Βοσκήσιμες γαίες, … τεχνητό πρόβλημα;

Διαδικτυακή συζήτηση από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής- Τετάρτη, 16/9/2020

Την Τετάρτη, 16 Σεπ 2020, στις 12.00, οργανώνεται δημόσια διαδικτυακή συζήτηση στο facebook: skywalker, από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής, με θέμα: Αγροτική Επιχειρηματικότητα-Βοσκήσιμες γαίες.
Κείμενο: Δημήτρης Μιχαηλίδης, Αγρονέα

 

Η διαχείριση των βοσκοτόπων έχει εξελιχθεί  σε τεράστιο πρόβλημα, το οποίο δημιουργήθηκε από τη συντεχνιακή, μεταξύ άλλων, θέση κάποιων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι υπεξαιρώντας την θέση τους, φρόντισαν σταδιακά να οχυρωθούν πίσω από μια περίεργη τοποθέτηση: Κατάφεραν να νομοθετήσουν, με την συνδρομή των εκλεγμένων εκπροσώπων των πολιτών, ότι το δάσος είναι μόνο για την χλωρίδα του ή κυρίως για την χλωρίδα του.

Έτσι κατάφεραν να δημιουργήσουν κατάλληλες συνθήκες για να περιβληθούν με εξουσίες της μορφής αξιοποίησης τμημάτων του δάσους μόνο με γνωμάτευσή τους (!…), που βέβαια είναι εκτεθειμένη σε χρηματοδοτικό επηρεασμό …. Αλλά τα δάση είναι οικοσύστημα, όπου η χλωρίδα είναι συμβιωτική με την πανίδα. Τα φυτά ζουν και απαιτούν την ύπαρξη ζώων για να επιβιώσουν μέσα στο οικοσύστημα. Πάντα βέβαια με κανόνες.

Οι βοσκήσιμες γαίες έχουν γίνει «πονοκέφαλος» για τους κτηνοτρόφους. Όπως ανέφερε ο Π. Λειβαδίτης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ert.gr, 3/3/2020),  «Ενώ δεν υπάρχουν βοσκοτόπια και κόβονται επιδοτήσεις από τον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας και οι υπεύθυνοι (ανεύθυνοι! …) εξακολουθούν να δίνουν ανεξέλεγκτα κοινόχρηστες εκτάσεις, βοσκότοπους, για καλλιεργήσιμες γαίες».  Οι κτηνοτρόφοι χάνουν συνεχώς, επί χρόνια, από την αδιανόητη, νομοθετικά κατοχυρωμένη, αδυναμία σύνταξης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, με κανόνες. Μόνοι κερδισμένοι οι κατά τόπους «διευκολύνοντες» περιστασιακά …

You might also like