COVID-19 | Οι ζωοτροφές θεωρούνται «βασικά προϊόντα» στην ΕΕ

Την ικανοποίησή του εκφράζει ο κλάδος για την πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κατασκευαστών Ζωοτροφών (European Feed Manufacturers Federation – FEFAC) χαιρέτισε το γεγονός ότι οι ζωοτροφές χαρακτηρίζονται πλέον ως «βασικά προϊόντα» από την Επιτροπή της ΕΕ στις κατευθυντήριες γραμμές της πρωτοβουλίας Green Lanes όπως επίσης και στην πρόσφατη δήλωση των G-20 για την πανδημία του κορωνοϊού. Τη συγκεκριμένη απόφαση της ΕΕ χαιρέτισαν και άλλοι θεσμικοί βιομηχανικοί φορείς.

 

Σύμφωνα με την FEFAC, το πρωτόκολλο της ΕΕ Green Lanes πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως στις διασυνοριακές μεταφορές ζωοτροφών, συμπεριλαμβανομένων των μικρο-συστατικών, όπως επίσης των πρόσθετων υλών και των ορυκτών, προκειμένου να διατηρηθεί το καθεστώς υγείας και ευημερίας όλων των ζώων εκτροφής και των εκτρεφόμενων ψαριών, τα οποία με τη σειρά τους εγγυώνται την  εξασφάλιση επισιτιστικής ασφάλειας σε συνθήκες πανδημίας.

Στο δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία  αναφέρεται συγκεκριμένα: «Η αδιάκοπη λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού ζωοτροφών είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή τροφίμων ζωικής προέλευσης. Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχει σημειωθεί κάποια σοβαρή διαταραχή σε επίπεδο τροφοδοσίας, ωστόσο οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής σε συνοριακούς σταθμούς παραμένουν ζήτημα σε πολλές χώρες».

Πρόσβαση σε μέσα προστασίας

Μια άλλη πρόκληση σε πολλές χώρες είναι η πρόσβαση σε προστατευτικό εξοπλισμό κι αυτό τείνει να γίνει ζήτημα στους τομείς των ζωοτροφών και της τροφικής αλυσίδας.  Για να μπορέσει ο κλάδος να παίξει το ρόλο του, η FEFAC θεωρεί πως  θα πρέπει να έχει προνομιακή πρόσβαση σε προστατευτικά εργαλεία όπως μάσκες και γάντια, ειδικά για τους οδηγούς οχημάτων τροφοδοσίας και τους εργαζόμενους με βάρδιες. Η FEFAC υποστηρίζει και χαιρετίζει τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει η βιομηχανία ένδυσης και οι εθνικές αρχές, για την αύξηση της προσφοράς αυτού του εξοπλισμού στο εργατικό δυναμικό των εταιρειών μελών της.

Η FEFAC ως οργανισμός όπως και οι μεμονωμένες εταιρείες ζωοτροφών δεσμεύονται μέσω της ανακοίνωσης που δόθηκε στη δημοσιότητα  για την εκπλήρωση της βασικής τους αποστολής, δηλαδή την παροχή επαρκούς διατροφής στα ζώα εκτροφής της Ευρώπης και στα εκτρεφόμενα ψάρια, για την εξασφάλιση ασφαλών και υψηλής ποιότητας τροφίμων ζωικής προέλευσης, ειδικά σε τέτοιες περιόδους κρίσεων.

Εκ μέρους των μελών της, η FEFAC εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στους εργαζομένους της βιομηχανίας ζωοτροφών για την προθυμία τους να εφαρμόσουν αυστηρές διαδικασίες και χρονοδιαγράμματα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, όταν χειρίζονται, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν προϊόντα ζωοτροφών επί τόπου και παραδίδουν ζωοτροφές με φορτηγό σε αγροκτήματα σε όλες τις χώρες.

Την απόφαση χαιρέτισαν και άλλες δύο οργανώσεις: 1] η FEDIOL, η ένωση βιομηχανιών φυτικών ελαίων και πρωτεϊνικών αλεύρων της ΕΕ, η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών ελαιοτριβείων και των εμφιαλωτών φυτικών ελαίων (ελαιοκράμβη, ηλιόσπορους, σόγια και λιναρόσπορος) που διοχετεύονται στην αγορά ζωοτροφών και 2]  η COCERAL είναι η ευρωπαϊκή ένωση εμπορίου σιτηρών, ελαιούχων σπόρων, ρυζιού, ζωοτροφών, ελαιόλαδου, ελαίων και λιπών. Με περίπου 3.000 εταιρείες ως μέλη του, ο τομέας εμπορεύεται πρώτες ύλες γεωργικών προϊόντων που προορίζονται για την προμήθεια των αλυσίδων τροφίμων και ζωοτροφών.


Κεντρική φωτογραφία: United Soybean Board

You might also like