ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΙΚΗ: «Έτοιμοι για λύσεις στην τυροκομία»

Συνομιλούμε με τον πρόεδρο της εταιρείας Νικηφόρο  Χαραγκιώνη

Από το 2014, ο Νικηφόρος  Χαραγκιώνης είναι πρόεδρος της εταιρείας ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΙΚΗ που ασχολείται τη ζύγιση και τον αυτοματισμό. Η εταιρεία κατέχει σημαντικό μερίδιο στην ελληνική αγορά σε συστήματα τοποθέτησης ετικέτας,  ζυγιστικά, ανίχνευσης μετάλλων και ξένων σωματιδίων, συσκευαστικών μηχανών, ιχνηλασιμότητας, ανάπτυξης λογισμικού κ.ά.
Συνέντευξη: Πάνος Κατσαχνιάς

 

Συνεχίζοντας ως δεύτερη γενιά την οικογενειακή παράδοση, ο Ν. Χαραγκιώνης διευρύνει τις δραστηριότητες του Ομίλου Χαραγκιώνη στον βιομηχανικό τομέα, αναπτύσσοντας συνεργασίες με ξένους οίκους και προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις. Για όλα αυτά μίλησε στο περιοδικό μας.

Dairy News | Μιλήστε μας παρακαλώ για την πορεία της Χρονογραφικής.

Νικηφόρος  Χαραγκιώνης | Ξεκίνησε το 1974 με σκοπό την πώληση μηχανημάτων καταγραφής ωραρίου υπαλλήλων, εξ’ ου και το όνομα της. Σύντομα εξειδικεύτηκε στα συστήματα ζύγισης, στα σημεία λιανικής, τα super markets και τη βιομηχανία. Σήμερα συνεχίζει με αποκλειστικές συνεργασίες σε συστήματα:

  • τοποθέτησης ετικέτας,
  • ανίχνευσης μετάλλων και γενικά ξένων σωματιδίων,
  • συσκευαστικών μηχανών,
  • ιχνηλασιμότητας και
  • ανάπτυξης λογισμικού.

Ποιο είναι το αντικείμενο σας;

Ασχολούμαστε από το σημείο της συσκευασίας του προϊόντος, έως το επόμενο στάδιο που μπορεί να είναι η ζύγισή του, η αναγνωρισιμότητά του με μία ετικέτα ή/και ο έλεγχος για ξένα σωματίδια. Προσφέρουμε τεχνογνωσία από έμπειρους και εξειδικευμένους ανθρώπους των πωλήσεων και άριστη υποστήριξη από το τεχνικό τμήμα μας. Η Χρονογραφική δεν προσφέρει απλά ένα μηχάνημα αλλά ολοκληρωμένη λύση στο συνεργάτη της.

Ποιους οίκους αντιπροσωπεύετε;

Αντιπροσωπεύουμε εδώ και χρόνια την Ιαπωνική DIGI TERAOKA σε συστήματα ζύγισης και επικόλλησης ετικέτας, για μικρές και μεγάλες παραγωγές. Τον Ιταλικό οίκο ARCA σε ετικετέζες για δύσκολες εφαρμογές με μεγάλη παραγωγικότητα και τον Γερμανικό οίκο Minebea σε μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλων και X-Ray. Επίσης τον Αγγλικό οίκο Ravexood που διαθέτει συστήματα τοποθέτησης μανικιού (σε αντικατάσταση της ετικέτας) στη συσκευασία, κατάλληλα να τοποθετηθούν αμέσως μετά από μία συσκευαστική μηχανή.

Ποιες είναι οι πρόσφατες συνεργασίες σας;

  • Ο Ισπανικός οίκος Sammic, σε μηχανήματα κενού αέρος (vacuum) επί πάγκου, επιδαπέδια και διπλού θαλάμου, οίκος με τεχνογνωσία στο χώρο των μηχανών κενού αέρος για πάνω από 25 έτη. Τα συγκεκριμένα μηχανήματα μπορούν να συσκευάσουν ευαίσθητα προϊόντα με ιδιαιτερότητες όπως είναι οι γραβιέρες, χωρίς να τις τραυματίσουν. Μπορούν εύκολα να συνδεθούν με το κινητό τηλέφωνο του χειριστή, μέσω εφαρμογής, ενώ αυτοσυντηρούνται μέσω προγράμματος στο τέλος της ημέρας.
  • Ο Γαλλικός οίκος Mecapack σε αυτόματες συσκευαστικές μηχανές θερμοσυγκόλλησης περιέκτη σε κενός αέρος ή με χρήση τροποποιημένης ατμόσφαιρας (tray-sealing) αλλά και σε θερμοδιαμόρφωση εύκαμπτου ή άκαμπτου περιέκτη (thermoforming). Μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, κατάλληλα για χρήση λιγότερου πλαστικού ενώ παράλληλα είναι συμβατά με συστήματα όπως Industry 4.0.

Νικηφόρος Χαραγκιώνης

Ο Νικηφόρος Χαραγκιώνης γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα και είναι απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών, ενώ σπούδασε Οικονομικά στο London School of Economics. Το 1994 έκανε μεταπτυχιακό στην Διεθνή Οικονομία και Διοίκηση. Έκτοτε, ως Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χαραγκιώνη, ασχολείται με την ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων του Ομίλου, καθώς και με νέα project σχεδιασμού και ανάπτυξης.

Ποιες είναι οι κύριες κατασκευαστικές τάσεις;

Όλος ο πλανήτης έχει ξεσηκωθεί με τη χρήση πλαστικού. Οι εταιρείες πολυστρωματικών φιλμ κατασκευάζουν υλικά με λιγότερο πάχος αλλά τις ίδιες, αν όχι μεγαλύτερες, μηχανικές αντοχές. Είναι όμως οι μηχανές κατάλληλες για να δεχτούν υλικά με μικρότερο πάχος; Μόνο το 30% των tray-sealing μηχανών της ελληνικής αγοράς, σύμφωνα με δικές μας έρευνες, μπορούν να λειτουργήσουν με άνω φιλμ πάχους 38 χιλ. Οι μηχανές της Mecapack/ Χρονογραφικής είναι ικανές να συνεργασθούν με πολυστρωματικά υλικά σε tray-sealing και thermoforming μηχανές.

Πως διαφοροποιείστε  από τον ανταγωνισμό;

Συνεργαζόμαστε με οίκους του εξωτερικού που έχουν ως πρότυπο το ‘Value for money’. Είμαστε πρωτοπόροι σε συνεργασία με τους προμηθευτές μας για μηχανήματα λειτουργίας εξοικονόμησης πλαστικού υλικού, καθώς επίσης και συμβατότητας με το Industry 4.0.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα κόστη ;

Το μεγαλύτερο κόστος για εμάς είναι τα ανοιχτά υπόλοιπα της αγοράς. Δυστυχώς, μας αυξάνουν έμμεσα το κόστος με τις πιο συχνές επισκέψεις μας, με μεγαλύτερης διάρκειας αποπληρωμές και με μικρότερα ποσά είσπραξης, έναντι των συνηθισμένων.

Αυτόματη συσκευαστική μηχανή του γαλλικού οίκου Mecapack. Μια από τις πιο πρόσφατες συνεργασίες της Χρονογραφική.

 

Ποια στρατηγική υιοθετείτε σήμερα;

Η ελληνική αγορά περνάει διάφορα στάδια και εξελίσσεται. Έτσι λειτουργεί και η Χρονογραφική. Θέλουμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά. Να εκπαιδεύουμε την αγορά και όχι να μας εκπαιδεύει. Το Industry 4.0 είναι η τρέχουσα τάση της αυτοματοποίησης και της ανταλλαγής δεδομένων των μηχανημάτων στις γραμμές παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης. Εκεί, η Χρονογραφική συμβάλλει με τις έξυπνες μηχανές, μέσω των οίκων που εκπροσωπεί.

Θα επεκταθείτε και στη συσκευασία τυροκομικών;

Η απάντησή μας είναι ένα μεγάλο «Ναι». Επισκεπτόμαστε καθημερινά το χώρο των τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων. Από το πιο μικρό τυροκομείο της επαρχίας μέχρι τις μεγαλύτερες βιομηχανίες τυροκομικών. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι θετικά. Οι επιχειρηματίες της τυροκομίας αναζητούν την ολοκληρωμένη λύση και είμαστε έτοιμοι να τους τη δώσουμε. Δημιουργήσαμε  μάλιστα βιομηχανικό τμήμα  για να κάνει γνωστή όλη αυτή την ομάδα μηχανημάτων που διαθέτει η Χρονογραφική. Η καθημερινή μας επαφή με τους συνεργάτες μας, έχει σκοπό να μεταφέρει το υψηλό επίπεδο γνώσεων σε θέματα συσκευασίας, ιχνηλασιμότητας κ.ά.


Κεντρική φωτογραφία: Μηχάνημα συσκευασίας του ισπανικού οίκου Sammic. Μια από τις πιο πρόσφατες συνεργασίες της Χρονογραφική. 

You might also like