Αγρότης της Χρονιάς 2020, 11η απονομή βραβείων

Aπό την εφημερίδα Agrenda στα Ιωάννινα - Grand Serai 

H ετήσια εκδήλωση απονομής βραβείων του καταξιωμένου θεσμού Αγρότης της Χρονιάς – η 11η απονομή- πραγματοποιήθηκε  με τη φροντίδα της εφημερίδας Agrenda στα Ιωάννινα, στο ξενοδοχείο Grand Serai. Φέτος η εκδήλωση είχε στο επίκεντρό της την κτηνοτροφία με τον Ιταλό καθηγητή Giuseppe Pulina, από το Πανεπιστήμιο του Sassari (Σαρδηνία), να δίνει τον τόνο των εξελίξεων στην αγορά του αιγοπρόβειου γάλακτος και των τυροκομικών προϊόντων.

 

Πολύτιμη ήταν και η συνεισφορά του βραβευμένου με τον τίτλο του Αγρότη της Χρονιάς 2019 στο Ηνωμένο Βασίλειο Ιρλανδού παραγωγού, John Martin, ο οποίος μετέφερε μια «εικόνα του μέλλοντος» για τα ελληνικά δεδομένα την οποία ο ίδιος εφαρμόζει στη δική του σύνθετη εκμετάλλευση, με πρόβατα φυλής και σημαντικές εκτάσεις παραγωγής ζωοτροφών.

Την εκδήλωση τίμησε με την ενεργό παρουσία του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας. Εξέχοντα ρόλο είχε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, επίλεκτα μέλη της επιστημονικής κοινότητας, στελέχη του τραπεζικού τομέα, παράγοντες της αγοράς μηχανημάτων και τεχνοκράτες από τον κλάδο των αγροτικών εφοδίων, κυρίως δε, καταξιωμένοι για τη δουλειά τους αγρότες και κτηνοτρόφοι ανέπτυξαν ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες και παρουσίασαν συγκεκριμένα επιχειρηματικά projects.

Κτηνοτρόφος της Χρονιάς Ηρακλής Μπαλαντάνης (αριστερά). Το βραβείο παραδίδει ο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

 

Στην ανάγκη να αποκατασταθεί η τάξη στις οργανωτικές δομές του αγροτικού χώρου, προκειμένου να σε θέση οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις να ενσωματώσουν με μεγαλύτερη άνεση και μικρότερο κόστος τα επιτεύγματα της νέας τεχνολογίας και στο πεδίο των εισροών, αναφέρθηκε ο Νίκος Κυριακίδης, Εμπορικός Διευθυντής της Yara Hellas. Στην ετοιμότητα της John Deere να παράσχει ολοκληρωμένες ψηφιακές λύσεις στα θέματα τεχνικής φροντίδας σε κάθε αγροτική εκμετάλλευση, αναφέρθηκε ο Χριστόδουλος Μποζατζίδης, διευθύνων σύμβουλος της Agrotech S.A.

Ο Δημήτρης Οικονόμου, επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης Μικρών Επιχειρήσεων της Eurobank, μίλησε για την ετοιμότητα της τράπεζας να παράσχει χρηματοδοτικές λύσεις στα εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια που συνδέονται είτε με τα Σχέδια Βελτίωσης είτε με την Εμπορία και Μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.

Η Interamerican προσφέρει ήδη συμπληρωματικές λύσεις στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και πολύ σύντομα θα είναι σε θέση να συνδράμει ακόμα πιο αποτελεσματικά στο νέο μοντέλο σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ, κατέστησε σαφές η Έφη Κοκορέλη, Επικεφαλής του Κλάδου Αγροτικών Ασφαλίσεων της εταιρείας.

Αγρότης της Χρονιάς Χρήστος Ζαγάρης (αριστερά). Το βραβείο παραδίδει ο Γιάννης Πανάγος, Εκδότης της εφημερίδας Agrenda.

 

Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή των τριών βραβείων:

  • Αγρότης της Χρονιάς: Χρήστος Ζαγάρης. Η απονομή έγινε από τον Γιάννη Πανάγο, Εκδότη-Διευθυντή της εφημερίδας Agrenda.
  • Κτηνοτροφική Εκμετάλλευση της Χρονιάς: Ηρακλής Μπαλαντάνης. Η απονομή έγινε από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα.
  • Συλλογική Προσπάθεια της Χρονιάς: Ορεάλιος Γη Κεφαλονιάς. Η απονομή έγινε από τον Νίκο Κυριακίδη, Εμπορικό Διευθυντή της Yara Hellas.

Επίσης, απονεμήθηκε τιμητική διάκριση για την προσφορά του στον συνεργατισμό στον Γενικό Διευθυντή του Συνεταιρισμού ΠΙΝΔΟΣ, Λάζαρο Τσακανίκα. Η απονομή έγινε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Αξιολόγησης του Αγρότη της Χρονιάς, καθηγητή και πρώην υπουργό Αθανάσιο Τσαυτάρη.

You might also like