COVID-19 | ΗΠΑ: Αδικαιολόγητοι περιορισμοί στην αγορά γάλακτος

Αντιτίθεται οι παραγωγοί- πιέζουν τη λιανική που επιβάλει πλαφόν κατανάλωσης

Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να πλήττει τις ΗΠΑ, η  ζήτηση φρέσκου γάλακτος στα καταστήματα λιανικής, μικρά και μεγάλα,  αυξάνεται και οι λιανεμπορικές αλυσίδες δίνουν καθημερινή μάχη για έχουν τα ράφια  τους γεμάτα για να καλύψουν αυτή τη ζήτηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι λιανοπωλητές καθιέρωσαν περιορισμούς στην αγορά γάλακτος, περιορίζοντας συχνά τους πελάτες να αγοράσουν ένα ή δύο γαλόνια (από 3,8 μέχρι 7,5 λίτρα). Οι παραγωγοί, φυσικά, διαφωνούν.

 

Αυτά τα περιστατικά των ορίων αγοράς γάλακτος και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων έχουν προκαλέσει την οργή των παραγωγών, διότι οι περιορισμοί  λαμβάνουν  χώρα σε μια σε μια περίοδο κατά την οποία ορισμένοι γαλακτοπαραγωγοί αναγκάζονται να πετάξουν γάλα ή να μειώσουν την παραγωγή τους. Οι παραγωγοί γάλακτος δημοσίευσαν τα ονόματα των εταιρειών/ καταστημάτων που θέτουν περιορισμούς στην αγορά φρέσκου γάλακτος ενώ κάποιοι άλλοι με επιστολή τους  ζητούν από τους λιανοπωλητές να καταργήσουν άμεσα τα όρια αγοράς.

Στην Καλιφόρνια, η Western United Dairies (WUD), ένας επαγγελματικός φορέας που εκπροσωπεί περίπου το 60% του παραγόμενου γάλακτος στην Πολιτεία της Καλιφόρνια, επικοινώνησε με το Dairy Institute της Καλιφόρνια, μια μη κερδοσκοπική εμπορική ένωση που εκπροσωπεί τους μεταποιητές γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων,  θέτοντάς της το ζήτημα των περιορισμών στην αγορά γάλακτος. Σε συνεργασία με το California Ag Council,  το Dairy Institute και το Υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας της Καλιφόρνια, η WUD δωρίζει προϊόντα σε όσους έχουν ανάγκη μέσω της California Association of Food Banks, μιας  φιλανθρωπικής οργάνωση; που συνδέεται με τις -ιδιαίτερα δημοφιλείς αυτό το διάστημα της κρίσης στις ΗΠΑ- ‘τράπεζες τροφίμων’.

Η Αμερικανική Ένωση Γαλακτοκομικών Βορειοανατολικών Πολιτειών (ADA North East) συνεργάζεται ενεργά με τους εμπόρους λιανικής που δραστηριοποιούνται στις έξι Πολιτείες της ADA για να εξασφαλίσει την ασφαλή και  άφθονη παροχή γάλακτος στους καταναλωτές. Η North East συνήθως πραγματοποιεί  παραδοσιακά προγράμματα ελέγχου  μέσω επισκέψεων σε καταστήματα για την αξιολόγηση της υγιεινής και των συνθηκών διάθεσης των γαλακτοκομικών προϊόντων. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες όμως ο ρόλος της είναι διαφορετικός:  βοηθάει στην διανομή περίπου 55.000 γαλακτοκομικών προϊόντων σε καταστήματα της ευρύτερης περιοχής που καλύπτει. Για να διασφαλιστεί ότι τα καταστήματα διαθέτουν γάλα, η ομάδα επικοινώνησε με τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής στην αγορά (το δυναμικό τους ανέρχεται σε περίπου 1.400 καταστήματα) για να επιβεβαιώσει ότι οι διευθυντές των εταιρειών αυτών έχουν άρει τους περιορισμούς στην ποσότητα γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων που μπορούν να αγοράσουν οι αγοραστές.

Στο Μιζούρι, οι γαλακτοπαραγωγοί, το Πολιτειακό υπουργείο Γεωργίας και το Κρατικό Συμβούλιο Γάλακτος απέστειλαν  ανοιχτή επιστολή προς τα καταστήματα λιανικής και τα παντοπωλεία ζητώντας τους να καταργήσουν τα όρια των πελατών στις αγορές γάλακτος. Στην επιστολή τους οι παραγωγοί σημειώνουν ότι η παραγωγή τους η οποία πριν την πανδημία κατευθυνόταν προς τα σχολεία, τα πανεπιστήμια  και τα εστιατόρια, τώρα κατευθύνεται σε ποσοστό 100%  προς το λιανικό εμπόριο προκειμένου να μην υπάρχει καμία έλλειψη- άρα δεν συντρέχει λόγος για περιορισμούς στην ποσότητα αγοράς.

Οι περιορισμοί στην αγορά γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων με το πρόσχημα της επάρκειας εξελίσσεται σε μείζον ζήτημα για τον αμερικανικό γαλακτοκομικό κλάδο ο οποίος υποφέρει από τις επιπτώσεις της πανδημίας. «Όπως κάθε μέρος του συστήματος τροφίμων, στα γαλακτοκομικά υπάρχουν ορισμένες επιπλοκές λόγω κορωνοϊού. Το πρόβλημα με το γάλα είναι ότι δεν μπορείτε να …απενεργοποιήσετε τις αγελάδες», δήλωσε στην εφημερίδα Sacramento Bee  ο οικονομολόγος Daniel A. Sumner, καθηγητής στο φημισμένο Πανεπιστήμιο UC Davis και προειδοποιεί: «Και το πρόβλημα αυτό εντείνεται από τη στιγμή που η προοπτική είναι ότι θα έχουμε μπροστά μας μια τεράστια ύφεση που έρχεται».

Οι παραγωγοί γάλακτος στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι. Καθώς τα σχολεία και η μαζική εστίαση δεν λειτουργούν, το κύριο κανάλι διάθεσης των προϊόντων τους είναι το λιανεμπόριο, ενώ μικρότερες ποσότητες κατευθύνονται στις τράπεζες τροφίμων. Οι μεταποιητές, εξίσου προβληματισμένοι κι αυτοί, προσανατολίζουν την παραγωγή της σε προϊόντα που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής όπως το βούτυρο και η σκόνη γάλακτος.


Κεντρική φωτογραφία: Σουπερμάρκετ στη στρατιωτική βάση Keesler Air Force Base, στο Μισισίπι, τις πρώτες ημέρες από το ξέσπασμα της πανδημίας στις ΗΠΑ.© U.S. Air Force/ Kemberly Groue 

You might also like