AgriBusiness Forum 2020: Ρεκόρ συμμετοχών και καίρια μηνύματα

Το 3ο ετήσιο διεθνές συνέδριο αγροτεχνολογίας του AgriBusiness Forum που διεξήχθη την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020 υβριδικά στην Αθήνα, με θέμα «Βιώσιμη Γεωργία, Ασφάλεια, Υγιεινή & Επισιτιστική επάρκεια στην εποχή του COVID-19», κατέγραψε ανεπανάληπτη επιτυχία σε φυσικές παρουσίες ομιλητών, οργάνωση, θεματολογία, κυρίως δε, σε αριθμό συνέδρων οι οποίοι είχαν την δυνατότητα να παρακολούθησαν διαδικτυακά, σε πραγματικό χρόνο, τις εργασίες του συνεδρίου.

 

Παρόλες τις δυσχέρειες από την πανδημία του ιού Covid-19, το Geo Routes Institute ως διοργανωτής, δεν δίστασε να προχωρήσει στην υλοποίηση του AgriBusiness Forum 2020 με την φυσική παρουσία 30 ομιλητών και πολύ περιορισμένου αριθμού συνέδρων, προκειμένου να δώσει βήμα για ένα καίριο διάλογο γύρω από την ασφάλεια, την υγιεινή, την επισιτιστική επάρκεια και για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων για σταθερά, βιώσιμα, ασφαλή και επικερδή αγροδιατροφικά συστήματα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Οι 5 θεματικές της φετινής διοργάνωσης ήταν: (1) Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι προκλήσεις για βιώσιμα αγροδιατροφικά συστήματα, (2) Κυκλική Οικονομία, Internet of Food, Ενέργεια & Δίκτυα Λιανικής, (3) Εργαλεία χρηματοδότησης, ασφάλισης & σύγχρονων υπηρεσιών, (4) Επισιτιστική ασφάλεια, θρεπτική αξία και διατροφική επάρκεια στην αλυσίδα τροφίμων και (5) Πολιτικές αντιμετώπισης των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων προκλήσεων στην αγροδιατροφική αλυσίδα.

Το AgriBusiness Forum, το 2020 απέδειξε στην πράξη ότι δεν κάνει εκπτώσεις στη διάχυση της γνώσης για τον εκσυγχρονισμό και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Για το σκοπό αυτό, ειδικά φέτος, παρείχε δωρεάν 10ωρη διαδικτυακή ροή των εργασιών του συνεδρίου, την οποία παρακολούθησαν 995 σύνεδροι, εκ των οποίων 864 στην ελληνική και 131 στην αγγλική γλώσσα.

Το AgriBusiness Forum πάντα πλαισιώνεται από σημαντικά στελέχη της ελληνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς γεωργίας. Την φετινή διοργάνωση τίμησαν με την παρουσία τους, οι Υπουργοί Μ.Βορίδης και Χ.Θεοχάρης, η Πρέσβης της Ολλανδίας Ronner, τα στελέχη της Ε.Ε. Τ. Χανιώτης και Α. Νικολακοπούλου, οι εκπρόσωποι των εταιρειών Interamerican κΕ. Κοκορέλη και Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Ι. Γεωργακέλλος, 10 καθηγητές και ερευνητές από τα Πανεπιστήμια A&M Texas, Γεωπονικό, Αριστοτέλειο, ΕΛΓΟ, Κέντρο Δορυφορικών Συστημάτων Ολλανδίας, η διοίκηση των ΕΛΓΑ και ΕΛΓΟ-Δήμητρα, ο σεφ Δ. Σκαρμούτσος, η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Δ. Αυγερινοπούλου, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα κυκλικής οικονομίας  Γ. Κρεμλής, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή κ.ά.

Οι υπουργοί Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης (δεξιά) και Χάρης Θεοχάρης.

 

Τα μηνύματα του συνεδρίου

Σημαντικά τα μηνύματα που εξέπεμψαν οι ομιλητές από το βήμα του AgriBusiness Forum 2020. Μεταξύ άλλων ότι:

  • Η γενναία δημογραφική ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού πρέπει να γίνει εθνική στρατηγική, όπου μία νέα, σύγχρονη και εκπαιδευμένη γενιά αγροτών θα έχει πρόσβαση σε δεδομένα και τηλεσυμβουλευτική πεδίου που θα υποστηρίζεται από μία επίσης νέα γενιά συμβούλων.
  • Η παραγωγή -όχι απλά πιστοποιημένων- αλλά πιστοποιημένων προϊόντων μειωμένου αποτυπώματος άνθρακα, είναι μονόδρομος για τις εξαγωγές και για την αύξηση των τιμών της διάθεσης των αγροτικών προϊόντων.
  • Η εποχή του Internet of food θα γίνεται καθημερινά όλο και πιο αισθητή τόσο για τον  παραγωγό, όσο και τον καταναλωτή ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας. Εξελίξεις όπως η ιχνηλάτηση της ποιότητας και ασφάλειας του παραγόμενου προϊόντος σε πραγματικό χρόνο, η ζωνοποίηση και ανάλυση εδαφών με χρήση δορυφορικών συστημάτων, η καθολική χαρτογράφηση της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι ευφυείς συσκευασίες κά, ήδη συμβαίνουν γύρω μας.
  • Η Ε.Ε., ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και ταυτόχρονα μεγαλύτερος εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων παγκοσμίως, δεν θα συνεχίσει να επιλύει τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της αγροτικής της παραγωγής σε βάρος της φύσης, του περιβάλλοντος και της βιοασφάλειας. Κλιματική αλλαγή και περιβάλλον είναι σε προτεραιότητα, γι αυτό το 40% των πόρων της νέας ΚΑΠ αφορά στο περιβάλλον.
  • Η απολιγνιτοποίηση, νέος στρατηγικός στόχος της χώρας, είναι σε εξέλιξη για την δημιουργία 6.000 θέσεων εργασίας και επενδύσεων ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στο επίκεντρο του σχεδίου για την δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, μεταξύ άλλων, τα φωτοβολταϊκά πάρκα, οι έξυπνες αγροτικές μονάδες παραγωγής και ο αγροτουρισμός.
  • Οι συνέργειες μεταξύ παραγωγών, επιχειρήσεων και ακαδημαϊκής κοινότητας στον αγροδιατροφικό τομέα, παραμένουν ζητούμενο. Η συνέχιση του ελλείμματος αυτού, ενδέχεται να κοστίσει σοβαρά στο μέλλον της ελληνικής γεωργίας, όπως διατυπώθηκε και στα συμπεράσματα του AgriBusiness Forum 2018.
Από αριστερά: ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Επικεφαλής του AgriBusiness Forum Γιάννης Μπαλακάκης, η Πρέσβης της Ολλανδίας Stella Ronner-Grubačić kai o Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.

 

Κόμβος δικτύωσης

Συνώνυμο με την αγροτεχνολογία, το AgriBusiness Forum αποτελεί κόμβο δικτύωσης, προώθησης συνεργασιών και διατομεακής ενημέρωσης για τον εκσυγχρονισμό και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγροδιατροφικής αλυσίδας για την παραγωγή, επεξεργασία και διανομή γεωργικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Με θεματολογία αιχμής, το AgriBusiness Forum συγκεντρώνει σταθερά κοινό υψηλού επιπέδου από επιχειρήσεις, παραγωγούς, τράπεζες και φορείς του ιδιωτικού & δημοσίου τομέα.

Το κοινό της διαδικτυακής ροής του φετινού γεγονότος αναλύεται ως εξής: 40.5% επιχειρήσεις, 23.6% αγρότες-παραγωγοί, 10.7% οργανισμοί (Ελλάδα & Εξωτερικό), 8.1% ΝΠΔΔ και 17.1% ακαδημαϊκή κοινότητα.

Οι δράσεις του AgriBusiness Forum περιλαμβάνουν την διοργάνωση διεθνών και περιφερειακών συνεδρίων, εκπαιδευτικών εργαστηρίων και θεματικών ταξιδίων σε κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς, όπως η Ολλανδία, με επισκέψεις πεδίου και συναντήσεις δικτύωσης με τοπικούς παραγωγούς.


Το πρόγραμμα των γεγονότων του AgriBusiness Forum για το 2021 περιέχει: (α) το 4ο διεθνές συνέδριο αγροτεχνολογίας τον Νοέμβριο στην Αθήνα, (β) το 1ο περιφερειακό συνέδριο αγροτεχνολογίας τον Ιούνιο στην Θεσσαλία, (γ) το AgriFood Traction Tour τον Αύγουστο στην Ολλανδία και (δ) μία συνάντηση για τον Αγροτουρισμό.

You might also like