Τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία USMCA

Νέα εποχή για το εμπόριο γαλακτοκομικών σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό

Τέθηκε σε εφαρμογή, πριν μερικές εβδομάδες, μια ακόμα μεγάλη διεθνή εμπορική συμφωνία, η ολοκλήρωση της οποίας συζητήθηκε πολύ:  πρόκειται για την Συμφωνία Ηνωμένων Πολιτειών-Μεξικού-Καναδά (United States-Mexico-Canada Agreement/ USMCA) η οποία αντικατέστησε την ιστορική  NAFTA.

 

Μετά από μια τρικυμιώδη περίοδο που ξεκίνησε με την ‘καταγγελία’ της ιστορικής εμπορικής συμφωνίας NAFTA από τις ΗΠΑ και συνεχίστηκε με προκαταρτικές, ενδιάμεσες, διμερείς και τριμερείς συζητήσεις, οι τρεις χώρες  της Αμερικής απολαμβάνουν και πάλι ομαλές εμπορικές σχέσεις. Είναι μάλιστα αρκετοί αυτοί που θεωρούν ότι η υπογραφή της συμφωνίας πριν τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου και σε μια εποχή που η πανδημία του κορωνοϊού έχει απορρυθμίσει το διεθνές εμπόριο,  θα ‘προσθέσει’ ισορροπία στις εμπορικές σχέσεις στο συγκεκριμένο σημείο του κόσμου.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι τρεις αυτές χώρες είναι εξαιρετικοί μεταξύ τους εμπορικοί εταίροι εδώ και πάνω από μισό αιώνα: για κάθε ένα κράτος, τα άλλα δύο είναι οι κορυφαίοι αγοραστές και προμηθευτές ταυτόχρονα: ψάρια και σιτάρι από τον Καναδά, γάλα και καλαμπόκι από τις ΗΠΑ και φρέσκα φρούτα και λαχανικά από το Μεξικό κυριαρχούν στις μεταξύ τους εμπορικές δραστηριότητες.

Τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα υπήρξαν ένα από τα επίδικα της συμφωνίας και προκάλεσαν μεγάλη ένταση, κυρίως ανάμεσα σε ΗΠΑ και Καναδά. Τελικά η ελαφρά ‘οπισθοχώρηση’ του Καναδά έδωσε τη δυνατότητα στους δύο γείτονες να προχωρήσουν ένα βήμα μπροστά. Από ορισμένους αναλυτές, η νέα συμφωνία θεωρείται το αποτέλεσμα ανόδου στην εξουσία λαϊκιστών ηγετών, συγκεκριμένα του Τραμπ το 2016 στις ΗΠΑ και του Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ το 2018 στο Μεξικό.


Κεντρική φωτογραφία: Τρεις πρόεδροι υπογράφουν την United States-Mexico-Canada Agreement/ USMCA, στις 30 Νοεμβρίου 2018, στο Μπουένος Άιρες, στο πλαίσιο της G-20 Leaders’ Summit. Από αριστερά ο Πρόεδρος Peña Nieto του Μεξικό, ο Πρόεδρος Trump των ΗΠΑ και ο Πρόεδρος Trudeau του Καναδά. Φωτογραφία: Ron Przysucha.

You might also like