Αραμπατζή: «Aνταγωνιστικότητα μέσα από την «έξυπνη» γεωργία»

Σήμερα το επίπεδο της τεχνολογίας δείχνει το επίπεδο της οικονομίας

«Η «έξυπνη» γεωργία δεν είναι το μέλλον, είναι το παρόν. Μπορεί να γίνει το δικό μας παρόν», επισήμανε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή μιλώντας σε διαδικτυακή ημερίδα για τα «Έξυπνα» γεωργικά προϊόντα-Smart Διατροφή» στο πλαίσιο του 15ου συνεδρίου «Καινοτομία & Ανάπτυξη».

 

«Δεν μας ταιριάζει να είμαστε laggards, δηλαδή βραδυκίνητοι στην  υιοθέτηση της σύγχρονης τεχνολογίας. Με το εξαιρετικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό της πατρίδας μας, την ισχυρή στήριξη – στην πράξη – από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και τους χρηματοδοτικούς πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας (72 δισ. από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ για τα επόμενα χρόνια) μπορούμε να είμαστε και innovators και σίγουρα early adopters ώστε να επωφεληθούμε από το λεγόμενο «πλεονέκτημα του πρωτοπόρου», υποστήριξε η Υφυπουργός.

«Η «έξυπνη» γεωργία νοηματοδοτείται ως επιχειρηματική γεωργία», υπογράμμισε  σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κ. Φωτεινή Αραμπατζή και τόνισε:

«Πιστεύω ότι για να αξιοποιήσουμε την «έξυπνη» γεωργία στο μέγιστο βαθμό δεν έχει νόημα να την προσεγγίσουμε ξεκομμένη από την αγροτική επιχειρηματικότητα. Διότι, για να τονώσουμε την επιχειρηματικότητα, διαμετρικά αντίθετα με την επιδοματοκεντρική μορφή Γεωργίας των προηγούμενων 4,5 χρόνων,  πρέπει να αυξήσουμε τα έσοδα στρεφόμενοι σε νέες αγορές.

Δηλαδή, να αυξήσουμε τις εξαγωγές όχι μόνο ως ποσότητα αλλά και ως αξία προϊόντος καθώς είναι διαφορετικό για παράδειγμα να πουλάς γάλα από το να πουλάς τυρί και μάλιστα ΠΟΠ, που έχει παραχθεί  μάλιστα και με περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους. Με άλλα λόγια να αυξήσουμε την αξία, άρα να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί τόσο μέσω της βέλτιστης χρήσης των εισροών όσο και ως προς την προστιθέμενη αξία. Και η ανταγωνιστικότητα περνάει αναγκαστικά μέσα από την Έξυπνη Γεωργία», ανέφερε.

You might also like