Θα αυξηθεί η παγκόσμια ζήτηση γαλακτοκομικών

Θετικές προβλέψεις για το διάστημα 2021-2022 από Νεοζηλανδική τράπεζα- Κίνα & Ασία δίνουν τον 'τόνο' στο ρυθμό ανάπτυξης

H παγκόσμια ζήτηση γαλακτοκομικών προϊόντων αναμένεται πως θα παρουσιάσει ανοδική τάση κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο χρόνων σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε ο Νεοζηλανδός αγρο-οικονομολόγος  Nathan Penny για λογαριασμό του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Westpac που εδρεύει στη Νέα Ζηλανδία κι έχει σημαντικά συμφέροντα στο χώρο της αγροτικής οικονομίας.

 

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Ν. Penny, η τάση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει στην Κίνα και την Ανατολική Ασία, όπου η ζήτηση γαλακτοκομικών προϊόντων έχει ανακάμψει από τα χαμηλά επίπεδα στα οποία είχε βρεθεί το πρώτο τετράμηνο του 2020 εξαιτίας της πανδημίας. Στις περιοχές αυτές οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων δείχνουν να ανακτούν το χαμένο έδαφος.

Η βασική αλλαγή που αναμένει ο Ν. Penny είναι ότι οι τιμές ορισμένων εμπορεύσιμων υποπροϊόντων του γάλακτος θα αρχίσουν να ομαλοποιούνται. Σύμφωνα με τον Νεοζηλανδό οικονομολόγο αναμένεται σημαντική ανάπτυξη της παγκόσμιας γαλακτοκομίας  την περίοδο μετά τους πρώτους εμβολιασμούς για τον Covid-19 όταν θα επιτρέψει σταδιακά  μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού στα εστιατόρια καθώς και σε άλλους χώρους όπου καταναλώνονται γαλακτοκομικά προϊόντα (ξενοδοχεία και αθλητικοί χώροι, βιομηχανία catering, πανεπιστημιακές σχολές κ.λπ.).

Η παγκόσμια ανάπτυξη της γαλακτοκομικής αγοράς θα επηρεαστεί, σύμφωνα με την έρευνα της τραπέζης Westpac, κι από μια σειρά εξωγενείς και σχετικά απροσδόκητους παράγοντες όπως για παράδειγμα η εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Joe Biden. Σε περίπτωση που χαλαρώσει τη διαμάχη ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα που πυροδότησε και συντηρούσε ο D. Trump, ο ανταγωνισμός των γαλακτοπαραγωγών χωρών για την ‘κατάκτηση’ της Κίνας (Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Ινδία, ΕΕ) θα γίνει πιο έντονος ύστερα από την αύξηση της αμερικανικής παρουσίας στην αχανή ασιατική χώρα.

You might also like