COVID-19 Effect| Η μάχη της λιανικής: ‘Αύρα’ στη Νέα Σμύρνη

Η (αισιόδοξη) ιδιοκτήτρια Αύρα Χατζηαντωνίου, μιλάει στο Dairy News

Η Αύρα Χατζηαντωνίου, ιδιοκτήτρια του Παντοπωλείου ‘Αύρα’, στη Νέα Σμύρνη, παρακολουθεί από κοντά, εδώ και χρόνια, την ελληνική πρωτογενή γαλακτοκομική και τυροκομική παραγωγή και συνεργάζεται με δεκάδες επαγγελματίες απ΄ όλη την Ελλάδα. Τις μέρες της πανδημίας κρατάει ανοικτό το κατάστημά της, στο κέντρο της πόλης,  εξυπηρετώντας τους πελάτες της.

 

Τη δική τους μάχη για την τροφοδοσία του καταναλωτικού κοινού δίνουν αυτό το διάστημα τα μικρά καταστήματα λιανικής πώλησης και τα delicatessen, μέσω των οποίων διακινείται σημαντικό κομμάτι της ελληνικής γαλακτοκομικής και τυροκομικής παραγωγής και βρίσκουν διέξοδο για την μεγάλη αγορά της Αθήνας δεκάδες Έλληνες μικροί παραγωγοί. Η Αύρα είναι ένα από αυτά.

Η πανδημία προκάλεσε ένα ισχυρό σοκ αλλά δεν ανέστειλε τη λειτουργία των καταστημάτων τροφίμων. «Τις πρώτες ημέρες μετά τη λήψη των μέτρων υπήρχε έντονη κίνηση στη λιανική, στη συνέχεια άρχισε να πέφτει, εμείς όμως έχουμε μόνιμους πελάτες οι οποίες επισκέπτονται τακτικά το κατάστημα για να κάνουν τα ψώνια τους. Παράλληλα κάνουμε κάποιες παραδόσεις κατ΄ οίκον, δεν έχουμε όμως αποκτήσει προς το παρόν οργανωμένο delivery» μας λέει η κυρία Χατζηαντωνίου κατά την επίσκεψή μας, την τρίτη εβδομάδα των περιοριστικών μέτρων. «Ο κόσμος ζητάει κυρίως όσπρια και ζυμαρικά, ενώ παρατηρώ οτι αγοράζουν αλεύρι και μαγιά διότι κάποιοι αποφάσισαν να φτιάχνουν ψωμί και πίτες στο σπίτι τους».

 

Όσο αφορά τα γαλακτοκομικά/ τυροκομικά, παρατηρεί αύξηση στην κατανάλωση γιαουρτιού, ενώ αυξήθηκε και η προσέλευση μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων οι οποίοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να περιμένουν στις ουρές των σουπερμάρκετ.  Αν και θα περίμενε κανείς ότι η πώληση premium προϊόντων θα υποχωρούσε, η ίδια δεν παρατηρεί σημαντικές μεταβολές στα εκλεκτά τυριά που αγοράζουν οι πελάτες της.

Ο ανεφοδιασμός των περιφερειακών καταστημάτων όπως το Αύρα είναι δύσκολη σε συνθήκες πανδημίας και αυστηρών περιορισμών στην μετακίνηση, αλλά από το παντοπωλείο της κυρίας Χατζηαντωνίου δεν λείπει τίποτα. «Λίγες είναι εταιρείες έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους κι επομένως δεν υπάρχουν προϊόντα τους στα ράφια. Με τις υπόλοιπες δουλεύουμε κανονικά, απλώς τα πράγματα έχουν γίνει πιο δύσκολα αυτό το διάστημα: πρέπει να πηγαίνει κανείς στα πρακτορεία να λαμβάνει τις παραγγελίες του, πρέπει να διαθέτει αποκλειστικά επαγγελματικό όχημα…». Περισσότερα προβλήματα της δημιούργησε η κακοκαιρία στις αρχές Απρίλη που διέκοψε τις συγκοινωνίες με τα νησιά, παρά οι περιορισμοί λόγω πανδημίας.

Αισιόδοξη και χαμογελαστή, η Αύρα Χατζχηαντωνίου έχει απόλυτη συναίσθηση της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά αλλά και της προνομιακής θέσης που έχει ο κλάδος των τροφίμων. «Είναι πολύ θετικό ότι εμείς έχουμε κάποιο εισόδημα αυτό το διάστημα κι οτι ο κόσμος έχει τρόφιμα  να φάει, ενώ όλα τα υπόλοιπα καταστήματα και οι εμπορικές δραστηριότητες αντιμετωπίζουν τόσα προβλήματα» σχολιάζει.


Παντοπωλείο Αύρα, Ομήρου 38, Νέα Σμύρνη, Τηλ. 210 932 58 53

You might also like