Σε διαπραγματεύσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι κτηνοτροφικές οργανώσεις στη Γερμανία με τη βιομηχανία: αντικείμενο της αντιπαράθεσης είναι οι τιμές του γάλακτος. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανίας Γάλακτος (Milchindustrie-Verband -MIV) παραχώρησε (ψηφιακή) συνέντευξη Τύπου στην οποία ξεκαθάρισε ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση δεν είναι μόνο αρνητική για τους αγρότες, αλλά και για τα γαλακτοκομεία, καθώς και οι δύο πλευρές έχουν να αντιμετωπίσουν αυξήσεις κόστους που, δυστυχώς, δεν ανταμείβονται στην αγορά.
Η βιομηχανία υποστηρίζει ότι η πανδημία του κορωνοϊού μείωσε σημαντικά την κερδοφορία των γαλακτοκομικών προϊόντων. «Οι λειτουργικές δαπάνες των βιομηχανιών έχουν αυξηθεί πάρα πολύ ως αποτέλεσμα του κορωνοϊού και τα σχέδια για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι δαπανηρά», εξηγεί ο Peter Stahl, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανίας Γάλακτος .
Οι κτηνοτρόφοι προχώρησαν σε δυναμικές κινητοποιήσεις την προηγούμενη εβδομάδα, κινητοποιήσεις οι οποίες, σύμφωνα με τους βιομήχανους «δεν βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων. Αντίθετα, γαλακτοβιομηχανίες και αγρότες πρέπει να συνεργαστούν για να ενισχύσουν το μάρκετινγκ και, ως αποτέλεσμα, την επικοινωνία για το γάλα», είναι η απαίτηση του MIV.
Που βρίσκεται η λύση; Στην προώθηση εξαγωγών – χωρίς περαιτέρω αυξήσεις κόστους. Κατά τη γνώμη της βιομηχανίας, είναι σημαντικό να προωθηθούν οι εξαγωγές προκειμένου να χαλαρώσει η πίεση και να διασφαλιστεί η υγεία των αγορών. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί μια καλή τιμή γάλακτος μακροπρόθεσμα .
50% των γερμανικών γαλακτοκομικών προϊόντων πωλούνται στο εξωτερικό
Οι βιομήχανοι θεωρούν ότι την ήδη βεβαρημένη κατάσταση στην εμπορία γάλακτος επιτείνει ο εμπορικός ‘πόλεμος’ ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία, η αντιπαράθεση ΕΕ και ΗΠΑ καθώς και το το επικείμενο Brexit . Επιπλέον, το MIV είναι πεπεισμένο ότι τα μέτρα περιορισμού των ποσοτήτων, μέτρο το οποίο εξετάζει και πάλι η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι αποτελεσματικά μόνο εάν καταστεί σαφές από την αρχή ποιες χώρες-μέλη πρέπει να μειώσουν την παραγωγή τους. Αλλά οι τρέχουσες εξελίξεις δείχνουν μια διαφορετική τάση καθώς όλες οι μεγάλες γαλακτοκομικές χώρες επεκτείνουν την παραγωγή τους.
«Οι πολιτικοί μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά τη βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων διασφαλίζοντας ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν θα επιβαρύνονται με αυξήσεις κόστους, όπως αυτές που προκαλούν οι αλλαγές στο νόμο περί συσκευασίας ή στο νόμο περί επισήμανσης», λέει ο επικεφαλής του MIV Π. Stahl. «Όλα κοστίζουν χρήματα», επισημαίνει με νόημα.
Κεντρική φωτογραφία: Molkerei Ammerland