Ξεκίνησε η Συνεταιριστική Ηπειρωτική Βιομηχανία Γάλακτος
Συνομιλούμε με τον τον πρόεδρό της, τον Χριστόδουλο Μπαλτογιάννη
Σαράντα παραγωγοί στο χώρο της βιολογικής αιγοπροβατοτροφίας. Περίπου ένα εκατομμύριο κιλά γάλακτος το χρόνο. Επένδυση της τάξης των 5 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα η ΣΗΒΙΓΑΛ φιλοδοξεί να κάνει την ξακουστή φέτα των Ιωαννίνων ακόμα σπουδαιότερη. Ο επικεφαλής της προσπάθειας Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης μιλάει στο Dairy News.
Συνέντευξη στο Θανάση Αντωνίου. Φωτογραφίες: ΣΗΒΙΓΑΛ
Η ΣΗΒΙΓΑΛ είναι η νέα συνεταιριστική προσπάθεια στα Ιωάννινα η οποία έχει ως στόχο να συσπειρώσει στις τάξεις της κτηνοτρόφους από τη βιολογική αιγοπροβατοτροφία οι οποίοι φιλοδοξούν να περάσουν στη μεταποίηση της πρώτης ύλης που παράγουν και με τα προϊόντα τους να κατακτήσουν όχι μόνο την ελληνική αλλά και τη διεθνή αγορά.
Πίσω από την προσπάθεια βρίσκεται ένας από τους παλαιότερους και σημαντικότερους συνεταιρισμούς της χώρας, ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων – Ένωση Αγροτών. Στους κόλπους της Ένωσης δημιουργήθηκε μια ομάδα παραγωγών βιολογικού γάλακτος και η ομάδα αυτή κάνει σήμερα ένα βήμα πιο πέρα, βήμα τολμηρό και φιλόδοξο.

Το πρόγραμμα & η επένδυση
Το πρόγραμμα της συγκεκριμένης ομάδας (‘Παραγωγή και τυποποίηση βιολογικών προϊόντων γάλακτος’), το οποίο θα τύχε χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, έχει χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2022, σύμφωνα με την έγκριση χρηματοδότησης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ανέγερση πρότυπης μονάδας μεταποίησης αλλά και μια δεύτερη μονάδα παραγωγής βιολογικών ζωοτροφών.
Το κόστος αναμένεται να ανέλθει σε 4,88 εκατ. ευρώ από τα οποία το 50% θα επιδοτηθεί από τη Δράση 4.2.1 ‘Μεταποίηση, Εμπορία ή και Ανάπτυξη Γεωργικών Προϊόντων’ ενώ αυτό το διάστημα οι άνθρωποι που ανέλαβαν το συγκεκριμένο εγχείρημα βρίσκονται σε αναζήτηση συνεργασιών και εξεύρεσης των κεφαλαίων που θα συνεισφέρουν οι παραγωγοί.
Το Dairy News επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ένωσης Χριστόδουλο Μπαλτογιάννη ο οποίος μας έδωσε τη γενική εικόνα της προσπάθειας που καταβάλουν οι αξιόμαχοι συνεταιριστές των Ιωαννίνων. «Έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα παραγωγών βιολογικής αιγοπροβατοτροφίας και παράγουμε βιολογικό γάλα. Μέχρι σήμερα, οι παραγωγοί του γάλακτος αυτού το παραδίδουν συλλογικά σε γαλακτοκομικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, με την προϋπόθεση ότι το γάλα αυτό δεν το πουλάνε ως ‘βιολογικό’ διότι αυτές ο εταιρείες δεν παράγουν βιολογικά προϊόντα» μας εξηγεί ο έμπειρος Ηπειρώτης συνεταιριστής.
«Εμείς υποβάλαμε μια μελέτη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και σήμερα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην κατασκευή του τυροκομείου. Η έγκριση δόθηκε μόλις πριν από ένα μήνα και αυτό το διάστημα προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε την ιδία συμμετοχή μας – πέρα από την ενίσχυση που θα λάβουμε από το υπουργείο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ» προσθέτει ο Χρ. Μπαλτογιάννης.

Όπως δηλώνει στο Dairy News ο πρόεδρος της ΣΗΒΙΓΑΛ, σε πρώτη φάση το συνεταιριστικό σχήμα θα ασχοληθεί με το αιγοπρόβειο γάλα από το οποίο σκοπεύει να παράξει βιολογικά προϊόντα- φέτα μεταξύ αυτών. «Η φέτα γεννήθηκε εδώ, στα Γιάννενα» μας λέει με υπερηφάνεια ο Χρ. Μπαλτογιάννης και συμπληρώνει: «Θα είναι μια εξαιρετική Γιαννιώτικη φέτα, φτιαγμένη με το μεράκι και την πρώτη ύλη μιας συλλογική οργάνωσης. Σκοπεύουμε να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς της περιοχής, μεταξύ αυτών και η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων».
Προς το παρόν η δημιουργία καταστήματος λιανικής δεν είναι στα σχέδια της ΣΗΒΙΓΑΛ, ο Χρ. Μπαλτογιάννης δεν απορρίπτει όμως μια τέτοια κίνηση, μας θυμίζει άλλωστε ότι κατάστημα διέθετε και η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, η οποία στο παρελθόν ήταν συνεταιριστική επιχείρηση.
Προς τα πού ‘κοιτάζει’ η νέα συλλογική προσπάθεια στα Ιωάννινα; Ο Χρ. Μπαλτογιάνης προσδιορίζει το προς τα πού στοχεύει η προσπάθεια: «Θα στραφούμε ιδιαίτερα προς τις εξαγωγές, διότι αυτή η κατεύθυνση έχει περισσότερο ενδιαφέρον για μας. Υπάρχει έντονη ζήτηση για βιολογική φέτα στο εξωτερικό. Εκεί βρίσκεται η υπεραξία της προσπάθεια που θα κάνουμε, άλλωστε η πρώτη περιοχή της χώρας που πραγματοποίησε εξαγωγές φέτας σε ΗΠΑ και Ευρώπη ήταν η Ήπειρος». Η ιστορία επαναλαμβάνεται για το καλό όλων μας…
Ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων – ΕΝΩΣΗ Αγροτών προήλθε από την συγχώνευση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων με 24 Πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς μέλη της και αριθμεί 1.182 φυσικά μέλη και 2 πρωτοβάθμιους κλαδικούς Συνεταιρισμούς, τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων Πίνδος και τον Αλιευτικό Συνεταιρισμό Νήσου Παμβώτις.
Οι κύριες δραστηριότητες του Συνεταιρισμού είναι η εμπορία γεωργικών εφοδίων, η παροχή υπηρεσιών στα μέλη μέσω του πιστοποιημένου ΚΕΑ το οποίο λειτουργεί στον Συνεταιρισμό και η πρακτόρευση Ασφαλειών.
Παράλληλα ο Συνεταιρισμός είναι 100% μέτοχος στην ΑΕΣ Συνεταιριστική Οινοποιία Ηπείρου Ζοίνος η οποία αποσχίσθηκε από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων το έτος 2006 και η οποία δραστηριοποιείται στην αμπελουργική ζώνη Ζίτσας όπου είναι και εγκατεστημένη, καθώς και στην ΑΒΓΗ ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ όπου ο Συνεταιρισμός ήταν συνιδρυτής.