COVID-19 | Γ. Πετρόπουλος: «Να δοθεί εφάπαξ αποζημίωση»

Ο αντιπρόεδρος της Τυροκομική Μεσσήνης μιλάει στο Dairy & ζητάει να εφαρμοστεί ο νόμος για τα ευπαθή προϊόντα

O Γιώργος Πετρόπουλος, αντιπρόεδρος της Τυροκομική Μεσσήνης, είναι τυροκόμος τρίτης γενιάς και παράλληλα πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης. Με τη διπλή ιδιότητά του, ζητάει άμεση ενίσχυση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, στήριξη της ελληνικής παραγωγής και άμεση ρευστότητα στην αγορά.

 

«Η τροφοδοσία και η τυροκόμηση εξελίχθηκαν κανονικά όλο το διάστημα της έξαρσης της πανδημίας, το ίδιο και η διανομή και τα μόνα προβλήματα στην τυροκομία ήταν το κλείσιμο των εστιατορίων και των ξενοδοχείων» μας εξηγεί ο Γιώργος Πετρόπουλος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του. Η Τυροκομική Μεσσήνης έχει πελατολόγιο στους δύο αυτούς τομείς, περίπου το 10% των πωλήσεών της, ποσοστό το οποίο έχει χαθεί από το τζίρο της. Η εταιρεία του επεξεργάζεται, στις καλές περιόδους 17-19 τόνους γάλα την ημέρα, ενώ αυτό το διάστημα η ημερήσια επεξεργασία βρίσκεται στους 16 τόνους.

Όχι άλλα χρέη

Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Μεσσήνης  μας πληροφορεί ότι οι επαγγελματίες της Πελοποννησιακής πόλης είναι αναστατωμένοι ενώ θεωρεί ότι τα μέτρα στήριξης που έχουν παρθεί δεν είναι ουσιαστικά. «Δεν είναι μέτρα με τα οποία μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις. Κανονικά, κι επειδή οι επιχειρήσεις δεν έκλεισαν με δική τους υπαιτιότητα, θα έπρεπε να δοθεί μια εφάπαξ αποζημίωση για τις ζημίες που έχουν υποστεί. Αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι να δίνονται νέα δάνεια τα οποία χρεώνουν τις επιχειρήσεις· τα δάνεια αυτά πρέπει κάποια στιγμή να αποπληρωθούν. Αντίθετα, στο εξωτερικό βλέπουμε ότι οι κυβερνήσεις δίνουν εφάπαξ αποζημιώσεις για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτή».

Ως τοπικός παραγωγός αλλά με πανελλαδική εμβέλεια, ο Γ. Πετρόπουλος ελπίζει ότι το αύριο θα φέρει μεγαλύτερη στήριξη της ελληνικής γαλακτοκομίας και τυροκομίας, από την άποψη ότι όλο και περισσότεροι συμπολίτες του αντιλαμβάνονται πλέον ότι πρέπει να στηριχθούν οι Έλληνες παραγωγοί. Δεν αρκεί όμως η ελπίδα. «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι έχουμε μπροστά μας υψηλά ποσοστά ανεργίας και μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος του καταναλωτή κι αυτά, δυστυχώς, οδηγούν προς τα ξένα, τα εισαγόμενα προϊόντα,  καθώς είναι φθηνότερα» σχολιάζει.

Η Τυροκομική Μεσσήνης πραγματοποιούσε πολύ μικρές εξαγωγές και δεν έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα. Έχουν ανασταλεί αυτή τη στιγμή οι εξαγωγές, αλλά είχε προλάβει  να στείλει ορισμένες παραγγελίες λίγο την πανδημία.

 

Εφαρμογή του νόμου

Παρεμβαίνοντας στην πραγματικότητα που έχει προκύψει μετά τη μεγάλη αναστάτωση στην παραγωγική, μεταποιητική κι εμπορική διαδικασία, ο Γ. Πετρόπουλος εκτιμάει ότι υπήρξαν συνάδελφοί του οι οποίοι επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση που δημιουργήθηκε, μειώνοντας τις τιμές στο γάλα σε βάρος των παραγωγών. «Όπως έχω ενημερωθεί υπήρξαν και ορισμένα φαινόμενα αδικαιολόγητης καθυστέρησης της εξόφλησης των κτηνοτρόφων και χρήσης της διάταξης περί 75 ημερών. Αυτές τις ημέρες πρέπει να είμαστε όλοι μια ομάδα» μας λέει με νόημα.

Κλείνοντας ζητάμε από τον Πελοποννήσιο τυροκόμο και θεσμικό παράγοντα στην πόλη του,  να μας δώσει τη άποψή του για το πώς θα μπορούσε να ‘ζωντανέψει’ η αγορά της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης. «Η κυβέρνηση για να στηρίξει την κτηνοτροφία και την τυροκομία πρέπει να εφαρμόσει άμεσα το νόμο για τα ευαλλοίωτα κι ευπαθή προϊόντα» αναφέρει. «Το μεγάλο εμπόριο πρέπει να υποχρεωθεί να πληρώνει εντός 60 ημερών, έτσι ώστε η αλυσίδα να διατηρηθεί ζωντανή και ακμαία. Είναι ένας νόμος που έχει ψηφιστεί από το 2018 και δεν εφαρμόζεται. Είναι ένας τρόπος να δημιουργηθεί άμεση ρευστότητα στην αγορά».

You might also like