Γερμανία: Σταθερή η αγορά γάλακτος εν μέσω πανδημίας

Συμπεράσματα από τη συνέλευση των γερμανικών γαλακτοβιομηχανιών

Στα τέλη Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρονιά το  ετήσιο συνέδριο του γερμανικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (Milchindustrie Verbandes- MIV), ψηφιακά όμως φέτος. O Σύνδεσμος  προέβη σε απολογισμό της αγοράς γάλακτος και των διαφόρων σημαντικών θεμάτων γεωργικής πολιτικής για το 2020. Το κύριο συμπέρασμα των εργασιών ήταν ότι παρά την πανδημία του κορωνοϊού, η γερμανική αγορά γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων ήταν αρκετά σταθερή. Ωστόσο, η συμπεριφορά των καταναλωτών παρουσιάζει πλέον σημαντικές διαφορές.

 

Λόγω της ανοιξιάτικης διακοπής των παραδόσεων σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και σε εταιρείες catering, η ζήτηση στα γερμανικά νοικοκυριά  αυξήθηκε σημαντικά, τάση η οποία παρουσιάστηκε σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και το εμπόριο στους πελάτες χονδρικής αντιμετώπισε προβλήματα, η ζήτηση στο γερμανικό λιανικό εμπόριο αυξήθηκε σε επίπεδο ρεκόρ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ύφεση της αγοράς το πρώτο διάστημα της πανδημίας είχε σαν αποτέλεσμα να καταγραφούν για το πρώτο εξάμηνο του 2020 ελαφρώς χαμηλότερες τιμές για τους γαλακτοπαραγωγούς. Η τιμή διαμορφώθηκε σε 32,5  λεπτά το κιλό φρέσκου γάλακτος (με περιεκτικότητα σε λιπαρά 4% και 3,4% πρωτεΐνη) σε εθνικό επίπεδο.

Λόγω του σχετικά καλού καιρού που επικρατούσε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου στη Γερμανία, οι παραδόσεις γάλακτος  τους φθινοπωρινούς μήνες του 2020 είναι ελαφρώς υψηλότερες από την περίοδο του προηγούμενου έτους, αν και το 2019 ήταν επίσης μια ξηρή χρονιά. Συνακόλουθο αποτέλεσμα είναι η αύξηση των παραγόμενων ποσοτήτων τυριού στη Γερμανία για την τρέχουσα περίοδο.

Ανησυχίες για το Brexit

Η γερμανική  γαλακτοκομική βιομηχανία, η οποία έχει έντονα εξαγωγικό χαρακτήρα, όπως είναι αναμενόμενο ανησυχεί για την πιθανότητα  ενός ‘σκληρού’ Brexit. Οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ διεξάγονται εντατικά και επιδιώκεται συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο είναι μεγάλος εισαγωγέας γαλακτοκομικών προϊόντων. Το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει περισσότερο τυρί από ότι παράγει και μέρος αυτού είναι γερμανικά προϊόντα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, η Γερμανία θα επηρεαστεί αρνητικά από ένα πιθανό ‘σκληρό’ Brexit.

Υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης

Ο Σύνδεσμος χαιρετίζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με την υποχρεωτική επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς όπως είναι γνωστό οι Γερμανοί γαλακτοβιομήχανοι τάσσονται κατά της υποχρεωτικής επισήμανσης προέλευσης, διότι θεωρούν οτι το μέτρο αυτό είναι ενάντια στην προστασία της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ και ενάντια στην ελευθερία κυκλοφορίας των εμπορευμάτων.


Ο Σύνδεσμος Milchindustrie-Verband eV (MIV) αντιπροσωπεύει 80 εταιρείες στη γερμανική γαλακτοκομική βιομηχανία. Με ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 27 δισ. ευρώ, η γαλακτοκομική βιομηχανία είναι ο μεγαλύτερος τομέας της γερμανικής βιομηχανίας τροφίμων. Κεντρική φωτογραφία: Oldenburger.

You might also like