Γιορτάστηκε η Ημέρα Ελληνίδας Αγρότισσας

Με δημόσια διαδικτυακή συζήτηση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής

Πραγματοποιήθηκε η δημόσια διαδικτυακή συζήτηση τιμώντας την Ελληνίδα Αγρότισσα με πρωτοβουλία της Μάγδας Κοντογιάννη, κτηνοτρόφου, γραμματέως του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής.
Κείμενο: Δημήτριος Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα

 

Στη  δημόσια διαδικτυακή συζήτηση μετείχαν: η Ελισάβετ-Ειρήνη Μιχαηλίδου (Νέος Σκοπός, Σερρών, συντονίστρια), η Αργυρώ Λαγγουράνη (Λιδορίκι, Φωκίδας), η Μαρία Καραντάνη (Σκεπαστό, Καλαβρύτων), η Ευθυμία Πετρίδου (Κλεισοχώρι, Πέλλας) και η Ευαγγελία Μωραΐτη.

Η συζήτηση-γιορτή ξεκίνησε με χαιρετισμό και «στην υγεία όλων με … γάλα», τον άσπρο χρυσό των κτηνοτρόφων, ενώ η μία σύνδεση έγινε μέσα από τον στάβλο με τα πρόβατα και τα νεογέννητα αρνάκια, από το Μενίδι, σε στάβλο που ήταν αδειοδοτημένος από το 1967, όπου χαιρετισμό απηύθυνε και η συνταξιούχος κτηνοτρόφος και Κατερίνα Κοντογιάννη, Αρβανίτισα.

Την δημόσια διαδικτυακή συζήτηση χαιρέτισε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή, με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα.

Ανάμεσα στα πολλά και σημαντικά καταγράψαμε και μερικά ποσοτικά, όπως ότι:

  1. Οι αγρότισσες με πρόωρη συνταξιοδότηση είναι το 56,5% …
  2. Σύμφωνα με τις 653.283 δηλώσεις ΟΣΔΕ οι γυναίκες αρχηγοί εκμεταλλεύσεων είναι το 47%, δηλαδή 305.913 χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν μερικές είναι εικονικές ή «παρένθετες» για λόγους οικογενειακής στρατηγικής … (sic έκφραση).
  3. Στις μικρές-πολύ μικρές αγροτικές επιχειρήσεις το 46% ανήκει σε γυναίκες.
  4. Οι εκμεταλλεύσεις των αγροτισσών είναι συνήθως μόνο το 40% του μεγέθους των εκμεταλλεύσεων των αγροτών.
  5. Οι ελληνίδες αγρότισσες που στηρίζονται από την εξισωτική ενίσχυση είναι το 40% του συνόλου των ενισχυόμενων …
  6. Στα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης του ΕΛΓΟ Δήμητρα οι γυναίκες ήταν μόνο το 32% το 2018.
  7. Γυναίκες ήταν το 29,33% των αιτήσεων Νέων Γεωργών.
  8. Στα Σχέδια Βελτίωσης μόνο το 26% ήταν αιτήσεις αγροτισσών.
  9. ΜΟΝΟ το 16% των συμμετεχόντων στα έργα LEADER είναι γυναίκες.
  10. Οι αγρότισσες κατέχουν μόλις το 12% της αγροτικής έκτασης στην ΕΕ.

Αντίξοο επάγγελμα

Επισημάνθηκε ότι «αγρότης» είναι εξαιρετικά αντίξοο επάγγελμα και ακόμα δυσκολότερο να είναι κτηνοτρόφος, αλλά εκεί που σχεδόν τερματίζονται οι αντοχές είναι να είσαι γυναίκα κτηνοτρόφος … είπε η κα Φ. Αραμπατζή.

Υπάρχουν ουσιαστικές αρνητικές διαφοροποιήσεις στις υποστηρικτικές υπηρεσίες της πολιτείας, αλλά και γενικότερα, προς τις μητέρες αγρότισσες, σε σχέση με τις αστές μητέρες. Ακόμα και στις πληρωμένες άδειες λοχείας και φροντίδας παιδιού οι αγρότισσες δεν έχουν κάποια μέριμνα. Η γυναίκα αγρότισσα είναι ο αφανής, αθόρυβος ήρωας της υπαίθρου, με αδήλωτη επίπονη συνεχή εργασία. Η ελληνίδα αγρότισσα έχει μικρότερο εισόδημα από τον άνδρα αλλά και πολύ μεγαλύτερη απόσταση παροχών από την αστή γυναίκα και συνήθως βρίσκεται χωρίς βοήθειες που μπορεί να έχει η γυναίκα των πόλεων.

Η αγρότισσα φαίνεται να έχει όλα εκείνα τα προσόντα που χρειάζεται η σύγχρονη εποχή μας με την δυνατότητά της να υπηρετεί ταυτόχρονα πολλούς στόχους (Multi tasking), να έχει «θηλυκό» μυαλό που «γεννά» λύσεις, να έχει ενσυναίσθηση, και κυρίως να μπορεί να λειτουργήσει με συλλογικότητα, που είναι απαραίτητη δεξιότητα σήμερα. Η αγρότισσα πρέπει να μπορεί ταυτόχρονα να κάνει 100 ειδικότητες … ακόμα και λογίστρια …


Δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα την Τοπική Διατροφική Ασφάλεια θα πραγματοποιηθεί  από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής την Τετάρτη, 21/10/2020/στις 12.00 στο facebook.


Μεγάλη αδικία φαίνεται είναι ότι οι αστική φορολόγηση και αντιμετώπιση πολλών καταστάσεων, καταστρέφει την αγροτική κοινωνία, ενώ την ίδια στιγμή δεν επιτρέπει αστικές πρόνοιες να λειτουργήσουν Έτσι αυτοτελείς διαφοροποιημένες αγροτικές εκμεταλλεύσεις αντιμετωπίζονται από τους γραφειοκράτες «οικογενειακά» στερώντας επιχειρηματικές ευελιξίες που προσφέρονται στις αστές.

Η κα Ε-Ε Μιχαηλίδου θυμήθηκε ότι στο αγροτικό σχολείου που πήγαινε ο πρόεδρος έλεγε «εάν έχεις 20 άνδρες, έχεις 20 άνδρες. Εάν τους εκπαιδεύσεις μπορείς να έχεις ένα λόχο. Εάν έχεις 20 γυναίκες έχεις ένα χωριό» Τελικά η ψυχή της κοινωνίας, ο πολιτισμός, η ψυχή του χωριού είναι οι γυναίκες.

Οι αγρότισσες που μίλησαν, αλλά και που εκφράσθηκαν μέσω facebook ή/& τηλεφωνικά, συμφώνησαν να ξεκινήσουν να «κάνουν κάτι» κατ’ αρχήν στην επικοινωνία μεταξύ των αγροτισσών, ακόμα και σαν ανταλλαγή εμπειριών και εξεύρεσης ισορροπιών. Έτσι μέχρι να δημιουργηθεί κάποιας μορφής FORUM οι αγρότισσες συμφώνησαν να δώσουν ένα σταθερό πάγιο διαδικτυακό ραντεβού κάθε Τρίτη, στις 12.00-12.30, με φροντίδα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής.

Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας

Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας

Gepostet von Skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα am Mittwoch, 14. Oktober 2020

You might also like