Αγρόκτημα Βίγλα Λήμνου: νέα προϊόντα και …αναμονή

Η τυροκομική εταιρεία Αγρόκτημα Βίγλα από Λήμνο λάνσαρε μέσα στο 2020 νέα προϊόντα, κατάφερε να σταθεί στα πόδια της κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου που διανύουμε και αναμένει τη νέα γαλακτοκομική περίοδο για την οποία προβλέπει οτι θα κινηθεί στο ίδιο επίπεδο με την προηγούμενη.

 

«Αν αναλογιστούμε την κατάσταση που επικρατούσε αυτούς τους μήνες, εμείς πήγαμε καλά, δουλεύοντας βέβαια μέσα σε κάποια πλαίσια. Αν δουλεύαμε μόνο με την τοπική αγορά θα είχαμε πρόβλημα, αν δεν είχαμε και την τοπική αγορά επίσης θα είχαμε πρόβλημα. Οι πωλήσεις μας στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν πήγαν άσχημα. Στην Αθήνα οι πωλήσεις μας πέφτουν πάντα το καλοκαίρι, διότι δεν δίνουμε στις μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες παρά μόνο σε delicatessen και μικρά καταστήματα. Δεν πήγε άσχημα η σαιζόν, τα πράγματα ήταν φτωχά θα έλεγα. Τα εστιατόρια είχαν κόσμο αλλά δεν είχαν τζίρο, το νησί δεν είχε κρούσματα και γι΄ αυτό είχε τουρίστες» μας εξήγησε ο Γιάννης Βοϊδής, γιος του ιδιοκτήτη της εταιρείας.

Νέα προϊόντα

Η εταιρεία μέσα στο 2020 κυκλοφόρησε κατσικίσιο τυρί, κρέμες βανίλια και σοκολάτα και ρυζόγαλο, προϊόντα τα οποία πήγαν  πολύ καλά στην τοπική αγορά.

Το Αγρόκτημα Βίγλα είναι  μέσα στα τυροκομεία που πληρώνουν το πιο ακριβό γάλα στο νησί, το οποίο λαμβάνουν από συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους από τη Βίγλα Λήμνου. Η εταιρεία κατά την περυσινή γαλακτοκομική σαιζόν πλήρωσε το πρόβειο γάλα 83-84 λεπτά το λίτρο και με τον ΦΠΑ το κόστος τελικά διαμορφώθηκε κοντά στο ευρώ.

«Θεωρώ ότι οι τιμές θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, εμείς θα μείνουμε στα ίδια επίπεδα, επιβραβεύοντας τους παραγωγούς μας. Δεν γνωρίζω όμως ποια θα είναι η ποσότητα που θα πάρουμε φέτος, κατά πάσα πιθανότητα θα είμαστε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Πέρυσι πάντως είχαμε αυξήσει την ποσότητα του γάλακτος που είχαμε πάρει σε σχέση με το 2018» ισχυρίζεται ο Γ. Βοϊδής.

 

Δύσκολη συγκυρία για την τυροκομία

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της εταιρείας Αριστείδη Βοϊδή, η διακίνηση των προϊόντων του τυροκομείου αντιμετωπίζει προβλήματα για δύο λόγους: διότι υπάρχουν περυσινά τυριά τα οποία διατίθενται αυτό το διάστημα σε ‘σκοτωμένες’ τιμές και διότι έχουν μπει στην αγορά πολλών ειδών λευκά τυριά.

Τον ρωτάμε για το πως είδε τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, ο ίδιος όμως δεν φαίνεται να θεωρεί τα μέτρα ιδιαίτερα σημαντικά. «Για να είμαι ειλικρινής εκτός από την αναστολή των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού, δεν είδα κάτι άλλο και μάλιστα, αυτό το μέτρο δεν μας χρειάστηκε καθόλου διότι εμείς ήμασταν εκείνο το διάστημα σε πλήρη παραγωγή και δεν υπήρχε η δυνατότητα να βγάλουμε σε αναστολή το προσωπικό μας».

You might also like