Αποχώρησε η ΕΦΧΕ από τον ΣΕΚ

Σοβαρή ρήξη στους κόλπους του κτηνοτροφικού κινήματος

Σοβαρή ρήξη στους κόλπους του κτηνοτροφικού κινήματος συνιστά η απόφαση των αγελαδοτρόφων που συσπειρώνονται στην  Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (ΕΦΧΕ) να αποχωρήσουν από τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), την ίδια στιγμή που με μια ακόμα επιστολή τους καταγγέλλουν την αδιαφορία όλων των θεσμικών φορέων και της ίδια;ςε της πολιτείας για το παρόν και το μέλλον της αγελαδοτροφίας.

Η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου αποχωρεί από τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας. Στην επιστολή που δημοσιοποίησε αναφέρει οτι: “Βασικό ρόλο στην απόφαση αυτή έπαιξε ότι θεωρούμε ότι πλέον ο κλάδος της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας δεν έχει την εκπροσώπηση, που θα έπρεπε με αποτέλεσμα τα προβλήματα να συσσωρεύονται. Οι όποιες αλλαγές για μείζονα θέματα του κλάδου, που αφορούν στο ελληνικό φρέσκο γάλα, στο γιαούρτι, στα σχέδια βελτίωσης, στις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις με τη νέα ΚΑΠ γίνονται ερήμην μας ή εν αγνοία μας. Ενημερώνουμε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους αρμόδιους των κομμάτων και περιμένουμε ν΄ ανταποκριθούν άμεσα, ζητώντας πλέον ο καθένας ν΄ αναλάβει την ευθύνη, που του αναλογεί, για τα συσσωρευμένα προβλήματα του κλάδου“.

Μαζί με την επιστολή στην οποία ανακοινώνουν την αποχώρησή τους από τον ΣΕΚ, οι αγελαδοτρόφοι της ΕΦΧΕ κοινοποιούν και τις συνολικές απόψεις τους για το παρόν και το μέλλον του επαγγέλματός τους επισημαίνοντας με τον πιο έντονο τρόπο τη δραματική κατάσταση, που επικρατεί στις τιμές, που παίρνει ο Έλληνας παραγωγός από την πώληση του αγελαδινού γάλακτος.

Οι παραγωγοί της ΕΦΧΕ εκφράζουν μια εύλογη απορία: “Στον χώρο του αγελαδινού γάλακτος, οι βασικές αρχές της ελεύθερης αγοράς ξαφνικά έπαψαν να  λειτουργούν. Στην Ελλάδα, μια χώρα εξόχως ελλειμματική, όσον αφορά στην κάλυψη των αναγκών της σε γαλακτοκομικά, η μέση τιμή γάλακτος του Έλληνα παραγωγού έφτασε να είναι χαμηλότερη απ΄ αυτήν που παίρνουν, αγελαδοτρόφοι, των λιγότερο κοστοβόρων εκμεταλλεύσεων των γειτονικών χωρών της Βαλκανικής και της Κεντρικής Ευρώπης“.

Για τις αθρόες εισαγωγές συμπυκνώματος γάλακτος

Η ΕΦΧΕ επιμένει οτι η καταστροφική για τα ελληνικά συμφέροντα αλλαγή του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών στην κατεύθυνση της παραγωγής του γιαουρτιού, από εναλλακτικές μορφές γάλακτος, κι όχι φρέσκου (π.χ. συμπύκνωμα γάλακτος, σκόνη γάλακτος κτλ), είχε ως αποτέλεσμα τις αθρόες εισαγωγές φτηνού συμπυκνώματος γάλακτος, ως πρώτης ύλης για το γιαούρτι. Απαιτεί μάλιστα την άμεση αναθεώρηση του σχετικού άρθρου, όπως άλλωστε έχουν δεσμευθεί, στις κατά καιρούς δηλώσεις τους, οι εκάστοτε πολιτικά αρμόδιοι.

Η παραγωγή του ελληνικού στραγγιστού γιαουρτιού αποκλειστικά από ελληνικό φρέσκο γάλα” σημειώνει η ΕΦΧΕ, “δεν συνιστά απλώς μια αυτονόητη πράξη προστασίας της ελληνικής παραγωγής και της ελληνικής οικονομίας.  Συνιστά την ειδοποιό διαφορά, που διακρίνει το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι στις αγορές του εξωτερικού και το διασφαλίζει έναντι των εκτεταμένων κακόβουλων προσπαθειών οικειοποίησης του ονόματός του“.

Η ΕΦΧΕ θεωρεί οτι η πλειοψηφία των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών παραπλανά συνειδητά το ελληνικό κοινό παρουσιάζοντας ψευδώς το γιαούρτι να φτιάχνεται από 100% φρέσκο ελληνικό γάλα λίγων μόνο ωρών, εισαγόμενα τυριά να βαπτίζονται με ελληνικά τοπωνύμια, ενώ η περίφημη νομοθεσία περί υποχρεωτικής αναγραφής προέλευσης της πρώτης ύλης δεν εφαρμόζεται.

You might also like