COVID-19 Effect| ‘Γονατίζει’ η παραγωγική Νάξος

Διακοπή των δρομολογίων 'τσακίζει' τον Συνεταιρισμό- ζητούν υπαγωγή στους ΚΑΔ

Η πρωτόγνωρη  κατάσταση που βιώνει η ελληνική παραγωγή αυτήν την δύσκολη περίοδο λόγω της επέλασης του κορωνοϊού έχει προξενήσει πολλά προβλήματα, ανάμεσα σε πολλούς άλλους κλάδους και στον αγροτικό και κτηνοτροφικό και, κατ’ επέκταση, στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται σε αυτούς. Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, με τους 130 εργαζόμενους και τους εκατοντάδες συνεργαζόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους είναι μια από τις επιχειρήσεις αυτές.

 

Σε επιστολή της ΕΑΣ Νάξου, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται οτι η διανομή των πολλών, εκλεκτών και πιστοποιημένων προϊόντων της Ε.Α.Σ. Νάξου, όπως η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. και η Πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε., προς την Πάρο και τη Σαντορίνη σταμάτησε, καθώς ‘κόπηκαν’ τα δρομολόγια των πλοίων. Παράλληλα, λόγω και του ότι η επαγγελματική εστίαση και ο τουρισμός βρίσκονται σε πλήρη στάση, τον μήνα Μάρτιο οι πωλήσεις έχουν πέσει κατά 22% (κι έπεται συνέχεια…).

«Οι συνεργαζόμενοι με εμάς παραγωγοί αγοράζουν ζωοτροφές με πίστωση και το χρέος τους έχει φθάσει στο δυσθεώρητο ύψος των 3,2 εκατ. ευρώ. Το εστιατόριό μας, το ‘1926’, έκλεισε στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας του πληθυσμού, ενώ οι εταιρείες στις οποίες στέλναμε τα προϊόντα μας, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις πληρωμές τους και μας έχουν ζητήσει αυτές να πάνε πίσω» αναφέρουν οι συνεταιριστές στην επιστολή τους.

Επίσης, οι κτηνοτρόφοι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων γενικότερα περίμεναν, την πολύ ιδιαίτερη περίοδο του Πάσχα, να εξασφαλίσουν σπουδαία κέρδη από την πώληση των αμνοεριφίων τους, αλλά αυτό δεν θα γίνει. Οι πωλήσεις το Πάσχα εκτιμάται πως θα είναι ελάχιστες και τα αμνοερίφια που πωληθούν θα πουληθούν πολύ φθηνά, αφού η ζήτηση θα είναι ελάχιστη. Θεωρείται βέβαιο, ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί θα επιφέρει την κατάρρευση των κτηνοτρόφων.

Εστιατόριο 1926, Νάξος. Κλειστό λόγω κορωνοϊού, άλλος ένας ‘πονοκέφαλος’ για την ΕΑΣ Νάξου που το διαχειρίζεται.

 

«Μετά λύπης μας, ωστόσο, παρατηρούμε ότι τόσο η δική μας όσο και άλλες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών έχουν μείνει εκτός από τα ευεργετικά μέτρα ενίσχυσης που έχει, μέχρι αυτή τη στιγμή, πάρει η κυβέρνηση για επιχειρήσεις και κλάδους που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, καθώς, λόγω του ότι παράγουν πέραν του ενός προϊόντος, δεν έχουν υπαχθεί στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που θα ενισχυθούν! Αυτή τη στιγμή, προβλέπεται ενίσχυση μόνο για τις επιχειρήσεις με ΚΑΔ 01.62, γεγονός που εξαιρεί τους συνεταιρισμούς γενικότερα που έχουν περισσότερα προϊόντα» αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΑΣ Νάξου.

Οι συνεταιριστές από το κυκλαδίτικο νησί με την πλούσια γεωργική και κτηνοτροφική παράδοση ζητούν από την πολιτεία και ειδικά από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να υπάρξει μέριμνα και να ενταχθούν και αυτοί οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί στους ΚΑΔ των ενισχύσεων, έχοντας υπ’ όψιν όλες τις ιδιαιτερότητες του κλάδου τους. «Ζητούμε, με απλά λόγια, να μην μας γυρίσει την πλάτη η Κυβέρνηση! Είμαστε ο πρωτογενής τομέας, η ατμομηχανή της ανάπτυξης της ελληνικής Περιφέρειας! Και προειδοποιούμε: εάν καθυστερήσουν κι άλλο, θα αντιδράσουμε…» καταλήγει η επιστολή τους.

You might also like