Ήριννα Τήλου: Ξεκίνησε η δεύτερη τυροκομική περίοδος

Νέα ζώα & προοπτικές για ανάπτυξη- Η δήμαρχος Μαρία Καμμά μιλάει στο Dairy

Το μικρό, συνεταιριστικό τυροκομείο Ήριννα της Τήλου, μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που δημιουργήθηκε το 2018 στο πλαίσιο ενός προγράμματος για το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα και με στόχο την αναβίωση της οργανωμένης κτηνοτροφίας και της μεταποίησης στο νησί,  βρίσκεται στο ξεκίνημα της δεύτερης τυροκομικής περιόδου του και αυτή τη φορά, παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν λόγω πανδημίας, όλοι περιμένουν περισσότερο τυρί και …πωλήσεις. Αλλά και πελάτες που το λάτρεψαν και το λατρεύουν.
Ρεπορτάζ: Θανάσης Αντωνίου. Φωτογραφίες: Ευγενία Λουπάκη

 

Το τυροκομείο ξεκίνησε την άνοιξη του 2018, αφού πρώτα υλοποιήθηκε επένδυση αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ και λίγους μήνες αργότερα κυκλοφόρησε το πρώτο προϊόν, λευκό γίδινο τυρί,  το οποίο έγινε ανάρπαστο. Για να υλοποιηθεί η επένδυση χρειάστηκε η βοήθεια ενός μικρού δήμου της Ελβετίας, του Μενιέ, κοντά στην Γενεύη.

Οι Ελβετοί, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία Προσφύγων του ΟΗΕ επισκέφτηκαν το νησί προκειμένου να εξετάσουν τρόπους αντιμετώπισης του προσφυγικού και εντυπωσιάστηκαν από την ιδέα για ένα τοπικό  τυροκομείο.

Ο ελβετικός δήμος συγκέντρωσε τα χρήματα που απαιτούνταν και το έργο υλοποιήθηκε. δημιουργήθηκε μια ΚΟΙΝΣΕΠ στην οποία συμμετείχαν κάτοικοι του νησιού και μετανάστες, ο δήμος και η εταιρεία Belgomilk που παρείχε τον μηχανολογικό εξοπλισμό. Ο συνεταιρισμός γαλακτοκομικών προϊόντων  του νησιού πήρε την επωνυμία  Ήριννα Τήλου.

Πενήντα νέα ζώα έφτασαν στο νησί στις 15 Μαΐου. Επένδυση για την επόμενη γαλακτοκομική σαιζόν…

 

Δηλώσεις της δημάρχου

Επικοινωνήσαμε με την κυρία Μαρία Καμμά, δήμαρχο της Τήλου κι εκ των εμπνευστών της συγκεκριμένης προσπάθειας οι οποία μας πληροφόρησε για τις τελευταίες εξελίξεις στα κτηνοτροφικά και τυροκομικά του μικρού νησιού της Δωδεκανήσου.

«Στις 15 Μαΐου έφτασαν στο νησί μας άλλα 50 καθαρόαιμα ζώα, κατσίκια φυλής Σκοπέλου, με στόχο, από του χρόνου, να αυξήσουμε την παραγωγή γάλακτος του κοπαδιού μας. Η τυροκομική περίοδος έχει ξεκινήσει, ετοιμάζουμε το τυρί μας αλλά δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να κάνουμε το τυρί μας επώνυμο. Τώρα ξεκινάμε να πάρουμε τους κωδικούς παραγωγού, να μπούμε στις επιδοτήσεις και να πάρουμε την πιστοποίηση της γεωγραφικής περιοχής. Αυτή τη στιγμή τυροκομούμε κάθε 2-3 ημέρες γύρω στα 100 κιλά τη φορά. Όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι πολύ το γάλα μας» μας είπε στο τηλέφωνο. «Πιστεύουμε ότι αυτή η προσπάθεια θα έχει αποτελέσματα, εφόσον όμως η ΚΟΙΝΣΕΠ καταφέρει να μπει σε προγράμματα. Δραστηριοποιούμαστε πολύ μακριά από τα αστικά κέντρα και αντιμετωπίζουμε την έλλειψη πληροφόρησης και την απουσία μιας σχετικής τεχνικής βοήθειας για να μπορέσουμε να πάρουμε μέρος σε επιδοτούμενα προγράμματα που θα μας επιτρέψουν να αναπτύξουμε τις δυνατότητές μας», μας εξηγεί η μαχητική δήμαρχος.


Κεντρική φωτογραφία: Ο εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φιλίπ Λεκλέρκ, βρέθηκε για πρώτη φορά στην Τήλο κι επισκέφτηκε το τυροκομείο.

You might also like