‘Τυροκομείο Στειακάκης’: Έπεσε ο τζίρος αλλά όχι το ηθικό

Συζητάμε με τον μάχιμο παραγωγό Κώστα Στειακάκη από την Κρήτη

Έχοντας χάσει μέρος του τζίρου του αλλά όχι το κέφι του για δουλειά και το θάρρος του για το μέλλον, ο βραβευμένος  Κώστας Στειακάκης, ιδιοκτήτης και τυροκόμος  στο ‘Τυροκομείο Στειακάκης’ που εδρεύει στη Βαλή Δήμου Γόρτυνας, στο Ηράκλειο Κρήτης, μας εξηγεί τι συμβαίνει στην Κρήτη και πως ο ίδιος αντιμετώπισε κι αντιμετωπίζει την πρωτοφανή πανδημία του κορωνοϊού.

 

Λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού, ο τυροκόμος Κώστας Στειακάκης είχε μόλις προλάβει τον Φλεβάρη να ολοκληρώσει μια σημαντική επένδυση στην ήδη καινούρια (ξεκίνησε 2012 και ολοκληρώθηκε το 2016) παραγωγική μονάδα που διαθέτει, επένδυση η οποία είχε ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2019 κι αφορούσε στην επέκταση των παραγωγικών χώρων και την αύξηση του δυναμικού της επιχείρησής του.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 1.000 τ.μ. ωφέλιμο παραγωγικό χώρο και 1.000 κυβικά μέτρα ψυγείο και μπορούμε σήμερα να επεξεργαζόμαστε επτά τόνους γάλα την ημέρα. Να φανταστείτε ότι το 2016 τυροκομούσαμε περίπου 600 τόνους γάλα και σήμερα τυροκομούμε 1.300 τόνους γάλα » μας λέει με περηφάνια ο Κρητικός τυροκόμος ο οποίος, για τη φετινή χρόνιά, ανέμενε με έντονο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα μιας σειράς συνεργασιών που είχε στα σκαριά με ξενοδοχειακές μονάδες και εστιατόρια του νησιού. Ο κορωνοϊός όμως είχε (και γι΄ αυτόν) άλλα σχέδια.

 

Πρόβλημα η κλειστή εστίαση

«Οι κτηνοτρόφοι συμμερίζονται ότι έχουμε χάσει μέρος της δουλειάς, παρόλα αυτά παραλαμβάνουμε κι επεξεργαζόμαστε γάλα κανονικά, με το φόβο βέβαια ότι ένα μεγάλο μέρος της αγοράς έχει ουσιαστικά κλείσει. Είχα επενδύσει για τη φετινή περίοδο έχοντας συνάψει πολύ ενδιαφέρουσες συνεργασίες με ξενοδοχεία, συνεργασίες οι οποίες δεν ξεκίνησαν καν. Επρόκειτο να δώσουμε  όλα τα βραβευμένα τυριά σε διάφορα ξενοδοχεία, αλλά και προϊόντα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το μπουφέ τους όπως ανθότυρος, ανθότυρος με βότανα, τριμμένα τυριά κ.ά. Παράλληλα είχαμε ορισμένους καλούς πελάτες στο χώρο των εστιατορίων στην Κρήτη και στην Αθήνα που, δυστυχώς, είναι όλοι τους κλειστοί» μας εξηγεί.

Το Τυροκομείο Στειακάκης συνεργάζεται εδώ και δεκαετίες  με τον λιανεμπορικό όμιλο Χαλκιαδάκη και τα καταστήματά του σε όλη την Ελλάδα, μια σημαντική εμπορική συνεργασία την οποία τιμούν όλες οι γενιές της οικογένειας Στειακάκη κι αποτελεί για το τυροκομείο ένα πολύ σημαντικό έσοδο. Παράλληλα η τυροκομική συνεργάζεται και με το δίκτυο διανομών Ορίζοντες από τη Θεσσαλονίκη, μια δυναμική εταιρεία η οποία έχει πετύχει να ‘βάλει’ το Τυροκομείο Στειακάκη σε μεγάλες αγορές/ καταστήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

O βραβευμένος Κώστας Στειακάκης, ιδιοκτήτης και τυροκόμος  στο ‘Τυροκομείο Στειακάκης’.

 

‘Ταξιδεύουν’ οι εξαγωγές’

Ο Κώστας Στεικάκης έχει σημαντική εξαγωγική παρουσία – μέσω της εταιρείας Ορίζοντες- σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες: Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία κ.ά. Αν και η ευρωπαϊκή αγορά είναι αυτό το διάστημα αναστατωμένη, εντούτοις τα εκλεκτά τυροκομικά προϊόντα του ‘ταξιδεύουν’ ακόμα κι εν μέσω πανδημίας προς τους ευρωπαϊκούς προορισμούς τους, μάλιστα πριν μερικές ημέρες μια μεγάλη παραγγελία έφυγε με προορισμό  τη Γαλλία.

Τον ρωτάμε αν προτίθεται να συμμετάσχει και πάλι σε διεθνείς εκθέσεις, να στείλει τα προϊόντα του σε διεθνείς διαγωνισμούς όπου, πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία. Ο ίδιος αν και θέλει να δώσει στα προϊόντα του κάθε δυνατότητα να διακριθούν, είναι μάλλον ‘κουμπωμένος’. «Πρέπει να περιποιηθούμε το τυρί μας, τώρα που το στοκ θα είναι μεγαλύτερο και να δούμε πως θα μπορέσουμε να εξοφλήσουμε το γάλα διότι όλα θα είναι πιο δύσκολα στο μέλλον. Πιστεύω ότι το 2020 θα είναι μια μεταβατική χρονιά. Αν όμως ανοίξουν καταστήματα και ξενοδοχεία, τότε πιστεύω ότι η αγορά θα ομαλοποιηθεί».

You might also like