Αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση των ‘ελληνοποιήσεων’

Φυλάκιση έως 5 ετών και πρόστιμο άνω των 600.000 ευρώ σ’ αυτούς, που εξαπατούν με τα παράνομα «βαφτίσια»

Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή, μιλώντας την Πέμπτη 28 Μαΐου, στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής επί του Σχεδίου Νόμου του ΥΠΑΑΤ, για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Αγροτικού Τομέα αναφέρθηκε στο θέμα των ‘ελληνοποιήσεων’, ένα από τα φλέγοντα ζητήματα του αγροκτηνοτροφικού κόσμου και ανακοίνωσε αυστηροποίηση στην πολιτική αντιμετώπισής τους.

 

«Είναι κοινή η εκτίμηση ότι δεν υπάρχει νομικό προηγούμενο αυστηροποίησης του κυρωτικού πλαισίου των ελληνοποιήσεων, που φτάνουν τα 5 χρόνια φυλάκιση και τις 300.000 ευρώ πρόστιμο, το οποίο μπορεί να φτάσει τις 600.000 ευρώ όταν, ο κύκλος εργασιών είναι πάνω από 10 εκατ. ευρώ  και να ξεπεράσει τις 600.000 ευρώ, όταν το  παράνομα, προσποριζόμενο κέρδος είναι μεγαλύτερο, για όσους εξαπατούν με τα παράνομα  «βαφτίσια», υπονομεύοντας το γεωργικό εισόδημα και πλήττοντας την εθνική οικονομία», επισήμανε η Υφυπουργός.

Στη δημοσιότητα οι παραβάτες 

Αναλύοντας το νέο θεσμικό πλαίσιο στη ‘μάχη’ κατά των ‘ελληνοποιήσεων’, που προωθεί η Κυβέρνηση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ηΦωτεινή Αραμπατζή εστίασε στις εξής αλλαγές: «Μέχρι σήμερα, επικρατούσε ‘άκρα του τάφου σιωπή’ για  τα στοιχεία των ‘ελληνοποιητών’. Από σήμερα, με διάταξη του αρμόδιου Εισαγγελέα μπορούν να δημοσιοποιούνται στοιχεία κατηγορουμένων ή καταδικασθέντων για ειδικά ποινικά αδικήματα σχετικά με «ελληνοποιήσεις».


Όσοι αισχροκερδούν με τα προϊόντα γεωγραφικών ενδείξεων και τα βιολογικά προϊόντα, θα απειλούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών σωρευτικά με χρηματική ποινή


Ιδιαίτερα τόνισε ότι μέχρι σήμερα δεν προβλεπόταν αφαίρεση αδείας παραγωγής Π.Ο.Π.- Π.Γ.Ε. προϊόντος για όσους υποτροπιάζουν ‘ελληνοποιώντας’ τα συγκεκριμένα προϊόντα. Το παρόν νομοσχέδιο  προβλέπει οτι «Από σήμερα, θεσπίζεται ένα αδίκημα, αυξημένης ποινικής απαξίας: Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 3 ετών ή χρηματική ποινή σε βάρος όποιου με πρόθεση παράγει, εισάγει, εξάγει, αποθηκεύει, διακινεί ή διαθέτει στην κατανάλωση τρόφιμα, τα οποία, κατά τη διαπίστωση της αρμόδιας αρχής είναι νοθευμένα και  επιβλαβή για την υγεία του. Και κυρίως, μέχρι σήμερα, δεν προβλεπόταν ειδικό αυστηρό πλαίσιο προστασίας των προϊόντων Π.Ο.Π.- Π.Γ.Ε. μολονότι τα συγκεκριμένα προϊόντα αποτελούν εθνικό πλούτο της χώρας, η οποία οφείλει να τα προστατεύει και, συνακόλουθα, να θωρακίζει τη φήμη της και το εισόδημα των παραγωγών, που θίγεται βάναυσα από τους παραβάτες.

Στρατηγική προτεραιότητα μελισσοκομία – αυγοπαραγωγή

Στην ομιλία της, η Αραμπατζή ανέδειξε και τη σημασία, που αποδίδει η κυβέρνηση  και το ΥπΑΑΤ στη μελισσοκομία και την αυγοπαραγωγή, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Με τη λειτουργία του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου και την ψηφιακή καταγραφή και παρακολούθηση των μελισσοκόμων και των μελισσιών της χώρας αποκτάμε επιτέλους  ένα χρήσιμο  «εργαλείο» στην κατεύθυνση της πάταξης των ελληνοποιήσεων μέσω της παρακολούθησης της αγοράς του μελιού και της εποπτείας των εισαγωγών μελιού και μελισσοκομικών προϊόντων, που επί χρόνια ζητούσε ο κλάδος. Επιπρόσθετα, μειώνουμε δραστικά το διοικητικό  βάρος και διευκολύνουμε σημαντικά τους διοικητικούς ελέγχους».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε κλείνοντας, ότι γίνεται επιτέλους πράξη ένα χρόνιο και πάγιο αίτημα του κλάδου των αυγοπαραγωγών,  για την συμπερίληψη τους  στα ισοζύγια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και στην εφαρμογή «ΆΡΤΕΜΙΣ» ως ένα ακόμη όπλο για την αντιμετώπιση της μάστιγας των «ελληνοποιήσεων» και στον δυναμικό αυτόν Τομέα.

You might also like