Η Υφυπουργός ΑΑΤ επισκέφθηκε τα «Αυγά Βλαχάκη» στη Βοιωτία

Για πρώτη φορά στα χρονικά ισοζύγιο αυγών – εργαλείο κατά των «ελληνοποιήσεων»

H υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή κατά την επίσκεψή της  στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ‘Αυγά Βλαχάκη’ στο Ύπατο Βοιωτίας ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Γιάννη Βλαχάκη και στελέχη της,  στις πρότυπες εγκαταστάσεις της. Σε καθημερινή βάση, σε όλα τα κτήματα της εταιρείας παράγονται 210.000 αυγά (βιολογικά, ελευθέρας βοσκής και αχυρώνα) καθώς και ασπράδι από 260.000 κότες, που ζουν και κινούνται στο φυσικό τους περιβάλλον.

 

Με την ευκαιρία της επίσκεψης, η Φ. Αραμπατζή δήλωσε: «Η εταιρεία «Αυγά Βλαχάκη» δείχνει ακριβώς τον δρόμο για τη σύγχρονη επιχείρηση του αγροδιατροφικού τομέα στη χώρα μας: καινοτόμα προϊόντα με βάση τις ανάγκες της αγοράς, σεβασμός στον καταναλωτή, το περιβάλλον και την ευζωία των πτηνών, υγιής οικονομική θέση με νοικοκυρεμένη  διαχείριση, υψηλό κοινωνικό αποτύπωμα στην ελληνική περιφέρεια. Σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις, ιδιωτικές και συνεταιριστικές, που λειτουργούν με όρους αγοράς, μπορούμε και θέλουμε να βασιστούμε για να οικοδομήσουμε τη νέα Ελλάδα της δημιουργίας και της παραγωγής».

Η υφυπουργός αναφέρθηκε στο σημαντικό πρόσφατο μέτρο για το ισοζύγιο αυγών. «Με σχέδιο, συνεχή διάλογο με τους ανθρώπους της παραγωγής και της αγοράς αλλά και πολιτική βούληση, προχωρήσαμε στη λήψη σειράς μέτρων με πιο χαρακτηριστικό τη θέσπιση του ισοζυγίου αυγών, μια ουσιαστική παρέμβαση που ζητούσε επί χρόνια ο κλάδος ως ένα ισχυρό εργαλείο για την αντιμετώπιση των «ελληνοποιήσεων. Οι αυστηροί έλεγχοι, που οδήγησαν στην εξάρθρωση κυκλωμάτων ελληνοποιήσεων αυγών, αποτελούν πλέον τη ‘νέα κανονικότητα’ στη χώρα μας κι είναι δέσμευσή μας να συνεχίσουμε με την ίδια επιμέλεια και αυστηρότητα για την προστασία της ελληνικής παραγωγής και του καταναλωτικού κοινού».

Η υφυπουργός με το πρόεδρο της εταιρείας Γιάννη Βλαχάκη.

 

Ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος

Η Φωτεινή Αραμπατζή αναφέρθηκε και σε μια άλλη νομοθετική ρύθμιση του ΥπΑΑΤ, που αφορά στη διευκόλυνση της κατασκευής εγκαταστάσεων διαχείρισης ιδιοπαραγόμενων αποβλήτων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων:

«Πρόκειται για ένα άλλο αίτημα των επιχειρήσεων, που εκκρεμούσε εδώ και πολλά χρόνια και τις δημιουργούσε πλείστα όσα προβλήματα και μεγάλο οικονομικό κόστος. Πλέον, με την Υπουργική Απόφαση που υπογράψαμε,

-ελαχιστοποιείται ακόμη και ως 60% το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των αποβλήτων,

-μειώνονται σημαντικά οι οσμές,

-προστατεύεται αποτελεσματικά το έδαφος και ο υδροφόρος ορίζοντας,

-μειώνεται δραστικά το διοικητικό βάρος των επιχειρήσεων,

-άρα, και το κόστος τους, ενώ ταυτόχρονα αποκτούν ένα επιπλέον έσοδο.

Είναι μια απόφαση win win για το περιβάλλον, τις τοπικές κοινωνίες και τις επιχειρήσεις, που δείχνει ακριβώς ότι στην Κυβέρνηση εννοούμε όσα λέμε καθώς και ότι ζητήσαμε την ψήφο του ελληνικού λαού όχι για να κλωτσήσουμε το τενεκεδάκι παρακάτω αλλά για να δώσουμε μόνιμες και βιώσιμες λύσεις σε διαρθρωτικά προβλήματα, που παρέμεναν ανεπίλυτα επί πολλά χρόνια προκειμένου οι δημιουργικές δυνάμεις της παραγωγής να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις πραγματικά πολύ μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες του τόπου μας».

You might also like