Οι θέσεις του ΣΕΚ για τον Νόμο 4691 /2020

Πριν λίγες ημέρες ψηφίστηκε στη Βουλή, από τα περισσότερα κόμματα, ο νόμος 4691 /2020 που κατατέθηκε από το ΥπΑΑΤ, ο οποίος μεταξύ άλλων αφορούσε μέτρα αντιμετώπισης των ελληνοποιήσεων και προστασίας των ΠΟΠ προϊόντων, παράταση των αδειοδοτήσεων σταβλικών εγκαταστάσεων, διαχειριστικά σχέδια βόσκησης κ.ά. Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας είχε καταθέσει προτάσεις επί του νομοσχεδίου, και σήμερα, μετά την ψήφισή του διατυπώνει τις θέσεις τους για την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου.

 

«Ο ΣΕΚ χρόνια τώρα επεσήμαινε το πρόβλημα των ‘ελληνοποιήσεων’, ιδιαίτερα στα γαλακτοκομικά (π.χ. φέτα), όπως και στο  κρέας και στο μέλι. Ζητούσαμε από την εκάστοτε κυβέρνηση να πάρει αυστηρά μέτρα αντιμετώπισης του κορυφαίου για παραγωγούς, τους καταναλωτές και τη χώρα προβλήματος των «ελληνοποιήσεων» εισαγόμενων προϊόντων αγροδιατροφής. Για το θέμα αυτό λαμβάνονταν κάποια μέτρα, τα οποία όμως αποδεικνύονταν αδύναμα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα» αναφέρει σε δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε νωρίτερα σήμερα.

Ο Σύνδεσμος θεωρεί οτι με τον τελευταίο νόμο  ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα αντιμετώπισης του προβλήματος, όπως επίμονα ζητούσε,  για παράδειγμα πολύ αυστηρές κυρώσεις σε όσους ‘ελληνοποιούν’.

 Όμως η επιτυχία του νόμου και όσων προβλέπει θα κριθεί στην πράξη. «Στους πραγματικούς ελέγχους στις βιομηχανίες – τυροκομεία παραγωγής, στον έλεγχο των εισαγόμενων, στον αυστηρό έλεγχο στους χώρους εστίασης, ακόμα και σε όσα προϊόντα (π.χ. Φέτα) εξάγονται στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές. Εφόσον χρειαστεί θα πρέπει  να παρθούν και πρόσθετα μέτρα,  σε ότι αφορά τους ελέγχους και ιδιαίτερα στην επιβολή και είσπραξη των προστίμων»  αναφέρει ο ΣΕΚ.

Σταβλικές εγκαταστάσεις

Όσον αφορά την παράταση των αδειοδοτήσεων σταβλικών εγκαταστάσεων, έως τέλος του 2020, «είναι μια μακρόχρονη και πονεμένη ιστορία και πρέπει επιτέλους να τελειώσει” αναφέρει ο ΣΕκ και εξηγεί: «Χιλιάδες συνάδελφοι δεν έχουν άδεια κτηνοτροφικής εγκατάστασης, λόγω των ιδιαίτερα αυστηρών κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί χρόνια τώρα ( σαν να είναι βιομηχανίες) με αποτέλεσμα να είναι στον αέρα, να μην μπορούν να παράγουν νόμιμα, να μην μπορούν να εκσυγχρονίσουν  και να αναπτύξουν  τις εκμεταλλεύσεις τους».

Ο ΣΕΚ (που μετέχει στην επιτροπή διαβούλευσης) θεωρεί οτι είναι θετικό ότι δόθηκε η παράταση και καλεί τα μέλη του να εργαστούν  ενωτικά προς την κατεύθυνση της οριστικής επίλυσης του κρίσιμου  διαχρονικού  αυτού προβλήματος για τους κτηνοτρόφους.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι δεν τελειώνουν εδώ. Ο ΣΕΚ έχει προτείνει σχέδιο ανασυγκρότησης της κτηνοτροφίας και έχει καλέσει τον Υπουργό Μάκη Βορίδη να θεσμοθετήσει Ομάδα Εργασίας με τη συμμετοχή των πανελλαδικών κτηνοτροφικών φορέων ώστε να  εργαστούμε για τη δημιουργία Εθνικού σχεδίου  ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της κτηνοτροφίας της χώρας μας.

Διαχειριστικά σχέδια βόσκησης

Θέση του ΣΕΚ  είναι η  άμεση  σύνταξή τους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους  και η αξιοποίηση όλων  των βοσκοτόπων με μακροχρόνια απόδοσή τους για κτηνοτροφική χρήση. Οι κτηνοτρόφοι  αρκετά ήδη χρόνια καταβάλουν το  σχετικό αντίτιμο  για τη σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων στις Περιφέρειες  και θα πρέπει να σταματήσει η επιβάρυνση αυτή. Η τελική απόφαση βέβαια είναι στα χέρια της  Κυβέρνησης.

You might also like