Εναλλακτικές μορφές γάλακτος

Έτοιμες να κατακτήσουν καταναλωτές &  αγορά- Άρθρο του Κ. Κατσούλα

Ο 21ος αιώνας εκτός από τα τεχνολογικά επιτεύγματα τα οποία έχουν σημειωθεί, περιλαμβανομένης της ταχείας ανάπτυξης των υπολογιστικών μηχανών, χαρακτηρίζεται από την αξιοσημείωτη ‘επανάσταση’ στο πεδίο της διατροφής.
Κείμενο: Κωνσταντίνος Α. Κατσούλας*

 

Αν κάποιος πάει στη δυτική πλευρά του ημισφαιρίου, π.χ.  κάπου στις ηλιόλουστες παραλίες του Λος Άντζελες, ορισμένες από τις πιο συνήθεις εκφράσεις με τις οποίες θα έρθει σε γνωριμία είναι οι ‘gluten free’, ‘lactose free’,cholesterol free’ και άλλες εκφράσεις ‘δυσαρέσκειας’ απέναντι σε συγκεκριμένες τροφές.

Υποκατάστατα γάλακτος

Τα σύγχρονα υποκατάστατα του ζωικού γάλακτος συνήθως είναι διαλύματα νερού διαφόρων καρπών. Από τα πιο διαδεδομένα είναι αυτά του αμυγδάλου, της βρώμης και πολύ πιο σπάνιο αυτό του ρυζιού.

Το γάλα αμυγδάλου θεωρείται όμως ήδη ξεπερασμένο, καθώς ανά τον κόσμο, ακτιβιστές τονίζουν την επικινδυνότητα της καλλιέργειας αμυγδάλου, καθώς πρόκειται για μια παραγωγή η οποία καθίσταται ιδιαίτερα ασύμφορη όσον αφορά το νερό που χρησιμοποιείται. Η ταχέως αναπτυσσόμενη όμως βρώμη έρχεται να πάρει τη θέση του αμυγδάλου στην αγορά υποκατάστατων του γάλακτος.

Τα πλεονεκτήματα του γάλατος βρώμης είναι τα παρακάτω. Χαμηλές εκπομπές CO2, χαμηλή χρήση έκτασης γης για την καλλιέργεια και μικρή χρήση νερού. Επίσης διατροφικά αποτελεί σύμμαχο της υγείας με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δεν περιέχει λακτόζη, γλουτένη, ενώ τα επίπεδα χοληστερόλης είναι αμελητέα έως και μηδαμινά.

Το PROATO

Είναι το πρώτο αφέψημα βρώμης με πρωτεΐνη ορού γάλακτος, καζεΐνη, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, καθιστώντας το έτσι ένα έτοιμο γεύμα σε μπουκάλι το οποίο μπορεί να αποτελέσει ιδανικό δεκατιανό είτε πρόγευμα περιέχοντας πολύτιμα λειτουργικά συστατικά. Είναι ιδανικό για κατανάλωση μετά από έντονη σωματική άσκηση και καταπόνηση.

Είναι lactose, gluten free και με χαμηλή χοληστερόλη ενώ τα συστατικά του είναι από οργανικούς παραγωγούς. Η συσκευασία είναι από βιοδιασπώμενο πλαστικό. Το προϊόν είναι κατάλληλο και για vegetarian αλλά έχει και vegan προοπτικές.

Τα εναλλακτικά του ζωικού γάλακτος, είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία με όλο και μεγαλύτερη ζήτηση και ανάπτυξη του μεριδίου της αγοράς. Οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες αξίζει να δώσουν σημασία σε τέτοιου είδους εγχειρήματα, καθώς τέτοια προϊόντα έχουν τεράστιες προοπτικές εξαγωγών – το ίδιο και οι Έλληνες αγρότες και τυροκόμοι.


*   Τελειόφοιτος του τμήματος Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ και μέλος της ομάδας η οποία κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό Ecotrophelia 2020.

Ο  Εθνικός Διαγωνισμός Οικολογικών – Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής Ecotrophelia 2020 τον οποίο διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, συμπλήρωσε φέτος 10 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα.
Τα φετινά βραβεία ήταν τα παρακάτω.
1ο βραβείο: Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Τμήμα Διατροφής και Επιστήμης Τροφίμων, για το προϊόν O-live, οικολογικά κριτσίνια με αλεύρι ελιάς και γέμιση από 100% ελληνικά φρούτα και λαχανικά, σε 5 γεύσεις.
2ο βραβείο: Αριστοτέλειο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – Τμήμα Χημικών Μηχανικών, για το προϊόν PROATO.
3ο βραβείο: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου, για το προϊόν NISSOS GUM, μια λειτουργική τσίχλα για στοματική υγεία, με γεύση μαστίχα ή μανταρίνι.
You might also like