Ανακοίνωση του ΣΕΚ για τους πληγέντες

O ΣΕΚ έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση με τα μέτρα που ζητάει να ληφθούν άμεσα έτσι ώστε να ανακουφιστούν οι πληγέντες από τις θεομηνίες κτηνοτρόφοι.

 

Ο Σύνδεσμος επισημαίνει οτι οι πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών στη χώρα μας προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές. « Ιδιαίτερα επλήγησαν η Θεσσαλία (Καρδίτσα – Φάρσαλα- Αλμυρός κτλ) τα Ιόνια νησιά, η Πελοπόννησος και η Κρήτη. Χάθηκαν περιουσίες και υποδομές. Χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών χάθηκαν μέσα σε τεράστιους όγκους νερών » αναφέρει η επιστολή.

Προτάσεις του ΣΕΚ

  1. Άμεση εκτίμηση των ζημιών που προκάλεσαν οι πρωτοφανείς βροχοπτώσεις στην αγροτική παραγωγή και στην κτηνοτροφία.
  2. Ιδιαίτερα για τις ζημιές στην κτηνοτροφία άμεση καταγραφή του χαμένου ζωικού κεφαλαίου (αιγοπρόβατα, βοοειδή, μέλισσες κτλ) καταγραφή των κατεστραμμένων ζωοτροφών, όπως και των πληγέντων στάβλων.
  3. Να δοθούν γενναίες αποζημιώσεις στους πληγέντες κτηνοτρόφους χωρίς χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Συγκεκριμένα να δοθούν 250 € για κάθε θηλυκό και αρσενικό πρόβατο/αίγα άνω του έτους, 100 € για κάθε πρόβατο/αίγα κάτω του έτους, 1.500 € για κάθε βοοειδές και 400 € ανά χοιρινό.
  4. Να διασφαλιστούν οι επιδοτήσεις των πληγέντων κτηνοτρόφων και αγροτών.
  5. Αναστολή των φορολογικών και άλλων οικονομικών υποχρεώσεων των πληγέντων για ένα χρόνο τουλάχιστον, όπως και των τραπεζικών υποχρεώσεών τους.
  6. Να γίνει άμεση διάνοιξη των αποκλεισμένων δρόμων και επισκευή όσων έχουν υποστεί ζημιές για την πρόσβαση των κτηνοτρόφων – αγροτών στις εκμεταλλεύσεις τους.

You might also like