Κύπρος: νέα μάχη για το χαλλούμι στην ΕΕ

Στόχος να πάρει την αναγνώριση ΠΟΠ, παρακάμπτοντας τα προβλήματα

Αποφασισμένη να πάρει για λογαριασμό του πιο εμβληματικού προϊόντος της, του χαλλουμιού, την αναγνώριση ΠΟΠ στην ΕΕ φέρεται η κυπριακή κυβέρνηση η οποία, ενθαρρυμένη από την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος στην Μεγάλη Βρετανία, βάζει και πάλι πλώρη για τον μεγάλο στόχο.

 

Λίγες ημέρες μετά την επιτυχία της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία κατάφερε με καθυστέρηση περίπου δύο χρόνων, να κατοχυρώσει το σήμα χαλλούμι στην αγγλική αγορά πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο στην οποία προήδρευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Συμμετείχαν οι υπουργοί Γεωργίας, Εξωτερικών, Εμπορίου, καθώς και φορείς της επιχειρηματικής και γαλακτοκομικής αγοράς.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής σε δηλώσεις του ανέφερε ότι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη  συζήτησαν τις πτυχές του θέματος χαλλούμι, αφού πρώτα ενημερώθηκαν επίσημα  για τις εξελίξεις και, κυρίως, για την επανεγγραφή του εμπορικού σήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο για το χαλούμι και για τις προσπάθειες της Κύπρου να πάει την υπόθεση ένα βήμα παραπέρα με την  για κατοχύρωση του προϊόντος ως ΠΟΠ.

Η κυβέρνηση της Κύπρου δηλώνει για μια ακόμα φορά προσηλωμένη (και αποφασισμένη) στο στόχο της που δεν είναι άλλος από την έγκριση του φακέλου που έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προς αυτή την κατεύθυνση και μετά την άκρως θετική εξέλιξη στην Αγγλία, ο Κ. Καδής θα συναντηθεί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας για να θέσει και πάλι το θέμα της αναγνώρισης του προϊόντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2018 οι εξαγωγές του προϊόντος ανήλθαν σε περίπου 30.000 τόνους και η αξία πλησίασε τα  195 εκατ. ευρώ (στοιχεία από την εφημερίδα ‘Σημερινή’). Στο νησί καταβάλλονται προσπάθειες για την αύξηση του παραγόμενου γάλακτος, καθώς η ζήτηση για χαλλούμι είναι συνεχώς αυξανόμενη και, σύμφωνα με μελέτη του κυπριακού υπουργείου Γεωργίας, υπάρχει η δυνατότητα αύξησης κατά 25% σε σχέση με τη σημερινή.

You might also like