COVID-19 | Βρετανική πρωτοβουλία στήριξης μικρών τυροκόμων

Έρχεται το British Cheese Weekender (8-10/5) για να τονωθούν οι λιανικές πωλήσεις

Ομάδα Βρετανών τυροκόμων και δίκτυο λιανεμπόρων στη Μεγάλη Βρετανία ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια καμπάνια ενημέρωσης, σε μια προσπάθεια να πείσουν το καταναλωτικό κοινό να στηρίξει τους μικρούς παραγωγούς τυροκομικών προϊόντων που υποφέρουν από την πανδημία του κορωνοϊού, αγοράζοντας τα εκλεκτά προϊόντα τους. Η προσπάθεια θα κορυφωθεί το τριήμερο 8-10 Μαΐου υπό τον τίτλο British Cheese Weekender’.

 

Η παραδοσιακή τυροκομία και οι παραγωγοί εκλεκτών χειροποίητων τυριών στην Αγγλία  περνάνε δύσκολες μέρες. Αυτό το διάστημα αναγκάστηκαν αρκετές φορές να πετάξουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος και να διαθέσουν -χωρίς κανένα αντίτιμο- μεγάλες ποσότητες έτοιμων προϊόντων τους σε κοινωφελείς οργανώσεις,  αφού πολλοί από αυτούς έχασαν έως και το 90% των πωλήσεών τους μέσα σε μια νύχτα, όταν έκλεισαν τα εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας στη χώρα.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί εξαιτίας του γεγονότος ότι μερίδα καταναλωτών  στρέφονται προς τα σούπερ μάρκετ για να εφοδιαστούν με σκληρά και τριμμένα τυριά, προϊόντα τα οποία συνήθως παρασκευάζονται  από μεγάλες εταιρείες.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι μικροί παραγωγοί στην Αγγλία έχουν μείνει με αποθήκες και ωριμαντήρια γεμάτα τυριά, τα οποία από τη φύση τους έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στα μαλακά και μπλε τυριά. Ταυτόχρονα, οι αγελάδες, τα πρόβατα και οι κατσίκες βρίσκονται αυτή την εποχή σε συνεχή βόσκηση και υψηλή γαλακτοπαραγωγική περίοδο, και συνεχίζουν να παράγουν γάλα κάθε μέρα, γάλα που πρέπει να χρησιμοποιείται ή να απορρίπτεται.


Η SCA συνεργάζεται με  την Academy of Cheese  και το γνωστό εκθεσιακό φορέα Guild of Fine Food για την υλοποίηση της καμπάνιας η οποία θα κορυφωθεί το τριήμερο 8-10 Μαΐου 2020. Στόχος: η αύξηση των πωλήσεων εκλεκτών τυριών μικρών παραγωγών.


«Το μέλλον της βρετανικής κτηνοτροφίας και των μικρών εξειδικευμένων τυροκόμων βρίσκονται σε κίνδυνο. Υπάρχει το ενδεχόμενο να δούμε πολλά από τα καλύτερα τυριά της χώρας να χάνονται για πάντα καθώς τα οικογενειακά αγροκτήματα και οι μικρές τυροκομικές επιχειρήσεις ωθούνται σε πτώχευση», προειδοποίησε η τυροκόμος  Catherine Mead, πρόεδρος του Specialist Cheesemakers Association (SCA), ενός φορέα ο οποίος συσπειρώνει περίπου 200 μικρούς, ανεξάρτητους τυροκόμους.

H βραβευμένη τυροκόμος  Catherine Mead, πρόεδρος του Specialist Cheesemakers Association στην Μεγάλη Βρετανία.

 

Η τυροκομική βιομηχανία της Μεγάλης Βρετανίας προσπάθησε να ανταποκριθεί γρήγορα και στην κρίση. Τυροκόμοι, τυρέμποροι, τα καταστήματα λιανικής σε  αγροκτήματα και πόλεις καθώς και τα delicatessen  κατάφεραν γρήγορα να μετατρέψουν τις πωλήσεις τους από φυσικές σε ψηφιακές έτσι ώστε να μπορούν να πουλήσουν τυρί στο διαδίκτυο αλλά και να παραδώσουν οι ίδιες τα προϊόντα τους απευθείας στις πόρτες των ανθρώπων, ενώ από την άλλη εισήγαγαν αυστηρά συστήματα απόστασης των καταναλωτών  στα καταστήματα έτσι οι πελάτες να μπορούν να αγοράσουν με ασφάλεια.Η πτώση των πωλήσεων δεν μπορούσε να αποφευχθεί, από τη στιγμή που δεν λειτουργεί η μαζική εστίαση.

«Τα καλά νέα είναι ότι δεν ήταν ποτέ πιο εύκολο να αγοράσεις καλό τυρί, είτε online είτε από το κατάστημα», σχολιάζει η Catherine Mead και συμπληρώνει: «Η βιομηχανία τυριών κινητοποιήθηκε σχεδόν μέσα σε μια νύχτα, συχνά σε συνεργασία με άλλους μικρούς παραγωγούς τροφίμων, για να προσφέρει ποιοτικό τρόφιμο σε ανθρώπους».

Για να γιορτάσει την εκπληκτική γκάμα τυριών που διατίθενται από τους μικρούς παραγωγούς στο Ηνωμένο Βασίλειο και για να επισημάνει την κρίση που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της πανδημίας, η εκστρατεία θα κορυφωθεί με το θεσμό British Cheese Weekender  ο οποίος θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του τριήμερου της καμπάνιας στις αρχές του Μαΐου, στην γνωστή αργία ‘Early May Bank Holiday’ (8-10 Μαΐου).  Στο πλαίσιο της εκδήλωσης το κοινό θα απολαύσει τα καλύτερα τυριά της χώρας σε ειδικές προωθητικές ενέργειες σε διάφορα καταστήματα και θα μάθει γι’  αυτά  με μια σειρά δωρεάν, διαδικτυακών μαθημάτων για το τυρί από τους κορυφαίους ειδικούς.

You might also like