Δημήτρης Χάρος: Παραδοσιακό Τυροκομείο Ίου

Οδοιπορικό του Ιωσήφ Παπαδόπουλου (Rib & Sea) στο τυροκομείο 'Διασέλι'

Ο δημοσιογράφος, φωτογράφος και κάμεραμαν Ιωσήφ Παπαδόπουλος, δημιουργός του ειδησεογραφικού site Rib & Sea το οποίο καλύπτει με εξαιρετικό τρόπο νησιωτικά (κι όχι μόνο) θέματα, πραγματοποίησε πριν μερικές ημέρες οδοιπορικό στην Ίο όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον τυροκόμο Δημήτρη Χάρο ο οποίος έχει δημιουργήσει ένα από πιο ελπιδοφόρα τυροκομεία του Αιγαίου, το Παραδοσιακό Τυροκομείο Ίου ‘Διασέλι’.
Κείμενο & φωτογραφίες: Ιωσήφ Παπαδόπουλος

 

Από παιδί ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του ο Δημήτρης και έγινε κτηνοτρόφος στην Ίο. Πριν από δέκα χρόνια μάλιστα κι ενώ ο κυρ Αντώνης είχε ήδη αποσυρθεί λόγω προβλημάτων υγείας, ο Δημήτρης, βοηθούμενος από τη μητέρα του και τη σύζυγό του Ελένη, προχώρησε στη δημιουργία ενός σύγχρονου τυροκομείου και μιας μονάδας αυτόματου αρμέγματος και ταΐσματος των ζώων. Σύντομα μάλιστα θα δημιουργήσουν χώρο υποδοχής των επισκεπτών και έκθεση παραδοσιακού τυροκομείου του περασμένου αιώνα.

Χτισμένο στο υψηλότερο σημείο της Ίου, δίπλα στη φάρμα της οικογένειας, το παραδοσιακό τυροκομείο ‘Διασέλι’ προσφέρει στον επισκέπτη μία εμπειρία γεύσεων καταμεσής του Αιγαίου. Η ιστορία του ξεκινά πολλές δεκαετίες πριν όταν ακόμα η τυροκόμηση γίνονταν με τον παραδοσιακό τρόπο, στο καζάνι πάνω από τη φωτιά. Γενιά με γενιά το τυροκομείο εκσυγχρονίστηκε και πιστοποιήθηκε για την ποιότητά του.

Ο χώρος που διανυκτερεύουν τα ζώα και έχει εγκατασταθεί αρμεκτική και ταΐστική μηχανή. Φωτο: Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

 

Το ‘Διασέλι’ ξεχωρίζει στο νησί γιατί παντρεύει την ασφάλεια που προσφέρει η σύγχρονη εγκατάσταση διατηρώντας στο μέγιστο δυνατό το παραδοσιακό στοιχείο και τον χαρακτήρα που εξ αρχής έφεραν την επιτυχία και την αναγνώριση. Η ζεστή φιλοξενία της οικογένειας μαγνητίζει τους επισκέπτες και ολοκληρώνει την εμπειρία κρατώντας τους δέσμιους στο πέρασμα του χρόνου.

Δώδεκα διαφορετικά είδη τυριών παρασκευάζονται στο τυροκομείο του Δημήτρη. Από μυζήθρα, σκοτύρι (το παραδοσιακό τυρί της Ίου) φέτα και οινοσπερίτη (παλαιωμένη γραβιέρα βουτηγμένη σε κρασί μονσάντο και μαντηλαριά Σαντορίνης), μέχρι ξινοτύρι, ανθότυρο και πιπεράτο κεφαλοτύρι και γραβιέρα. Όλα εξαιρετικά σε ποιότητα και γεύση. Και το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως, δεδομένου ότι τα δοκίμασα. Η δοκιμή άλλωστε είναι αυτό που λένε οι δύσπιστοι “έβαλα τα δάκτυλα επί τον τύπο των ήλων“.

Η ταΐστρα και η αυτόματη αρμεκτική μηχανή. Φωτο: Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

 

Αυτό που εκπλήσσει πάντως είναι το γεγονός ότι ο Δημήτρης δεν σπούδασε σε κάποια γαλακτοκομική σχολή. Η πολύχρονη εμπειρία που απέκτησε όμως δίπλα στον πατέρα του, βόσκοντας τα ζώα και τυροκομώντας, είχε τελικώς πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα από το πτυχίο οποιασδήποτε γαλακτοκομικής σχολής.

Η σύζυγος τού Δημήτρη, Ελένη, η οποία κατάγεται απ’ τη Λάρισα και μιλάει τρεις γλώσσες, με σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων, είναι αυτή που έχει αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις και την προβολή της επιχείρησης, ενώ η ιδέα δημιουργίας ενός παραδοσιακού τυροκομείου, που θα βρίσκεται δίπλα στο σύγχρονο και θα μυεί τους επισκέπτες στην παράδοση του νησιού, είναι δική της.


Το Rib & Sea  ευχαριστεί την “ΖΑΝΤΕ FERRIES” για την ευκαιρία που του έδωσε να ταξιδέψει στην Ίο. Κεντρική φωτογραφία: Ο Δημήτρης Χάρος δίπλα στα πλαστικά καλούπια με την φρέσκια γραβιέρα που μόλις έχει παραχθεί. Φωτο: Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

You might also like