Kτηνοτροφικός Σύλλογος Τυρνάβου: ένταξη στον ΣΕΚ

Ετοιμάζει τον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Δήμου Τυρνάβου & Ομάδα Παραγωγών

Έντονη κινητικότητα επικρατεί το τελευταίο διάστημα στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Δήμου Τυρνάβου ο οποός μετά και την ένταξή του στον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), ξεκινάει μια νέα πορεία με στόχο, αυτή τη φορά, τη δημιουργία του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Δήμου Τυρνάβου.

 

Σε επιστολή του προς τα μέλη του Συλλόγου, τα οποία ανέρχονται πλέον στα 270,  ο πρόεδρος Αργύρης Μπαϊραχτάρης ανακεφαλαιώνει τα πεπραγμένα και στέκεται ιδιαίτερα στη συμμετοχή του Συλλόγου στο  στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, στην οποία εκπρόσωπος είναι ο Γραμματέας του συλλόγου Αντώνης Τσίτσιας.

Η επιστολή

Αναλυτικά, ολόκληρη η ενημερωτική επιστολή του προέδρου του Δ.Σ. του συλλόγου, έχει ως εξής:

«Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος δήμου Τυρνάβου, συνενώνοντας τους διάσπαρτους τοπικούς συλλόγους του δήμου σε έναν μεγάλο και δυνατό σύλλογο, πρωτοξεκίνησε τη λειτουργία του στις 8 Μαΐου του 2018 με την προσωρινή διοίκηση και επίσημα μετά τις πρώτες εκλογές για την ανάδειξη του πρώτου εκλεγμένου Δ.Σ. στις 24 Φεβρουαρίου του 2019.

Από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής του, το νέο Δ.Σ. είχε δεσμευθεί προς τα μέλη του αλλά και ευρύτερα προς τον κτηνοτροφικό κόσμο της περιφέρειας Θεσσαλίας και όχι μόνο, ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατό, για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του κτηνοτροφικού κλάδου και κυρίως ότι θα δίνει καθημερινά μάχη για την υπεράσπιση και προάσπιση των συμφερόντων των αιγοπροβατοτρόφων.

Σήμερα, μόλις ενάμιση χρόνο, περίπου, από την ίδρυσή του, ο σύλλογός μας, αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο κτηνοτροφικό σύλλογο σε όλη τη χώρα, μιας και έχει στις τάξεις του, πάνω από 270 εγγεγραμμένα μέλη.

Σ’ αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα ο κτηνοτροφικός σύλλογος δήμου Τυρνάβου, όπως το ομολογούν άλλωστε πολλοί, παρήγαγε πολλαπλάσιο έργο από τη διάρκεια ζωής του, παίζοντας καταλυτικό ρόλο στα κτηνοτροφικά δρώμενα και διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις του αιγοπροβατοτροφικού κλάδου.

Με στοχευμένες δράσεις, με δημόσιες παρεμβάσεις, με καίριες επισημάνεις αλλά πρωτίστως με καθημερινό αγώνα για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι κτηνοτρόφοι, καταφέραμε να κάνουμε γνωστό και υπολογίσιμο το σύλλογό μας σε όλη τη χώρα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι στις κλειστές συσκέψεις της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ, συνεχώς υπάρχει αναφορά στο σύλλογό μας, για τις θέσεις και τις απόψεις που εκφράζει, οι οποίες απηχούν τη συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων.

Και πώς να μην μας μνημονεύουν στο ΥπΑΑΤ, όταν σε ενάμιση χρόνο, αποστείλαμε στην ηγεσία του υπουργείου 12 επιστολές, που αφορούσαν καυτά θέματα και προβλήματα των κτηνοτρόφων, όταν κάποιοι άλλοι την ίδια στιγμή κώφευαν και σφύριζαν αδιάφορα;

Θέματα όπως οι τιμές στο γάλα, οι ενισχύσεις De minimis, η αποκατάσταση της αδικίας με το πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας, ο καταρροϊκός πυρετός, οι ελληνοποιήσεις, η έκτακτη ενίσχυση λόγω κορωνοϊού, η θεσμική θωράκιση του επαγγέλματος, η δημιουργία ξεχωριστού ταμείου στον ΕΛΓΑ για τους κτηνοτρόφους κ.α.

Όλη αυτή την υπερδραστηριότητα και την κινητικότητα του συλλόγου μας, ορισμένοι, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, προσπάθησαν να την αποκόψουν, λειτουργώντας ως «Δούρειοι ίπποι» και ως εκφραστές του κομματικού συνδικαλισμού, συνηθισμένοι σε παρελθοντικές και παλαιοκομματικές πρακτικές, αλλά ευτυχώς απέτυχαν παταγωδώς.

 

Ένταξη στον ΣΕΚ & Διεπαγγελματική

Ο σύλλογός μας, μετά από πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. εντάχθηκε στο δυναμικό του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) με σκοπό να ενώσει τις δυνάμεις του, για την περαιτέρω βελτίωση της θέσης των αιγοπροβατοτρόφων.

Παράλληλα, διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και συνεργάζεται με κτηνοτροφικούς συλλόγους και συνεταιρισμούς της περιφέρειας Θεσσαλίας, με το Συντονιστικό των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπως επίσης με συλλόγους της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ενώ στη διαδικασία συνεργασίας βρίσκεται και με συλλόγους της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου αλλά και της Κρήτης, με σκοπό την πιο αποτελεσματική λειτουργία και επίλυση των προβλημάτων που έχουμε ως αιγοπροβατοτροφικός κλάδος.

Κορυφαία στιγμή της δράσης του συλλόγου μας αποτέλεσε η συμμετοχή μας στη Γ.Σ. της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη Φέτα, στην οποία εκπρόσωπός μας είναι ο Γραμματέας του συλλόγου κ. Αντώνης Τσίτσιας.

Όμως κορωνίδα όλων των προσπαθειών μας, έχουμε τη σύσταση και λειτουργία του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Δήμου Τυρνάβου, διότι πιστεύουμε ακράδαντα, ότι πέρα από τη συνδικαλιστική δράση, η συσπείρωση των παραγωγών σε συνεργατικά σχήματα, μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις της αγοράς και να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας δύναμη καθώς και να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, είτε ατομικών, είτε συλλογικών επενδύσεων αλλά και να αναβαθμίσουμε το επάγγελμά μας.

Η διαδικασία ίδρυσης και συγκρότησης Συνεταιρισμού-Ομάδας Παραγωγών αιγοπροβατοτρόφων Τυρνάβου είχε διακοπή λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά τώρα επανερχόμαστε και έχει τεθεί νέα καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης αιτήσεων ένταξης στο συνεταιρισμό μέχρι 10 Ιουλίου 2020.

Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι στον κτηνοτροφικό κλάδο υπάρχουν πολλές δυνατότητες και εμείς, είτε ως σύλλογος, είτε ως αυριανός συνεταιρισμός, έχουμε τη διάθεση αλλά και την εμπειρία να τις αξιοποιήσουμε, προς όφελος τόσο των μελών μας κτηνοτρόφων, όσο και ευρύτερα του κλάδου».

Διοικητικό Συμβούλιο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Τυρνάβου :

 • Πρόεδρος: Αργύρης Μπαϊραχτάρης
 • Αντιπρόεδρος: Ζήσης Παρλίτσης
 • Γραμματέας: Αντώνης Τσίτσιας
 • Ταμίας: Άρης Γαϊτάνης
 • Ομαδάρχης Τυρνάβου: Ιωάννης Γκάτσιος
 • Ομαδάρχης Αμπελώνα: Αδάμος Αββέλας
 • Ομαδάρχης Δαμασίου: Αθανάσιος Μπούσιος
 • Ομαδάρχης Αργυροπουλίου: Λάμπρος Τσίτσιας
 • Ομαδάρχης Δελερίων-Ροδιάς: Χρήστος Καλόγηρος
 • Ομαδάρχης Δέντρων-Πλατανουλίων-Πέρα Χώρας: Γιάννης Πλίκας
 • Ομαδάρχης Βοτανοχωρίου: Χρήστος Παπαδόπουλος

Τεχνικός σύμβουλος: Θανάσης Κούντριας

Νομική σύμβουλος: Καλιόπη Μπεκίρη

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μαριάνα Μπανταβάνη

You might also like