Δέσμευση της Κομισιόν για στήριξη της γαλακτοκομίας

Η European Dairy Association θεωρεί θετικά τα μέτρα στήριξης

Η European Dairy Association, ο θεσμικός φορέας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας επεξεργασίας γάλακτος, έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή με την οποία εκφράζει την ευαρέσκειά της για τα μέτρα που αποφάσισε να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν πολλών πιέσεων είναι η αλήθεια, προκειμένου να στηριχθεί η παραγωγή γαλακτοκομικών/ τυροκομικών προϊόντων.

 

Στην ανακοίνωσή της, η EDA αναφέρει πως ενώ μεγάλα τμήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας σταμάτησαν ξαφνικά να λειτουργούν, ο γαλακτοκομικός τομέας κατέβαλλε και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσει γεμάτα τα ράφια και τα ψυγεία των καταστημάτων λιανικής στην Ευρώπη. Θυμίζουμε ότι πριν μερικές εβδομάδες κι ενώ η πανδημία βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η βιομηχανία πέτυχε να χαρακτηριστεί το γάλα και ο κλάδος της γαλακτοκομίας ως ‘ουσιαστικός τομέας’ (essential sector).

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με κάποια άλλα, συναφή μέτρα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κατευθυντήριων γραμμών για τη διέλευση των συνόρων και της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων μεταξύ των χωρών, «έχουν ήδη συμβάλει ουσιαστικά στη διατήρηση λειτουργικών αλυσίδων εφοδιασμού μεταξύ περιφερειών και συνόρων» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Είμαστε ευγνώμονες στον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ Janusz Wojciechowski μετά την ανακοίνωση ότι τελικά μέσα από  έκτακτα μέτρα της Επιτροπή  θα στηριχθεί ο γαλακτοκομικός τομέας στην Ευρώπη. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα καθώς αυτή η κρίση που προκάλεσε ο COVID-19  μπορεί να γίνει η μεγαλύτερη κρίση στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων εδώ και δεκαετίες» αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Επίτροπος Γεωργίας Janusz Wojciechowski. Η βιομηχανία γάλακτος βρήκε θετικά τα μέτρα στήριξης που έλαβε ΕΕ.

 

Απαιτείται γρήγορη δράση!

Με το σύνθημα «Απαιτείται γρήγορη δράση!», η γαλακτοκομική βιομηχανία της ΕΕ πιέζει την Κομισιόν να λάβει μέτρα. Οι εθνικές οργανώσεις μέλη της EDA συλλέγουν  το γάλα περίπου 700.000 γαλακτοπαραγωγών στην Ένωση, απασχολούν πάνω από  300.000 εργαζόμενους και παραμένουν ο οικονομικός κορμός της αγροτικής Ευρώπης, αν και όπως αναφέρει η ανακοίνωση οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν οικονομικές απώλειες.

«Ζητούμε από την Κομισιόν να εφαρμόσει αμέσως τις προτάσεις που υιοθετήθηκαν. Το ανακοινωθέν πρόγραμμα ύψους 30 εκατ. ευρώ για την ιδιωτική ενίσχυση για το γάλα σε σκόνη, το βούτυρο και τα τυριά μπορεί να είναι μόνο το πρώτο βήμα – ένα πρώτο μικρό βήμα που χρηματοδοτείται από αχρησιμοποίητα κεφάλαια βάσει του υφιστάμενου προϋπολογισμού της Αγροτικής Διεύθυνσης» αναφέρει η ανακοίνωση της EDA κι επισημαίνει ότι  ο Επίτροπος Janusz  Wojciechowski σε δηλώσεις του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 15 Απριλίου 2020, ξεκαθάρισε ότι «Η κλίμακα αυτής της κρίσης ξεπερνά τις δυνατότητες του τρέχοντος προϋπολογισμού».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «Η γεωργία και τα γαλακτοκομικά προϊόντα της ΕΕ, με τον – αναγνωρισμένο επίσημα πλέον – ουσιαστικό τους κοινωνικό ρόλο, τόσο σήμερα  όσο και μελλοντικά όταν θα περάσουμε στη φάση της ανάκαμψης, δεν μπορεί να είναι ο μόνος τομέας στην Ένωση όπου η στήριξη περιορίζεται στα κονδύλια του προϋπολογισμού και στο υφιστάμενο  Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, στο πλαίσιο δηλαδή της προ κορωνοϊό εποχής».

Η EDA πιέζει έτσι ώστε τα πρώτα μέτρα να εφαρμοστούν αμέσως και ζητάει η στήριξη της ΕΕ να ανέλθει στο πραγματικό ύψος αυτής της κρίσης και την ύψιστη  σημασία του γαλακτοκομικού τομέα. «Αυτή η υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας για τον γαλακτοκομικό τομέα της ΕΕ και αποτελεί κεντρικό σημείο της οικονομικής επανεκκίνησης και αναζωογόνησης της Ένωσης» καταλήγει η ανακοίνωση.


Υπενθυμίζουμε οτι με την πολιτική της ενίσχυσης για ιδιωτική αποθεματοποίηση προϊόντων όπως το γάλα σε σκόνη, τα τυριά και το βούτυρο , διαφωνεί το  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γάλακτος (European Milk Board- EMB), το συλλογικό όργανο που εκφράζει τα συμφέροντα χιλιάδων παραγωγών σε όλη την ΕΕ,  οι οποίοι μάλιστα προχώρησαν πρόσφατα σε κινητοποιήσεις για τη στήριξη της τιμής του γάλακτος, ζητώντας κι αυτοί στήριξη. Κεντρική φωτογραφία: https://audiovisual.ec.europa.eu/

You might also like