Σε ‘ρυθμό’ AGROTICA η ελληνική αγροτική παραγωγή

Ξεκινάει σήμερα η μεγάλη έκθεση στη Θεσσαλονίκη- πολλές ιο εκδηλώσεις

Σε ρυθμό AGROTICA βρίσκεται από σήμερα ο αγροτικός κόσμος της χώρας καθώς ξεκινάει η μεγάλη έκθεση της Θεσσαλονίκης η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς του αγροτικού κόσμου της Ελλάδας. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη για να εγκαινιάσει την 28η Διεθνή Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων «Agrotica 2020».

 

Η φετινή Agrotica συνιστά τη μεγαλύτερη σε συμμετοχή έκθεση στην ιστορία του θεσμού αριθμώντας πάνω από 2.000 εκθέτες από 46 συνολικά ευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες και διοργανώνεται από σήμερα 30 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο κ. Βορίδης ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη έχοντας στις αποσκευές του το ‘ξεπάγωμα’ των Σχεδίων Βελτίωσης, με τα οποία δίδεται η δυνατότητα στους Έλληνες παραγωγούς να αντλήσουν κεφάλαια από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία θα κατευθυνθούν στην εκμηχάνιση των γεωργικών εκμεταλλεύσεών τους. Σύμφωνα με το υπουργείο, από το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να ωφεληθούν 2 στους 3 αγρότες που έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα.

Παράλληλα ότι ο κ. Βορίδης προχώρησε στην ενεργοποίηση δύο ιδιαιτέρως σημαντικών χρηματοδοτικών εργαλείων, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό ταμείο Επενδύσεων, για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα. “Οι παραπάνω κινήσεις του Υπουργού εξασφαλίζουν στους Έλληνες παραγωγούς συνολικό ποσό ύψους 1,2 δισ. ευρώ το οποίο τους επιτρέπει να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός προοδευτικού και βιώσιμου μετασχηματισμού της ελληνικής γεωργίας” αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Θεσμοί & φορείς

Ασφαλώς η συγκεκριμένη έκθεση είναι η ευκαιρία για την παρουσία όλων των μεγάλων φορέων του ελληνικού δημοσίου και της ελληνικής γεωργίας. Έτσι, στο πλαίσιο αυτό πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος και ο αντιπρόεδρος κ. Νίκος Δούκας θα συμμετέχουν στην  Agrotica 2020.

Ανακοινώθηκε επίσης η συμμετοχή του AgriBusiness Forum στην έκθεση Agrotica 2020 στην Θεσσαλονίκη, στο περίπτερο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Ο θεσμός θα παρουσιάσει την Παρασκευή 31/1 και το Σάββατο 1/2/2020 στo stand no 28 της Εθνικής Τράπεζας (περίπτερο 2, 2ος όροφος) τα 6 φετινά πρωτοποριακά συνέδρια και εκδηλώσεις στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στην Ολλανδία που αφορούν στο μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα στην ψηφιακή εποχή.

Το Τμήμα Βιομάζας του ΚΑΠΕ, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Ινστιτούτο Αγροτικής Συνεταιριστικής Οικονομίας (ΙΝΑΣΟ-ΠΑΣΕΓΕΣ) και τη Διεθνή Συμβουλευτική εταιρεία Q-Plan International, συνδιοργανώνουν ημερίδα με τίτλο: “Βιομάζα και Αγροτικός Τομέας” στην Αίθουσα Β του Συνεδριακού Κέντρου «Ν. Γερμανός» της HELEXPO ΔΕΘ την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020, 10:00 – 13:30.

Κόμματα

Αλλά και τα κόμματα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν στο πλαίσιο της έκθεσης αγροτικές εκδηλώσεις.Μια από αυτές θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση του Αγροτικού Τμήματος ΣΥΡΙΖΑ και της ΕΠΕΚΕ Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Αγροτικός Τομέας: παρόν και μέλλον». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 1η Φεβρουαρίου 2020 ώρα 12.00 π.μ. στο Β’ Αμφιθέατρο Σχολής Γεωπονίας Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ.,  στη Θεσσαλονίκη.  Στη συζήτηση θα παραβρεθούν ως ομιλητές ο Σταύρος Αραχωβίτης, βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός ΑΑ&Τ, ο Πέτρος Κόκκαλης ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, ο Χαράλαμπος Κασίμης πρώην Γενικός Γραμματέας ΥπΑΑΤ και ο Νίκος Δημόπουλος, Πρόεδρος Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας.

You might also like