COVID-19 | Αυστραλία: η πανδημία πίεσε τη γαλακτοβιομηχανία

Οι επιπτώσεις, τα μέτρα στήριξης και οι προοπτικές της βιομηχανίας σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου - Τι έκαναν οι Αυστραλοί που δεν κάναμε εμείς…

Ο πανδημία του κορωνοϊού έπληξε και συνεχίζει να πλήττει τη γαλακτοβιομηχανία της Αυστραλίας. Αν και η Αυστραλία θεωρείται μια ώριμη γαλακτοκομική αγορά, με υψηλά επίπεδα κατανάλωσης,  το γεγονός οτι τα οικονομικά  της μεγέθη συνδέονται έντονα με τις εξαγωγές σε πληττόμενες χώρες όπως η Κίνα, καθιστά το μέλλον της αβέβαιο. Ήδη οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι η κρίση στη χώρα θα έχει επιπτώσεις τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2021.

 

Η αυστραλιανή γαλακτοκομική βιομηχανία αναγνώρισε για πρώτη φορά τον COVID-19 ως πιθανή απειλή στις αρχές Ιανουαρίου, η απειλή κλιμακώθηκε τους επόμενους μήνες και η  βιομηχανία γάλακτος υιοθέτησε άμεσα ένα πλαίσιο διαχείρισης  της κρίσης στα τέλη Φεβρουαρίου. Στα μέσα Μαρτίου, κι ενώ η πανδημία ξεκινούσε την πιο σκληρή φάση της στην Ευρώπη, συστάθηκε η National Response Group η οποία συνεργάστηκε με τον επίσημο φορέα, την Dairy Australia η οποία αντιπροσωπεύει την ευρεία γαλακτοκομική αγορά της χώρας, εκατοντάδες εκμεταλλεύσεις, βιομηχανίες και χιλιάδες εργαζόμενους. Κυρίως όμως αντιπροσωπεύει  τους παραγωγούς της Australian Dairy Farmers (ADF) και τους μεταποιητές της Australian Dairy Products Federation (ADPF).

Όπως αναφέρει η Georgia Nicholls, υπεύθυνη για την ομάδα διαχείρισης της κρίσης στην Dairy Australia στο ειδησεογραφικό site www.farmonline.com.au , «Η πρώτη ανησυχία μας ήταν το κατά πόσον το COVID-19 είχε άμεσο αντίκτυπο στο ζωικό κεφάλαιο γιατί εκείνη τη στιγμή δεν ήταν απολύτως ξεκάθαρο αν η ασθένεια μεταδιδόταν μέσω των ζώων. Ήταν  απολύτως βέβαιο όμως ότι θα επηρέαζε  τις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων».

Η Georgia Nicholls υποστηρίζει στη συνέντευξή της στο αυστραλιανό ειδησεογραφικό site για την κτηνοτροφία οτι «Μόλις  έγινε εμφανές ότι θα υπήρχε πολύ σημαντικός αντίκτυπος στην ανθρώπινη υγεία, και επομένως αντίκτυπος, τόσο στις διεθνείς αγορές μας όσο και στην ίδια την Αυστραλία, νιώσαμε την ανάγκη  να προετοιμαστούμε. Αρχικά δημιουργήθηκαν δύο ομάδες: μία γύρω από το πώς η ίδια η Dairy Australia θα συνέχιζε να λειτουργεί και να εξυπηρετεί τη βιομηχανία και μία γύρω υποστήριξη που οφείλαμε  στη βιομηχανία για τη διατήρηση της παραγωγής τροφίμων. Η ομάδα περιλάμβανε σημαντικό αριθμό τεχνικών της Dairy Australia, καθώς και προσωπικό των ADF και ADPF».

Στην περίπτωση της Αυστραλίας, επικεφαλής της προσπάθειας τέθηκαν τα ισχυρά στελέχη των φορέων: ο πρόεδρος του  ADF και πρόεδρος του Australian Dairy Industry Council ο Terry Richardson, ο πρόεδρος του ADPF o Grant Crothers και ο David Nation, διευθύνων σύμβουλος του Dairy Australia.

O αγελαδοτρόφος Tom Kent, από το Gippsland στη νοτιοανατολική Αυστραλία. Φωτο: Dairy Australia.

 

Τα μάτια στην παραγωγή

Οι φορείς της γαλακτοβιομηχανίας στην Αυστραλία επιχείρησαν από την πρώτη στιγμή να εξηγήσουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας για ποιους λόγους η κτηνοτροφία και η παραγωγή/ μεταποίηση γάλακτος είναι σημαντικές αλλά κι ευπαθείς βιομηχανίες που πρέπει να προσεχθούν. Σε δεύτερο επίπεδο η κοινή επιτροπή επιμελήθηκε των αποφάσεων για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και μη μετάδοσης του ιού. Σε τρίτο επίπεδο η κοινή επιτροπή προσπάθησε να επιληφθεί των ζητημάτων απασχόλησης και να σώσει όσες περισσότερες θέσεις  εργασίας μπορούσε. Πρωτόκολλα παράδοσης και παραλαβής γάλακτος, οδηγίες για τη χρήση μέτρων προσωπικής προστασίας ήταν μεταξύ των ζητημάτων που απασχόλησαν την επιτροπή.


Στην Αυστραλία  κινητοποιήθηκαν φορείς που δυστυχώς στην Ελλάδα είτε δεν υπάρχουν (ένας π.χ. Εθνικός Οργανισμός Γάλακτος, ή μια  Διεπαγγελματική Οργάνωση Γάλακτος), είτε αν υπάρχουν υπολειτουργούν (όπως η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας). 


Η σημαντική συμβολή της όμως ήταν άλλη: η καθοδήγηση του κλάδου μέσα σε συνθήκες πανδημίας για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων. Για παράδειγμα η επιτροπή βοήθησε μικρά τυροκομεία που δούλευαν κυρίως με την εστίαση και είχαν πληγεί σκληρά, να οργανώσουν και να λειτουργήσουν ηλεκτρονικές πωλήσεις. Ή να φέρει σε επαφή εταιρείες μηχανολογικού εξοπλισμού με φάρμες που είχαν έκτακτες ανάγκες αγοράς εξοπλισμού. Ειδικά την περίοδο των μεγάλων περιορισμών στη μετακίνηση, που λήφθηκαν και στην Αυστραλία τον Απρίλιο, η βοήθεια αυτή κρίθηκε πολύ σημαντική

Ψυχική υγεία, κοινωνική συνοχή & ανεργία

Ποια είναι τα ζητήματα που θα απασχολήσουν στο μέλλον τους υπεύθυνους της αυστραλιανής γαλακτοκομικής βιομηχανίας; Η κυρία Nicholls θεωρεί ότι η ψυχική υγεία των επιχειρηματιών και των εργαζομένων στον κλάδο είναι ύψιστης σημασίας καθώς πολλοί ενδέχεται να χάσουν εισοδήματα ή ακόμα και τη δουλειά τους.

Δεύτερο ζήτημα η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στην περιφέρεια της Αυστραλίας που έχει δεχτεί σοβαρά χτυπήματα τα τελευταία χρόνια με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες που ακολούθησαν ενώ τώρα δέχονται τρίτο σκληρό χτύπημα από την πανδημία και τις επιπτώσεις της. Τρίτο ζήτημα η αντιμετώπιση της ανεργίας, κάτι το οποίο στην περίπτωση της Αυστραλίας, η οποία είναι μια απολύτως ανεξάρτητη χώρα θα γίνει μόνο με τις δικές της δυνάμεις.

Η αξιοποίηση των ανθρώπων που ψάχνουν για δουλειά είναι το πρωταρχικό μέλημα της αυστραλιανής γαλακτοβιομηχανίας η οποία επιθυμεί να προσελκύσει ανέργους από άλλους κλάδους, να τους μυήσει στην πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση, να τους εκπαιδεύσει με ταχύρυθμα σεμινάρια στην κτηνοτροφική εκμετάλλευση και την παραγωγή και μεταποίηση γάλακτος για να κλείσει τις ‘τρύπες’ που ενδέχεται να δημιουργηθούν.

Ο φορέας Dairy Australia από τις αρχές Μαρτίου συντονίζει τις προσπάθειες κτηνοτρόφων και μεταποιητών και στηρίζει με προγράμματα τη γαλακτοκομική βιομηχανία της Αυστραλίας.

 

Προβλέψεις ύφεσης

Το μεγάλο πρόβλημα της Αυστραλίας δεν ήταν άλλο από τις καλοκαιρινές φωτιές οι οποίες σε συνδυασμό με την ξηρασία επηρέασαν τη γαλακτοκομική παραγωγή. Περίπου 130  μεγάλες φάρμες αντιμετώπισαν προβλήματα με τις φωτιές. Κι όλα αυτά σε μια χώρα που έχει υψηλή παραγωγή γάλακτος -μεγαλύτερη από τη ζήτηση- αλλά και αρκετά προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στα τελευταία χρόνια ο αριθμός όσων παράγουν γάλα στη χώρα έπεσε από 10.000 σε 5.000 παραγωγούς. Μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν εγκαταλείψει την αγελαδοτροφία περίπου 500 κτηνοτρόφοι ενώ η τιμή του αγελαδινού γάλακτος έχει πέσει από τα 60 λεπτά του (αυστραλιανού, υποτιμημένου εσχάτως δολαρίου) το λίτρο σε 48 την πρώτη περίοδο της πανδημίας.

Οι σημαντικότεροι πελάτες των γαλακτοκομικών προϊόντων της Αυστραλίας είναι χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία στη νοτιοανατολική Ασία, όπως οι Φιλιππίνες, η Ταϋλάνδη, η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα και, φυσικά, η Κίνα. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ύφεση στην γαλακτοκομική αγορά της Αυστραλίας θα διαρκέσει μέχρι και το 2021. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ένα τρίτο των εξαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων της Αυστραλίας κατευθύνεται στην Κίνα και περίπου το 12% του παραγόμενου γάλακτος της χώρας πωλείται απευθείας στην Κίνα.


Κεντρική φωτογραφία: Dairy Australia.

You might also like