Στους δρόμους Ευρωπαίοι γαλακτοπαραγωγοί, στις 7 Μάη

Κινητοποιήσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις- Οι κτηνοτρόφοι ζητούν μείωση της παραγωγής, η Κομισιόν προτείνει τη λύση της αποθεματοποίησης

Σύγκρουση έχει ξεσπάσει εδώ και μερικές ημέρες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ενώσεις των παραγωγών γάλακτος στην Ευρώπη, σχετικά με το πώς θα αντιμετωπιστούν οι σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην γαλακτοπαραγωγή. Ήδη οι  Ευρωπαίοι παραγωγοί γάλακτος ανακοίνωσαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την 7η Μαΐου ενάντια στα μέτρα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

«Η απόφαση να αντιμετωπιστεί η κρίση του γάλακτος με την πρακτική της ενίσχυσης της ιδιωτικής αποθεματοποίησης και χωρίς συντονισμένες περικοπές παραγωγής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι λανθασμένη», δήλωσε  ο Erwin Schöpges, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γάλακτος (European Milk Board- EMB), του συλλογικού οργάνου που εκφράζει τα συμφέροντα χιλιάδων παραγωγών σε όλη την ΕΕ.

Ενώ η αγορά της ΕΕ πλημμυρίζει από γάλα αυτό το διάστημα υψηλής γαλακτοπαραγωγής,  και οι τιμές βρίσκονται σε πτωτική πορεία, η (εθελούσια) μείωση της ποσότητας του γάλακτος που παράγεται σε επίπεδο κρατών- μελών είναι η μόνη λύση  που θα μπορούσε να φέρει ανακούφιση από την αγορά, σύμφωνα με τις μεγάλες ενώσεις παραγωγών.

Η αποθήκευση μεταποιημένων προϊόντων όπως γάλα σε σκόνη, βούτυρο και τυρί – λύση που προτείνει η Κομισιόν- δεν θα μειώσει την πίεση των τιμών για τους γαλακτοπαραγωγούς καθώς τα προϊόντα αυτά είναι και θεωρούνται μέρος της υπερβολικά μεγάλης προσφοράς γαλακτοκομικών προϊόντων σε μια αγορά στην οποία η ζήτηση δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα.


Κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί από γαλακτοπαραγωγούς στις 7 Μάη σε Λουξεμβούργο, Βρυξέλες, Βερολίνο, σε διάφορες περιφερειακές πόλεις στη Γαλλία, στο Τιρόλο και την Κρεμόνα στην Ιταλία και στο Κάουνας στη Λιθουανία.


Το πρόβλημα για τους παραγωγούς γάλακτος στην Ευρώπη είναι ότι η Κομισιόν δεν αναλαμβάνει την ευθύνη αλλά και το συντονισμό μιας τέτοιας πολιτικής μειώσεων και αφήνει την απόφαση σε ιδιωτικούς φορείς όπως οι εκπρόσωποι των γαλακτοβιομηχανιών. Την ίδια στιγμή, η ΕΕ δεν φαίνεται διατεθειμένη να ενισχύσει τους παραγωγούς που χάνουν σημαντικά εισοδήματα, αντίθετα φέρεται να στηρίζει τη βιομηχανία για να  διατηρήσει η τελευταία υψηλά αποθέματα γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων

«Ενημερώσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωκοινοβούλιο και τους υπουργούς Γεωργίας  για τις πολύ δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι παραγωγοί και τους έχουμε προειδοποιήσει ότι η αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων θα καταρρεύσει εκτός εάν ληφθούν κάποια αποτελεσματικά μέτρα. Ωστόσο, για άλλη μια φορά, η τρέχουσα απόφαση που έλαβε η Επιτροπή, θα οδηγήσει σε συσσώρευση γάλακτος σε σκόνη και βουτύρου, ωθώντας τους παραγωγούς σε μια σοβαρή κρίση και πάλι » σχολιάζει ο  Erwin Schöpges.


Κεντρική φωτογραφία: Παλαιότερη κινητοποίηση των γαλακτοπαραγωγών στις Βρυξέλλες. © European Milk Board- EMB.

You might also like