Το Dairy News στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Συνομιλούμε με τους Δήμητρα Χούχουλα και Διονύση Αντωνόπουλο- Ερευνητική ομάδα του Τμήματος Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων διακρίθηκε σε διακρατικό διαγωνισμό

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) και πιο συγκεκριμένα στο Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Ασφάλειας Τροφίμων και Ποτών, του Τμήματος Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Δήμητρα Χούχουλα και η ερευνητική ομάδας της υλοποιούν εδώ και δύο χρόνια ένα σημαντικό ερευνητικό έργο, το οποίο αφορά σε «Γονιδιακούς Πολυμορφισμούς της β καζεΐνης σε ελληνικές φυλές αγελάδων (Holstein)», όπως ήταν ο τίτλος εισήγησης που παρουσίασαν στο πρόσφατο 13ο Μακεδονικό Συνέδριο Διατροφής και Διαιτολογίας. Παράλληλα σχεδιάζουν γαλακτοκομικά προϊόντα και βραβεύονται γι΄ αυτά.

 

Η ερευνητική αυτή ομάδα θα μελετήσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού αγελαδινού γάλακτος, αγελάδων που παράγουν γάλα μόνο με Α2Ααλλά και την αξία ως βιομηχανική πρώτη ύλη με σκοπό τη χρήση του σε νέα καινοτόμα γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. Ήδη έχει γίνει ορθολογική συλλογή 180 ζώων από τρεις φάρμες της κεντρικής και νότιας Ελλάδας και έχουν χαρακτηριστεί αγελάδες ως Α1Α1, Α1Α2 και Α2Α2. Περισσότερα για το συγκεκριμένο ερευνητικό έργο μπορείτε να διαβάσετε στο επόμενο τεύχος του περιοδικού Dairy News.

Οι επιστήμονες για την αγορά

Με την ευκαιρία της επίσκεψή μας στο Εργαστήριο, ζητάμε από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Δήμητρα Χούχουλα να μας περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων. «Η μείωση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων είναι μικρότερη απ΄ όση ίσως θα περιμέναμε κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά είναι συσκευασμένο, όπως για παράδειγμα το γάλα ή το γιαούρτι, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να αισθάνεται την ‘ασφάλεια’ αυτών που καταναλώνει» επισημαίνει.

Από την πλευρά του ο Διονύσης Αντωνόπουλος, μέλος του ΕΔΙΠ και Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων στο ΠΑΔΑ θεωρεί ότι η γαλακτοκομία και η τυροκομία σε καμία περίπτωση δεν έχουν υποστεί τη ζημιά που έχουν υποστεί άλλοι κλάδοι. «Ο κόσμος δεν έχει σταματήσει να τρώει, άρα θεωρώ ότι η γαλακτοκομία και η τυροκομία θα είναι ο κλάδος με τις μικρότερες επιπτώσεις από την πανδημία» μας λέει και εξηγεί: « Στο γάλα θα έχουμε μια πτώση της τάξης του 6-7% αλλά αυτό οφείλεται ως ένα βαθμό και στο γεγονός ότι μερίδα του καταναλωτικού κοινού έχει στραφεί στα φυτικά προϊόντα. Η τυροκομία δεν βλέπω να επηρεάζεται, άλλωστε η αύξηση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος κατά περίπου 10- 12 λεπτά μας δείχνει την τάση για τη φετινή και την επόμενη χρονιά».

Οι επιστήμονες για τα νέα προϊόντα

Σύμφωνα με τον Δ. Αντωνόπουλο, οι παραγωγοί σε όλοι την Ελλάδα έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι οι καταναλωτές ζητούν πλέον ‘νέου τύπου’ προϊόντα με  την προσθήκη διάφορων συστατικών/ υλικών τα οποία βοηθούν ως προς την καλύτερη διατροφική κάλυψη του κοινού αυτού. «Τα φυτικά προϊόντα και ο ‘υγιεινός’ τρόπος διατροφής έχουν ασφαλώς επηρεάσει την κατάσταση και η βιομηχανία προκειμένου να αυξήσει την γκάμα των προϊόντων της παράγει συνεχώς νέα προϊόντα. Το παρατηρούμε πλέον έντονα σε όλα τα διεθνή συνέδρια που πραγματοποιούνταν το τελευταίο διάστημα, όπου εμφανίζονταν συνεχώς νεοφανή και καινοτόμα προϊόντα  τα οποία ‘πιέζουν’ και τη βιομηχανία» μας εξηγεί.

Σχολιάζοντας την εντυπωσιακή πληθώρα αλλά και την εντυπωσιακή ανάπτυξη των προϊόντων που εμπλουτίζονται με πρωτεΐνες, η Δ. Χούχουλα εκτιμάει ότι  η αύξηση της κατανάλωσής τους συνδέεται και με το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές θέλουν να αντικαταστήσουν τα λιπαρά με πρωτεϊνικό περιεχόμενο. «Σε μεγάλο βαθμό όμως, η τάση αυτή είναι κι εδώ αποτέλεσμα του μάρκετινγκ των εταιρειών, το οποίο βοηθάει πολύ την αγορά» ξεκαθαρίζει.

Από την πλευρά του ο Δ. Αντωνόπουλος θεωρεί ότι υπάρχει πράγματι τάση αύξησης της κατανάλωσης πρωτεΐνης σε έναν κόσμο που αυξάνεται πληθυσμιακά. «Τα ζωικά προϊόντα έχουν μια πολύ καλής ποιότητας πρωτεΐνη η οποία είναι ο φορέας ανάπτυξης του ανθρώπου. Οι ζωικές πρωτεΐνες φαίνεται να ‘ταιριάζουν’ περισσότερο στην ανάπτυξη του ανθρώπου. Άλλωστε δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πρωτεΐνες δεν έχουν κατηγορηθεί. Τα λιπαρά είναι αυτά που έχουν κατηγορηθεί- αν και πρόσφατες μελέτες αμφισβητούν και αυτή την άποψη, καθώς επικεντρώνονται στα trans λιπαρά» επισημαίνει.

Διεθνής διάκριση

Πάντως το εργαστήριό τους δεν σταματάει να εκπλήσσει καθώς τα τελευταία χρόνια, είτε μέσω ερευνών όπως αυτή για το γάλα Α2Α2 είτε μέσω συμμετοχής σε διαγωνισμούς, βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο. Πρόσφατα η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Ελέγχου Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων και Ποτών του Τμήματος Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, με επικεφαλής την Δήμητρα Χούχουλα, πέτυχε σημαντική διάκριση στο διακρατικό διαγωνισμό INNOVAGRΟ. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός με θέμα: «Ανάπτυξη ενός καινοτόμου δικτύου για την προώθηση της εξωστρέφειας των αγροδιατροφικών εταιρειών στην Αδριατική – Ιόνιο», πραγματοποιήθηκε στις 3/10/2020 στα Χανιά Κρήτης. Η ομάδα του εργαστηρίου και το Milkygon – ένα γαλακτοκομικό προϊόν διατροφής  βασισμένο σε καινοτόμες & οικολογικές τεχνολογίες παρασκευής – κατέκτησε τη δεύτερη θέση.


Κεντρική φωτογραφία: Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Δήμητρα Χούχουλα (τρίτη από αριστερά) και ο διδάσκων και υποψήφιος διδάκτορας Διονύσης Αντωνόπουλος (στο άκρο δεξιά) ανάμεσα σε υποψήφιους διδάκτορες, μέλη της ερευνητικής ομάδας στο Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Ερευνητική ομάδα, Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΑΔΑ

  • Δήμητρα Χούχουλα: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια.
  • Διονύσιος Αντωνόπουλος: Μέλος ΕΔΙΠ και Υποψήφιος Διδάκτορας
  • Δέσποινα Βουγιουκλάκη: Υποψήφια Διδάκτορας.
  • Σπυρίδων– Ανδρέας Παπαθεοδώρου: Υποψήφιος Διδάκτορας.
  • Αλίκη Τσάκνη: Υποψήφια Διδάκτορας.

You might also like