Οι Σερραίοι που αγαπάνε τις κατσίκες!

Ο Δημοσθένης Παπαγεωργίου, Κατερίνα Λεπίδα, οι Σέρρες και το γίδινο γάλα

Ο Δημοσθένης Παπαγεωργίου και η Κατερίνα Λεπίδα είναι οι άνθρωποι πίσω από τη γαλακτοκομική και τυροκομική  εταιρεία ‘Αγαπάμε το Κατσικίσιο Γάλα’ από τις Σέρρες, εταιρεία που προέκυψε πριν μερικά χρόνια ύστερα από την ανάληψη από τους δύο νέους επιχειρηματίες της διαχείρισης μέρους του ιστορικού αλλά παρατημένου από την πολιτεία Αγροκτήματος της Γεωργικής Σχολής Σερρών. Το Dairy News έκανε μια στάση για τους γνωρίσει.
Αποστολή: Θανάσης Αντωνίου

 

Ο Δημοσθένης Παπαγεωργίου με σπουδές Διοίκησης Επιχειρήσεων είναι ο κτηνοτρόφος: εκτρέφει περίπου 180 κατσίκια για γαλακτοπαραγωγή και ασχολείται με τη μονάδα εμφιάλωσης γάλακτος και το τυροκομείο, ενώ η σύντροφός του Κατερίνα Λεπίδα η οποία εργαζόταν επί χρόνια σε φαρμακείο ασχολείται με τις πωλήσεις, την επικοινωνία αλλά και την παραγωγή καλλυντικών που είναι η νέα δραστηριότητα της εταιρείας πλάι στην αμιγώς γαλακτοπαραγωγική. Το αγρόκτημα παράγει 200-250 κιλά γάλα την ημέρα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, γάλα το οποίο αξιοποιείται αποκλειστικά για την παρασκευή των προϊόντων του κτήματος.

Το ζευγάρι νοικιάζει κάποια στρέμματα από την ανενεργή σήμερα Γεωργική Σχολή Σερρών κι εκεί εκτρέφει με φροντίδα τα ζώα της. Από το γάλα τους παράγει, εκτός από το εμφιαλωμένο γάλα ‘Αίγες’, γιαούρτι, βούτυρο, κατσικίσιο τυρί, αριάνι, γλυκίσματα με βάση το γάλα (π.χ. γαλακτομπούρεκο, κουραμπιέδες κ.ά.), ακανέ με κατσικίσιο βούτυρο, ζυμαρικά με κατσικίσιο γάλα (τραχανά, κους κους και χυλοπίτες), παγωτό και σειρά καλλυντικών κρεμών την παραγωγή των οποίων αναθέτει σε τρίτη εταιρεία.

Το δίκτυο εμπορίας των προϊόντων του ζεύγους Παπαγεωργίου- Λεπίδα είναι περιορισμένο στην πόλη των Σερρών και στο μικρό κατάστημά τους στο κέντρο των Σερρών, όπου συναντήσαμε την Κατερίνα Λεπίδα διακινούνται όλα τα προϊόντα που παράγονται από το γάλα του Αγροκτήματος. Τα προϊόντα τους διανέμονται και μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου ενώ αναμένεται η συνεργασία με μεγάλη λιανεμπορική αλυσίδα πανελλαδικής εμβέλειας.

Τα προϊόντα της εταιρείας ‘Αγαπάμε το Κατσικίσιο Γάλα’, από τις Σέρρες

 

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ

 «Ο νομός Σερρών έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, στη γεωργία και την κτηνοτροφία, αλλά το όφελος για τον παραγωγό είναι μηδαμινό. Οι περισσότεροι συνάδελφοί μου είναι ζημιογόνοι» υποστηρίζει ο (προβληματισμένος με την κατάσταση) Δημοσθένης Παπαγεωργίου. Το βασικότερο πρόβλημα που διαπιστώνει  είναι ότι οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις είναι μικρές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι παραγωγοί να πετύχουν οικονομίες κλίμακας.

Προβλήματα όμως υπάρχουν και στον τομέα της πώλησης καθώς οι τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος τα τελευταία χρόνια ήταν χαμηλές και η παραγωγή γινόταν ασύμφορη. «Γνωρίζετε ότι όσο ‘ανεβαίνουμε από τη Θεσσαλία, οι τιμές πέφτουν. Αν στη Θεσσαλία οι παραγωγοί πουλάνε π.χ. στα 90 λεπτά, στην Κατερίνη μπορεί να είναι 85 λεπτά, εδώ όμως είναι 80 ή 82 λεπτά. Όσο ψηλότερα ανεβαίνουμε στις ζώνες γάλακτος, τόσο πέφτει η τιμή. Να φανταστείτε ότι στην Ιταλία, στη Σαρδηνία για παράδειγμα, τιμές πρόβειου γάλακτος 75-78 λεπτά το λίτρο επιτρέπουν στους κτηνοτρόφους να ‘βγαίνουν’. Εδώ κάτι τέτοιο είναι ασύμφορο…» μας εξκηγεί με τα απλά καθημερινά μαθηματικά της πρωτογενούς παραγωγής

Σύμφωνα με τον νεαρό κτηνοτρόφο και τυροκόμο «για να μπορέσουμε εμείς οι κτηνοτρόφοι στις Σέρρες, αλλά και οπουδήποτε στην Ελλάδα νομίζω, να είμαστε βιώσιμοι, θα πρέπει να δώσουμε υπεραξία στο προϊόν μας, μεταποιώντας το και κάνοντάς το πολύ ποιοτικά και ειδικά προϊόντα, όπως άλλωστε κάνουμε εμείς».

Ο Θανάσης Αντωνίου (Dairy News) και η Κατερίνα Λεπίδα (‘Αγαπάμε το Κατσικίσιο Γάλα’) στο κατάστημά της στις Σέρρες.

Κεντρική φωτογραφία: Ο Δημοσθένης Παπαγεωργίου και η Κατερίνα Λεπίδα στο Αγρόκτημα της Γεωργικής Σχολής Σερρών. 

Δείτε εταιρικά βίντεο: https://www.youtube.com/channel/UCxN2365fIge-sxuYbD3WNcA

You might also like