Σαμαντούρος [ΑΓΡΕΚ]: «Η Κτηνοτροφία χρειάζεται ρευστότητα»

Μια συζήτησή μας με τον σημαντικό επιχειρηματικό παράγοντα της γεωργίας

Σχεδόν τέσσερις  δεκαετίες μετά το ξεκίνημά του στον κατασκευαστικό κλάδο για γεωργικές εφαρμογές, κι έχοντας στο ενεργητικό του κορυφαία έργα σε αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες, έχοντας ήδη περάσει ο ίδιος στη θέση του παραγωγού, ο Κωνσταντίνος Σαμαντούρος είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες μορφές του αγροτικού κόσμου.
Συνέντευξη: Θανάσης Αντωνίου. Φωτογραφίες: Θ.Α. & ΑΓΡΕΚ

 

Το Dairy News είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον ιδρυτή της ΑΓΡΕΚ και να καταγράψει τις απόψεις του για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής. Χωρίς να υπερασπίζεται ακραίες θέσεις αλλά έχοντας πάντα στο στόχαστρό του τις αδυναμίες των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, ο Πειραιώτης επιχειρηματίας έχει γίνει συνώνυμο των κατασκευών στον γεωργικό κλάδο και η γνώμη του, ύστερα από πολλά  χρόνια στη δουλειά, είναι αναμφίβολα πολύτιμη.

Dairy News| Κύριε Σαμαντούρε, πως πηγαίνει ο κλάδος της γαλακτοκομίας στην Ελλάδα;

Κωνσταντίνος Σαμαντούρος | Ο κλάδος έχει ένα ‘θέμα’ αυτό το διάστημα, λόγω της τιμής του γάλακτος η οποία είναι χαμηλή, ενώ η ζήτηση έχει πέσει για γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα στην εγχώρια αγορά. Η τιμή πέφτει διότι γίνονται εισαγωγές σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους  του εγχώριου γάλακτος. Κατά την άποψή μου είναι μια τεχνητή κρίση αυτή, δεν είναι ουσιαστική. Η αλήθεια είναι ότι η κατανάλωση κάποιων παραδοσιακά δημοφιλών προϊόντων, όπως η φέτα, έχει μειωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Είμαι όμως αισιόδοξος όμως ότι η αγορά θα ανακάμψει.

Τη βιομηχανία πως τη βλέπετε από τη δική σας, την τεχνολογική- κατασκευαστική οπτική;

Ασφαλώς εκσυγχρονίζεται. Οι εκμεταλλεύσεις αλλάζουν, γίνονται όλο και μεγαλύτερες με πιο σύγχρονες κατασκευές: με αμελκτήρια, με καλές εγκαταστάσεις, με βιολογικούς καθαρισμούς, με καλή διαβίωση των ζώων, βελτιωμένη διατροφή των ζώων που έχει σαν αποτέλεσμα να επιτυγχάνονται καλύτερα ποιοτικά προϊόντα, ενώ υπάρχει και αύξηση της παραγόμενης ποσότητας. Σε μια τέτοια εκμετάλλευση, ξέρετε, το κόστος μειώνεται…

Η ΑΓΡΕΚ έχει μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή σύγχρονων θερμοκηπίων.

 

Παίζει ρόλο η είσοδος νέων παραγωγών στο επάγγελμα;

Παίζει ρόλο: οι νέοι αγρότες επιδοτούνται από την Ε.Ε. ενώ κάθε δύο χρόνια βγαίνουν προγράμματα για νέους αγρότες που τους βοηθούν όχι μόνο να ασχοληθούν με την παραγωγή προϊόντων αλλά και τη μεταποίησή τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μπαίνουν νέοι άνθρωποι και μάλιστα με περισσότερη μόρφωση και την κατάλληλη παιδεία στο γάλα και τα προϊόντα του κρέατος κι έτσι επιτυγχάνεται ανανέωση και βελτίωση των προϊόντων.

Τι είναι αυτό που πραγματικά κοστίζει σε μια νέα εκμετάλλευση;

Θα ξεκινήσω από κάπου αλλού: αυτό που είναι σημαντικό να διαθέτει ένας νέος παραγωγός, είτε αποφασίσει να ασχοληθεί με το κρέας, είτε με το τυρί, είναι το μεράκι. Αυτό ‘κοστίζει’ περισσότερο…

Από πού πρέπει να ξεκινήσει  κάποιος που θέλει να εμπλακεί στην παραγωγή;

Από μια μελέτη βιωσιμότητας. Εμείς πραγματοποιούμε συχνά μελέτες βιωσιμότητας επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα για να μπορεί ο υποψήφιος επενδυτής να γνωρίζει μια σειρά παράγοντες όπως η δυναμικότητα της μονάδας, το είδος των προϊόντων, η άξια τους στην αγορά, το πραγματικό κόστος τους.

Τι προκύπτουν από τις μελέτες αυτές;

Αποδεικνύεις π.χ. σε έναν παραγωγό που έχει 100 ζώα ότι δεν μπορεί να κάνει τυρί. Αποδεικνύεις ότι ο ίδιος παραγωγός έχει κόστος ανά προβατίνα πολύ μεγαλύτερο από μια μονάδα που εκτρέφει πχ. 800 ζώα. Η μελέτη έχει σαν σκοπό να αποδείξει τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει, να επιλέξει ο παραγωγός με τι θα ασχοληθεί και που βρίσκεται το βέλτιστο αποτέλεσμα. Συχνά χρειάζεται να κάνεις κάτι διαφορετικό από αυτό που ήθελες αρχικά, προκειμένου να πετύχεις το ιδανικό κόστος.

Σύγχρονο αμελκτήριο, κατασκευασμένο από την ΑΓΡΕΚ.

 

Τα λίγα χρήματα στο ξεκίνημα μιας προσπάθειας, δεν είναι πρόβλημα;

Όχι, δεν είναι. Καλό είναι να ξεκινάει κάποιος με κάτι μικρό, να μαθαίνει τη δουλειά και σιγά- σιγά να βρει χρηματοδότες ή να συνεργαστεί με άλλους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί, το ίδιο κι ο Αναπτυξιακός Νόμος και το ΕΣΠΑ. Η χρηματοδότηση ποικίλει από 50-70% ανάλογα με την ηλικία και την εμπειρία του αγρότη, την περιοχή κ.ά.

Η Ελλάδα έχει στραφεί στις εξαγωγές. Τι προοπτικές υπάρχουν;

Από τη στιγμή που έχει μειωθεί η ζήτηση στο εσωτερικό, οι εξαγωγές βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες. Όλοι προσπαθούν να εξάγουν. Πολλά προϊόντα μας είναι ΠΟΠ, το ίδιο συμβαίνει με το κρέας μας. Είναι προϊόντα εξαιρετικά, που η ποιότητά τους οφείλεται στην εξαιρετική χλωρίδα και πανίδα της χώρας.

Πότε ξεκίνησε τη δραστηριότητά της η ΑΓΡΕΚ;

Το 1982. Είχα μόλις τελειώσει τη Γεωπονική. Δεν προέρχομαι από αγροτική αλλά από ναυτική οικογένεια, δεν γεννήθηκα στην επαρχία αλλά στον Πειραιά, με τράβηξε όμως η ζωική παραγωγή, οι κατασκευές για τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Δημιούργησα την ΑΓΡΕΚ με έδρα τον Ασπρόπυργο κι αργότερα, το 1996,  μεταφερθήκαμε στην Χαλκίδα όπου βρισκόμαστε μέχρι σήμερα.

 

Η εταιρεία άλλαξε σε σχέση με αρχικό αντικείμενο…

Ξεκινήσαμε με μελέτες και κατασκευές στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων, δραστηριότητα που διατηρούμε μέχρι και σήμερα και στην κατασκευή θερμοκηπίων, στάβλων, ιχθυογενετικών σταθμών κ.ά. Αργότερα ιδρύσαμε την Ζωοθρεπτική Σκύρου που διαθέτει ένα σύγχρονο εργοστάσιο για την παραγωγή ζωοτροφών κυρίως για μηρυκαστικά. Αργότερα αναλάβαμε ένα θερμοκήπιο με λαχανικά στο Μουρίκι Βοιωτίας το οποίο τροφοδοτεί τους παραγωγούς με σποριόφυτα. Επίσης αναλάβαμε τη λειτουργία ενός θερμοκηπίου στο Ηράκλειο, ιδρύοντας παράλληλα την εταιρεία Υδροπονικά Θερμοκήπια Κρήτης  για την παραγωγή υδροπονικής ντομάτας.

Άρα έχετε περάσει και στην παραγωγή…

Εμείς πιστεύουμε πραγματικά αυτό που συστήνουμε στους πελάτες μας γι’  αυτό κάποιες φορές το κάνουμε κι εμείς οι ίδιοι όπως έγινε με αυτά τα θερμοκήπια.

Είστε ικανοποιημένος από το επίπεδο των γνώσεων όσων ασχολούνται με την παραγωγή; Βλέπετε να μπορεί η επιστήμη να ‘περάσει’ στην παραγωγή;

Ναι, το  βλέπω αυτό. Γι’ αυτό τον λόγο έχουμε συμμετάσχει σε  πειραματικά προγράμματα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, συνεργαζόμαστε με διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα σε ειδικά προγράμματα χρηματοδοτώντας ως ένα βαθμό κάποια από αυτά, ενώ συνεργαζόμαστε και με το Κολέγιο Περωτή που έχουν αποφοιτήσει τα παιδιά μου.

Για ποιο έργο σας αισθάνεστε υπερήφανος;

Για την κτηνοτροφική μονάδα Αμνός στα Βάγια Βοιωτίας του κυρίου Τουρκοχωρίτη που δραστηριοποιείται στην παραγωγή πρόβειου γάλακτος, ενώ έχει προχωρήσει και στην μεταποίηση. Επίσης για την  πτηνοτροφική μονάδα Μανωλιτσάκη στην Κρήτη που παράγει βιολογικά αυγά. Έχουμε δουλέψει σε όλη την Ελλάδα.

Η εντυπωσιακή κατασκευή στην Κτηνοτροφική Βαγίων του Αντώνη Τουρκοχωρίτη στη Βοιωτία.

 

Τι είναι αυτό που σας δυσκολεύει σε τέτοια μεγάλα έργα;

Το γεγονός ότι αν και είμαστε μια μικρή χώρα, οι μεταφορές είναι δύσκολες. Επίσης η εξεύρεση των κατάλληλων συνεργείων σε διάφορες περιοχές της χώρας με τα οποία ένας κατασκευαστής θα μπορέσει να δουλέψει για χρόνια. Τα τελευταία χρόνια το κύριο πρόβλημα ήταν η μη χρηματοδότηση. Η κτηνοτροφία και η γεωργία έχουν ανάγκη ρευστότητας, χρειάζεσαι χρήματα για να παράγεις κρέας, γάλα, τυρί, αυγά. Με την κατάρρευση κάποιων λιανεμπορικών αλυσίδων πολλοί παραγωγοί έχασαν μεγάλα ποσά, ενώ οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούσαν. Φανταστείτε έναν παραγωγό,  που είχε χάσει κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από την κατάρρευση της Carrefour, να μην μπορεί να πάρει χρήματα από την τράπεζα για να προχωρήσει.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ρωτήσω: πως βλέπετε το μέλλον της γεωργίας στην Ελλάδα;

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε δυστοκία στον κλάδο μας διότι δεν υπήρχαν χρηματοδοτήσεις. Τα  προγράμματα για μια πενταετία είχαν παγώσει, τώρα τελευταία άρχισε να κινείται και πάλι η αγορά. Δίνεται πλέον η κατάλληλη προσοχή για να αναπτυχτεί η γεωργία και η κτηνοτροφία, προκειμένου να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης. Από τους πυλώνες που έχουμε στην Ελλάδα, κύριοι είναι ο τουρισμός και  η πρωτογενής παραγωγή. Αγαπάμε τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούμαστε και θέλουμε να κάνουμε όσα κάνουμε μέχρι σήμερα πιο σωστά και πιο επιτυχημένα, χρησιμοποιώντας την τελευταία εξέλιξη της τεχνολογίας. Αλλά έχοντας και την παραδοσιακή αντίληψη για την παραγωγή των προϊόντων.

ΑΓΡΕΚ Κ. Σαμαντούρος Α.Ε.

  • Ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται στο χώρο της γεωργίας από το 1982. Αντικείμενό της είναι η μελέτη, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση καινοτόμων αναπτυσσόμενων γεωργικών μονάδων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διαθέτει σύγχρονες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 20.000 τ.μ. και πλήρως αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής. Στελεχώνεται από έμπειρο και εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό.
  • Συνεργάζεται με Πανεπιστημιακά και ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και μεταξύ αυτών: το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. το Πανεπιστήμιο του Μπάρι, το – Agrotechnology and Food Science Group του Πανεπιστημίου του Wageningen (Ολλανδία), καθώς και διάφορα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.
  • Η εταιρεία λαμβάνει μέρος σε προγράμματα έρευνας καινοτόμων προϊόντων και μεταξύ αυτών το 1997 για την «Εφαρμογή Υδροπονικών Συστημάτων Καλλιέργειας Κηπευτικών Σε Υποστρώματα Νέων Πορωδών Υλικών». Ύψος προγράμματος 250.000 Ευρώ. (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΤΕΙ Άρτας) και το  έργο το 2004 «Προστατευτικές Κατασκευές Για Τη Γεωργία Καλυμμένες Με Διαπερατά Υλικά» με διακριτικό τίτλο “Agronets”. Ύψος προγράμματος 2.061.000 Ευρώ. (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, A & F Wageningen, UniBari)
  • Η ΑΓΡΕΚ χρηματοδοτεί επιστημονικές ερευνητικές εργασίες για τη «Βελτιστοποίηση ελαφρών εύκαμπτων αγροτικών κατασκευών» και συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος με την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των αποβλήτων των ελαιοτριβείων μέσω του ερευνητικού προγράμματος  «Ήπια διαχείριση υγρών αποβλήτων» κ.ά.

Κεντρική φωτογραφία:  Ο Κωνσταντίνος Σαμαντούρος σε παλαιότερη επίσκεψή του στην Dairy Expo.

You might also like