Η γαλακτοβιομηχανία σε ένα κόσμο που αλλάζει …καθημερινά

Συμπεράσματα από το Dairy Forum 2020- Power Of Dairy της IDFA  

Το σημαντικότερο συνεδριακό γεγονός της αμερικανικής γαλακτοβιομηχανίας κι ένα από τα κορυφαία στον κόσμο, το ετήσιο Dairy Forum της International Dairy Foods Association (IDFA) πραγματοποιήθηκε φέτος το διάστημα 26-29 Ιανουαρίου στο Scottsdale της Αριζόνα και σε αυτό συμμετείχαν πάνω από 1.000 σύνεδροι, άνθρωποι της βιομηχανίας και ειδικοί. Το συνέδριο είχε τίτλο ‘Power Of Dairy’.

 

Την έναρξη του συνεδρίου Dairy Forum 2020- Power Of Dairy  κήρυξε τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου ο Michael Dykes,  πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της IDFA. «Η βιομηχανία μας αλλάζει και, πράγματι, αλλάζει και ο κόσμος ολόκληρος» τόνισε στην εισαγωγή της ομιλίας του ο επικεφαλής της IDFA

Ο πρόεδρος της IDFA πραγματοποίησε μια ανασκόπηση των παγκόσμιων εξελίξεων αναφέροντας συγκεκριμένα: « Η ιρανική κρίση βρίσκεται μόλις μερικές εβδομάδες πίσω μας. Οι τιμές του πετρελαίου δεν σημείωσαν άνοδο, όπως θα είχε συμβεί πριν από μερικά χρόνια. Γιατί; Η εγχώρια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει αλλάξει. Η τεχνολογία μετέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε εξαγωγέα ενέργειας. Εκτός της Μέσης Ανατολής, η Κίνα και η Ρωσία είναι σημαντικοί παράγοντες στην παγκόσμια σκηνή. Η Κίνα είναι σήμερα ένας παγκόσμιος οικονομικός παράγοντας, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο με 1,4 δισ. ανθρώπους και αντιπροσωπεύει αγορά 23 δις. δολαρίων για τα γαλακτοκομικά μας προϊόντα στο μέλλον».

Ο Michael Dykes παραπονέθηκε ότι ο κλάδος δεν αντιπροσωπεύεται στην αμερικανική κυβέρνηση και, ως εκ τούτου, δεν έχει καταφέρει να προωθήσει στο βαθμό που θα μπορούσε τα ιδιαίτερα συμφέροντά του. Κάλεσε μάλιστα τα στελέχη της βιομηχανίας να εργαστούν για την ισχυρότερη εκπροσώπηση των συμφερόντων της γαλακτοβιομηχανίας. Δεν παρέλειψε όμως να τονίσει ότι η δύναμη της Ομοσπονδίας γίνεται ισχυρότερη καθώς μόνο μέσα στο 2019 εγγράφηκαν 30 νέα μέλη στην IDFA η οποία αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύει πάνω από το 90% της αμερικανικής γαλακτοβιομηχανίας.

Όπως επεσήμανε στην ομιλία του ο πρόεδρος της IDFA, η αλλαγή είναι η σημαντικότερη  παράμετρος του κλάδου και της αμερικανικής βιομηχανίας στο σύνολό της.

«Για τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους, η αναφορά και μόνο της λέξης ‘αλλαγή’  προκαλεί τρόμο. Αλλά αν αλλάξουμε τη λέξη – και την πούμε ‘καινοτομία’- τότε η αλλαγή γίνεται συναρπαστική και ουσιαστική. Ανεξάρτητα όμως από το πώς θα την αποκαλέσουμε τη λέξη, η  αλλαγή είναι απαραίτητη. Θα τολμήσω να κάνω μια πρόβλεψη για τη βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων: Θα δούμε περισσότερη αλλαγή τα επόμενα πέντε χρόνια από ό, τι έχουμε βιώσει τα τελευταία 15 χρόνια. Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε την ενοποίηση σε όλη τη βιομηχανία μας και την αλλαγή στα προϊόντα που κατασκευάζουμε, τον τρόπο με τον οποίο η βιομηχανία μας είναι οργανωμένη για να παράγει και να παραδίδει αυτά τα προϊόντα. Θα δούμε μεγαλύτερο  δημόσιο έλεγχο στον κλάδο μας με τις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις και προτιμήσεις των καταναλωτών για τα προϊόντα μας. Και το ερώτημα είναι: θα κάτσουμε να υπομείνουμε την αλλαγή ή θα την αγκαλιάσουμε; Θα αντιδράσουμε στην αλλαγή ή θα βρεθούμε μπροστά της και θα την καθοδηγήσουμε; ».

Ο πρόεδρος επικαλέστηκε τη νέα έρευνα της McKinsey (η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο δύο ημέρες αργότερα) σύμφωνα με την οποία  η εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού στην αμερικανική γαλακτοβιομηχανία είναι στο υψηλότερο σημείο από ποτέ, την ίδια ώρα όμως που η κατανάλωση γάλακτος παρουσιάζει σημάδια εξασθενισμένης ανάπτυξης και η πίεση των τιμών γίνεται όλο και πιο έντονη.


Κεντρική φωτογραφία: ο  Michael Dykes,  πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της IDFA στο βήμα του Dairy Forum 2020- Power Of Dairy, στην Αριζόνα.

You might also like