Γάλα και φρούτα στα σχολεία της ΕΕ

Πρόγραμμα διανομής προϊόντων ύψους 250 εκατ. ευρώ το νέο σχολικό έτος

Το ποσό των 105 εκατ. ευρώ αναμένεται να διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση  για την παροχή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων σε σχολεία κρατών μελών της για την περίοδο 2020/21, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε προχθές η Κομισιόν.

 

Το πρόγραμμα αναμένεται να αφορά περίπου 20 εκατ. παιδιά σε όλη την ΕΕ (περιλαμβάνεται και η Αγγλία)- τόσοι ήταν οι ωφελούμενοι από το τελευταίο πρόγραμμα της περιόδου 2018/19. Στο πρόγραμμα της περιόδου 2020/21, εκτός από γάλα έχουν προβλεφθεί και 145 εκατ. ευρώ για τη διάθεση φρούτων και λαχανικών στα παιδιά της μέσης εκπαίδευσης. Παράλληλα οι μαθητές θα παρακολουθήσουν μαθήματα σχετικά με την αγροτική παραγωγή στην ήπειρό μας αλλά και μαθήματα για την υγιεινή διατροφή.

Ο νέος Επίτροπος Γεωργίας Janusz Wojciechowski δήλωσε σχετικά: «Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι ακόμη πιο σημαντικό για τα παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση να γνωρίζουν και να κατανοούν από πού προέρχεται το φαγητό μας. Μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για τα θρεπτικά, ασφαλή και υψηλής ποιότητας τρόφιμα που παράγουν οι αγρότες μας. Χάρη στο σχολικό πρόγραμμα της ΕΕ, τα παιδιά μπορούν να μάθουν για τη διατροφή και τη γεωργία, υιοθετώντας παράλληλα και υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Έχουμε λάβει μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι το πρόγραμμα του τρέχοντος έτους λαμβάνει υπόψη ότι τα σχολεία έπρεπε να κλείσουν σε όλη την Ευρώπη λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Είναι όμως σημαντικό να συνεχίσουμε να κοιτάζουμε μπροστά, να προετοιμάζουμε το μέλλον και να στείλουμε ένα ισχυρό σημάδι ότι η ζωή θα συνεχιστεί όταν θα έχουμε γυρίσουμε όλοι μαζί σελίδα».


Για την Ελλάδα τα ποσά που έχει προβλέψει η Κομισιόν είναι 3.218.885 ευρώ για φρούτα και λαχανικά και  1.550.685 ευρώ για γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.


Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΕ με αφορμή την προχθεσινή απόφασή της, το 2018/19 περίπου 155.000 σχολεία συμμετείχαν στη διανομή προϊόντων  βάρους 70.000 τόνων (φρούτα και λαχανικά) ενώ διατέθηκαν 167 εκατ. λίτρα γάλα. Εκείνη την περίοδο είχαν δαπανηθεί 192 εκατ. ευρώ, σήμερα το κονδύλι ανέβηκε στα 250 εκατ. ευρώ.

Η εφαρμογή του τρέχοντος σχολικού προγράμματος (για το σχολικό έτος 2019/20) επηρεάστηκε από το κλείσιμο των σχολείων σε ολόκληρη την ΕΕ λόγω της τρέχουσας πανδημίας του κορωνοϊού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε ότι εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στις χώρες της ΕΕ, τα προϊόντα που προορίζονταν για τα σχολεία (φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα) θα διανεμηθούν σε νοσοκομεία, φιλανθρωπικές οργανώσεις και τράπεζες τροφίμων, ώστε να φτάσουν σε όσους έχουν ανάγκη.

You might also like