COVID-19 Effect| ‘Αναστάτωση’ στο γάλα για όλο το 2020

Προβλέψεις της Rabobank για την παγκόσμια γαλακτοβιομηχανία

Η εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Rabobank, παρουσίασε πριν λίγες ημέρες μια παγκοσμίου βεληνεκούς έρευνα στην οποία καταδεικνύει ότι η  ανοδική πορεία στις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων που είχε καταγραφεί το τελευταίο τρίμηνο του 2019 έχει ήδη ανακοπεί το πρώτο τρίμηνο του 2020 καθώς η πανδημία του κορωνοϊού πλήττει τον κλάδο.  Η έρευνα RaboResearch Dairy Quarterly χαρακτηρίζει την περίοδο ως ‘The Corona Hangover’.

 

«Οι παγκόσμιες τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων έχουν ήδη εισέλθει στην εποχή της αβεβαιότητας», δήλωσε ο Michael Harvey, αναλυτής της  γαλακτοκομικής αγοράς στην RaboResearch σημειώνοντας ότι η μείωση της παραγωγής γάλακτος στη Νέα Ζηλανδία, στα τέλη του 2019, έχει διατηρήσει, κατά κάποιο τρόπο, ένα ανεκτό επίπεδο τιμών.

Η εταιρεία εκτιμάει ότι οι καταναλωτικές συνήθειες των Κινέζων θα επιστρέψουν στην κανονικότητα, εξομαλύνοντας και την τοπική αγορά, το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Την ίδια στιγμή, η ερευνητική εταιρεία θεωρεί ότι μια πιθανή καθυστέρηση στην οικονομική ανάκαμψη της Κίνας, θα έχει αρνητικές επιδράσεις στην παγκόσμια αγορά γάλακτος- και στο γάλα, το ‘παιχνίδι’ ορίζεται από τους Κινέζους.

Παρόλο που η παγκόσμια παραγωγή γάλακτος αυξανόταν ακόμα και το πρώτο 15νθημερο του Μαρτίου, όταν η πανδημία είχε δείξει ήδη το εφιαλτικό πρόσωπό της, η Rabobank ότι το μεγαλύτερο μέρος του 2020 θα κυλήσει μέσα σε καθεστώς ανασφάλειας και προβλημάτων: οι εισαγωγές της Κίνας είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα, η ηρεμία στις  εφοδιαστικές αλυσίδες δεν θα αποκατασταθεί γρήγορα, τα αποθέματα γάλακτος θα συνεχίζουν να είναι υψηλά μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Σύμφωνα με την εταιρεία ο καθοδικός κύκλος θα είναι εδώ μέχρι για όλο το 2020.


Κεντρική φωτογραφία: Γαλακτοπαραγωγική φάρμα στην επαρχία Southland, φωτογραφημένη το καλοκαίρι του 2010. Πηγή: blogs.newzealand.usembassy.gov/ambassador/2010/07/journey…

You might also like