‘Κυανό’ από το Τυροκομείο Αρβανίτη

Κατσικίσιο μπλε τυρί με ελληνικό ...χαρακτήρα

Από το Τυροκομείο Αρβανίτη, το οποίο εδρεύει στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης, κυκλοφόρησε το πρώτο ελληνικό μπλε τυρί φτιαγμένο από κατσικίσιο γάλα.

 

Το Κυανό΄, όπως το αποκαλούν οι δημιουργοί του, έχει σκληρότερη υφή από άλλα μπλέ τυριά και μπορεί να κοπεί εύκολα σε μερίδα. Έχει απαλή και ώριμη γεύση, με τη διακριτική παρουσία της μούχλας, η οποία δεν υπερκαλύπτει τα χαρακτηριστικά του γάλακτος.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, «Το μικροκλίμα της Ελλάδος, και κυρίως της Βόρειας Ελλάδος, είναι ιδανικό για την εκτροφή κατσικιών. Έχει την φύση που μπορεί να τα θρέψει στην ελεύθερη τους βοσκή, ιδίως την άνοιξη που δίνουν και το περισσότερο τους γάλα. Έτσι προκύπτει το εξαιρετικό γάλα, που συλλέγουμε καθημερινά, και βγάζει αυτή την εξαιρετική γεύση στο τυρί».

 

Η συνταγή του έχει αναπτυχθεί με τη βοήθεια Γάλλων τυροκόμων, ύστερα από μελέτη των πιο σημαντικών μπλε τυριών διεθνώς. Η ωρίμανση του τυριού γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους στο υπόγειο του τυροκομείου, όπου παραμένουν τα τυριά για τουλάχιστον 3 μήνες πριν ολοκληρώσουν την ανάπτυξη των μυκήτων του μπλε τυριού.

Όπως επισημαίνει η παραγωγός εταιρεία «Το Κυανό είναι ένα απολύτως ασφαλές τυρί. Καθημερινά ελέγχεται όλο το γάλα που συλλέγεται πριν το παστεριώσουμε και το τυροκομήσουμε. Το πιστοποιημένο σύστημα ποιότητας που διατηρεί το Τυροκομείο Αρβανίτη, ελέγχει συστηματικά το κάθε στάδιο παραγωγής με τακτικούς ελέγχους και αναλύσεις, τόσο στο χημείο της εταιρείας όσο και με εξωτερικούς συνεργάτες. Μπορούν να το καταναλώσουν ακόμα και οι ευπαθείς ομάδες, έγγυες, παιδιά, ηλικιωμένοι».


Ο καταναλωτής μπορεί να απολαύσει το Κυανό με δυνατά κόκκινα κρασιά, αλλά και με πιο διακριτικά ροζέ, με ούζο, αλλά και με ένα κοκτέιλ, με φρούτα (αχλάδι, σταφύλι, κ.ά.), με φρυγανιά ή ρυζογκοφρέτα. 

You might also like