Ανησυχεί η Αυστραλία για τις εξαγορές γαλακτοβιομηχανιών της

Σκεπτικισμός για την άλωση εγχώριων εταιρειών από την κινεζική Mengniu Dairy

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ενδέχεται να θέσει εμπόδια στην ήδη κολοσσιαία και συνεχώς αναπτυσσόμενη κινεζική γαλακτοβιομηχανία Mengniu Dairy η οποία προσπαθεί εδώ και μήνες να αυξήσει την παρουσία της στην Αυστραλία, μέσα από την  αγορά ορισμένων  αυστραλιανών γαλακτοβιομηχανιών. Η προσπάθεια των Κινέζων να ‘μεγαλώσουν’ στην Αυστραλία συναντάει σημαντικά ‘διπλωματικά’ προβλήματα. Την ίδια στιγμή η μετοχή της Mengniu Dairy έπεσε στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ κατά 3,9%.

 

Το πρόβλημα με την αυξανόμενη παρουσία των Κινέζων στην Αυστραλία, αν και παλαιότερο, εντάθηκε τους τελευταίους μήνες  όταν η Mengniu Dairy αποφάσισε να εξαγοράσει μια σειρά εμβληματικές εταιρείες επεξεργασίας γάλακτος στην Αυστραλία.

Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση της Αυστραλίας προσανατολίζεται στο να θέσει βέτο σε επένδυση ξένου κεφαλαίου στη χώρα ύστερα από μια πρόσφατη (τον Ιούλιο) αλλαγή στη σχετική νομοθεσία. Η κυβέρνηση μπορεί, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, να επικαλεστεί  ‘κίνδυνο εθνικής ασφάλειας’ για να μπλοκάρει μια εξαγορά εγχώριας επιχείρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται σε διεθνή ειδησεογραφικά sites, η σημαντική αυτή αλλαγή στην πολιτική του κράτους της Αυστραλίας προϋπήρχε της εμφάνισης του κορωνοϊού και του ξεσπάσματος της πανδημίας, σίγουρα όμως επιταχύνθηκε ως απάντηση στο φόβο ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 θα διευκόλυνε την αγορά στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων της αυστραλιανής οικονομίας.

Θυμίζουμε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν ενταθεί εδώ και χρόνια καθώς οι Κινέζοι έχουν εξαγοράσει -με επιθετικό τρόπο- αρκετές αυστραλιανές εταιρείες, κυρίως στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, μεταλλευμάτων, logistics κ.ά.

 

Κινεζική επενδυτική επίθεση

Η κινεζική Mengniu, η οποία εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια σε έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στην παγκόσμια αγορά επεξεργασίας γάλακτος, έχει συνάψει συμφωνία εξαγοράς της αυστραλιανής Lion Dairy & Drinks από ένα ιαπωνικό fund που το ελέγχει μέχρι σήμερα. Επιχειρεί επίσης να εξαγοράσει από το φθινόπωρο, έναντι του αστρονομικού ποσού των 1,43 δισ. δολαρίων, την εταιρεία Bellamy’s η οποία παρασκευάζει μεταξύ πολλών άλλων βρεφικά γάλατα.

Το τελευταίο διάστημα εντός της αυστραλιανής κοινωνίας αλλά και μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που βρίσκονται στην αντιπολίτευση έχει αναπτυχθεί δυσαρέσκεια ενάντια στην αυξανόμενη κινεζική επενδυτική παρουσία. Τον περασμένο Μάρτιο, το Φιλελεύθερο Εθνικό Κόμμα εξέφρασε τις ανησυχίες του για τον αυξανόμενο έλεγχο των Κινέζων στην αυστραλιανή παραγωγή γάλακτος. Φαίνεται πως η κυβέρνηση  έλαβε σοβαρά υπόψη της τη δυσαρέσκεια αυτή.

Ο Tony Perrett, εκπρόσωπος του κόμματος, δήλωσε ότι το κόμμα του «ανησυχεί για τις μεγάλες εταιρείες επεξεργασίας τροφίμων που αγοράζονται από κινεζικές εταιρείες με στενούς δεσμούς με την κινεζική κυβέρνηση. Δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας γύρω από την επισιτιστική ασφάλεια και την ανάγκη για μεγαλύτερη οικονομική αυτάρκεια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει υπάρξει μια ουσιαστική αλλαγή στις προσδοκίες του κοινού».

Η Inner Mongolia Mengniu Dairy (όπως λεγόταν τότε) ιδρύθηκε το 1999 και μέσα σε δύο δεκαετίες κατάφερε να μπει μέσα στις 10 μεγαλύτερες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις του κόσμου (κατάταξη Rabobank). Το 2019, η Mengniu λειτουργούσε 41 εργοστάσια στην Κίνα κι από ένα  σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Ινδονησία. Διαχειρίζεται 9,5 εκατ. τόνους γάλα.


Κεντρική φωτογραφία: Εργοστάσιο της Mengniu Dairy στην Κίνα. 

You might also like