έχουν καμία σχέση με το χειροποίητο παγωτό του Μαραμπού, το οποίο είναι φτιαγμένο με πολύ φροντίδα.

«Ο κόσμος δεν αντιδρά αρνητικά στην τιμή που πουλάμε διότι καταλαβαίνει και αξιολογεί» μας επισημαίνει και συμπληρώνει: «Από την πλευρά μας έχει γίνει προσεκτική κοστολόγηση της παραγωγής – δεν πήγαμε στα ‘τυφλά’- με σκοπό να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή τιμή και θεωρούμε ότι προσφέρουμε εξαιρετικό προϊόν σε ανταγωνιστική τιμή».

Η σοκολάτα είναι από τις πιο σταθερές γεύσεις στο Μαραμπού. Και το παγωτό ανθόγαλα ασφαλώς.

 

Franchise; Αργότερα…

Η επιχείρηση Μαραμπού εκμεταλλεύεται τη μικρή αλλά αυξανόμενη φήμη της και ήδη έχει μπει και στην horeca αγορά, συνεργάζεται μάλιστα με τρία εστιατόρια, δεν βιάζεται όμως να κάνει μεγάλα βήματα. Προς το παρόν οι δυο συνεργάτες δεν σκέπτονται την προοπτική επέκτασης με δεύτερο κατάστημα – αν και τους έχουν γίνει κρούσεις για franchise- καθώς προσβλέπουν στην εδραίωσή τους στην αγορά του Παγκρατίου και την επέκτασή τους στην επαγγελματική αγορά. «Μας ενδιαφέρει να προσφέρουμε στον κόσμο άριστη ποιότητα, να δίνουμε χαρά σε μικρούς και μεγάλους και να γίνουμε γνωστοί. Σκεφτόμαστε τον κοντινό ορίζοντα…».

Στον πολύ κοντινό ορίζοντα είναι ασφαλώς και ο τουρισμός που έχει δημιουργήσει στην Αθήνα, ειδικά μάλιστα στο Παγκράτι, ένα κύμα κρατήσεων AirBnB, από το οποίο επωφελείται και το Μαραμπού. «Έχει πολλούς τουρίστες η γειτονιά και πράγματι έρχονται πολλού ξένοι στο κατάστημα. Υπολογίζω ότι περίπου το 30% των πελατών μας αυτή τη στιγμή είναι τουρίστες…» μας λέει με ιδιαίτερη ικανοποίηση η Β. Περιστάνογλου.

You might also like