COVID-19 | Τυροκομείο Μπουκουβάλα: στον Τύρναβο τυροκομούν…

Συζητάμε με τον Χρήστο Μπουκουβάλα του ομώνυμου τυροκομείου

Ο Χρήστος Μπουκουβάλας, τυροκόμος από τον Τύρναβο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παραγωγής ενώ συμμετέχει και στα θεσμικά όργανα του κλάδου του στο χώρο της Θεσσαλίας. Αυτό το διάστημα η παραγωγή του στον Τύρναβο, στο Τυροκομείο Μπουκουβάλα συνεχίζεται απρόσκοπτα, οι πωλήσεις του όμως αντιμετωπίζουν πρόβλημα όπως και των συναδέλφων του στη Θεσσαλία και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

 

«Με την παραλαβή γάλακτος δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα αυτή τη στιγμή» μας εξηγεί στην τηλεφωνική επικοινωνία μας και συμπληρώνει: «Πέρα από τα αυξημένα μέτρα προστασίας τα οποία έχουν ήδη εντατικοποιηθεί, μέσα και έξω από το τυροκομείο, δεν θα έλεγα ότι υπάρχει κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή στη διαδικασία».

Κανονικά επίσης συνεχίζεται και η παραγωγή του. Οι πωλήσεις του τυροκομείου όμως έχουν πέσει κυρίως λόγω της διακοπής των πωλήσεων σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, ενώ πρόβλημα υπάρχει και στις εξαγωγές καθώς, όπως μας επισημαίνει ο Θεσσαλός τυροκόμος, «Η ‘έθνικ’ αγορά στο εξωτερικό, η οποία στηρίζεται στα εστιατόρια, έχει διακόψει τις αγορές, είναι ανύπαρκτη».

 

Ας μην ξεχνάμε ότι η πανδημία του κορωνοϊού  ξέσπασε στην Ελλάδα σε μια στιγμή που η παραγωγή στα εγχώρια τυροκομεία άρχισε να αυξάνεται και λόγω της Πασχαλινής αγοράς αλλά και λόγω των εξαγωγών. «Αυτοί εδώ είναι οι μήνες που η αγορά θα δούλευε καλά κι αναφέρομαι στις πωλήσεις των τυροκομείων κι όχι στην παραγωγή τους διότι, όπως σας είπα η παραγωγή συνεχίζεται κανονικά. Άλλωστε το γάλα είναι προπληρωμένο. Σε μας δεν ισχύει το ‘δεν πουλάω – δεν δουλεύω’. Το γάλα πρέπει να το πάρουμε…» μας υπενθυμίζει ο τυροκόμος που τιμάει τις συμφωνίες με τους προμηθευτές του.

Στον Τύρναβο υπάρχει ασφαλώς ανησυχία, κυρίως για την επόμενη ημέρα, για το πόσο θα τραβήξει όλο αυτό. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί εκτιμώνται ως θετικά και θα βοηθήσουν. Ο Χρήστος Μπουκουβάλας έχει ασφαλώς τις ενστάσεις του, κυρίως για το το μέτρο της παράτασης των επιταγών, «διότι θεωρώ ότι θα φέρει περισσότερο αναμπουμπούλα στην αγορά», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πιστεύει οτι θα  ήταν πολύ θετικό μετά την περίοδο αυτή να ενισχυθεί η διανομή των ελληνικών προϊόντων σε ευπαθείς ομάδες για να στηριχθεί η ελληνική τυροκομία.

You might also like