IDK  Με θάρρος στις διεθνείς αγορές

Ο επιχειρηματίας Γιάννης Κατέρης μας εξηγεί τα σχέδιά του

Η IDK ( Inox Design Kateris) η  βιομηχανία που  ασχολείται με ανοξείδωτες κατασκευές και μηχανήματα επεξεργασίας γάλακτος – τροφίμων κι εδρεύει έξω από τον Τύρναβο, δεν είναι μια ακόμα ελληνική εταιρεία η οποία αντιστέκεται στην κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Είναι μια εξωστρεφής επιχειρηματική δύναμη που με όπλα το θάρρος, τη δημιουργικότητα και την σκληρή δουλειά διαμορφώνει το γαλακτοκομικό – κι όχι μόνο- πρόσωπο των πελατών της σε διάφορες γωνιές του κόσμου.
Ρεπορτάζ: Θανάσης Αντωνίου. Φωτογραφίες: IDK.

 

Ο Γιάννης Κατέρης μοιράζει το τελευταίο διάστημα τον επαγγελματικό χρόνο του ανάμεσα στο εργοστάσιό του στον Τύρναβο και στα εργοστάσια των συνεργατών του εντός κι εκτός Ελλάδας και φέρνει στο Dairy News ευχάριστα νέα: στο εργοστάσιό του πραγματοποιεί επενδύσεις και στις αγορές αναπτύσσει νέες συνεργασίες. Μια από αυτές στο Κατάρ υλοποιήθηκε πρόσφατα, άλλη μια στη Σουηδία αναμένεται άμεσα, ενώ συνεργασίες στην Κίνα και τη Βόρεια Μακεδονία έπονται.

Στη μονάδα της IDK στον Τύρναβο, εκεί όπου σχεδιάζονται και κατασκευάζονται τα περιζήτητα στη γαλακτοβιομηχανία- τυροκομία μηχανήματά της, πραγματοποιήθηκε μεγάλη επένδυση για την επέκτασή της (παραγωγή και αποθήκες) κατά 1.500 τ.μ. Στο εργοστάσιο εργάζονται συνολικά 35 άτομα.

 

Σε όλο τον κόσμο

Στο Κατάρ η IDK εγκατέστησε μηχανήματα πλυντηρίου, κοπής και συσκευασίας για την παραγωγή λευκού τυριού  στην Baladna, τη μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη γαλακτοβιομηχανία της χώρας, η οποία διαθέτει ιδιόκτητο σταύλο στη μέση της ερήμου. «Δεν θα έλεγα ότι ήταν κάτι το ιδιαίτερο το να δουλέψουμε στο Κατάρ» μας λέει ο Γιάννης Κατέρης και εξηγεί: «Κάθε χώρα έχει τις ιδιαιτερότητές της. Το Κατάρ πρόκειται για μια πολύ οργανωμένη αγορά, η βιομηχανία του είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για κάθε μηχάνημα που εγκαθιστούσαμε  έπρεπε να λαμβάνουμε συνεχώς άδειες από διάφορους μηχανικούς του εργοστασίου».

Η IDK θα βρεθεί – για πρώτη φορά στην ιστορία της- στη Σουηδία όπου εκεί θα εγκαταστήσει γραμμή συσκευασίας για τοπική βιομηχανία. Πριν αναλάβει το έργο, στελέχη της εταιρείας είχαν έρθει στη χώρας μας, επισκέφτηκαν το εργοστάσιο καθώς και συνεργάτες της ελληνικής εταιρείας ανά την Ελλάδα, προκειμένου να διακριβώσουν το κύρος και την αξιοπιστία της.

Η συζήτηση μας με τον Γιάννη Κατέρη γίνεται αμέσως μετά την επιστροφή του από άλλο ένα επαγγελματικό ταξίδι στη Βουλγαρία. Η αγορά της γειτονικής χώρας δεν είναι άγνωστη στον Γιάννη Κατέρη καθώς δραστηριοποιείται εκεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια, τόσο για λογαριασμό ελληνικών επιχειρήσεων, όπως τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία (όμιλος ΤΥΡΑΣ), όσο και για τοπικούς παραγωγούς.

«Η αγορά της Βουλγαρίας είναι πολύ πίσω σε σχέση με την Ελλάδα σε πολλά πράγματα, δεν παύει όμως κι αυτή η χώρα να έχει οργανωμένες επιχειρήσεις» μας εξηγεί ο Θεσσαλός επιχειρηματίας ο οποίος αυτό το διάστημα ετοιμάζεται και για άνοιγμα στην αγορά της Κίνας όπου θα ταξιδέψουν σύντομα κάποια μηχανήματά του μέσω αντιπροσώπου. Σημαντικό έργο έχει επίσης αναλάβει στην Μπίτολα, στη Β. Μακεδονία αυτή τη φορά για τον κολοσσιαίο όμιλο της Lactalis με τον οποίο έχει ξεκινήσει συνεργασία. Στην Ελλάδα συνεχίζονται απρόσκοπτα συνεργασίες με κορυφαίους ομίλους όπως η Δωδώνη, η La Farm,η Μπίζιος, η Ρούσσας, η Ήπειρος κ.ά.

 

Αποτίμηση της περιόδου

«Διανύουμε μια δύσκολη εποχή κι ευτυχώς που δραστηριοποιούμαστε στα τρόφιμα» μας λέει με έντονο σκεπτικισμό ο Γ. Κατέρης και συμπληρώνει: «Δουλεύουν όσοι είναι οργανωμένοι ενώ επενδύσεις κάνουν πλέον μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις κι όχι οι μικροί. Στα διάφορα οικονομικά προβλήματα έχει προστεθεί και ο φόβος».

Όσο αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, ο Γ. Κατέρης μας εφιστά την προσοχή σε μια άλλη διάσταση του προβλήματος την οποία αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της βιομηχανίας. «Αυτό το διάστημα η δουλειά μας έχει δυσκολέψει πολύ διότι είμαστε υποχρεωμένοι σε κάθε είσοδό μας σε βιομηχανία να επιδεικνύουμε  τεστ κορωνοϊού μιας ημέρας πριν. Το ίδιο συνέβη και στην επιστροφή μου από την Βουλγαρία ενώ σήμερα έκαναν το τεστ δύο τεχνικοί μας οι οποίοι θα πάνε σε εργοστάσιο για να εγκαταστήσουν μηχάνημα».

Κλείνουμε τη συζήτησή μας με μια μικρή αναφορά στα μέτρα που έλαβε το κράτος για την στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, μέτρα τα οποία ο Γ. Κατέρης θεωρεί απαραίτητα λόγω των περιστάσεων. «Τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις δουλεύουν για το κράτος, το περιθώριο κέρδους μας είναι ελάχιστο. Επομένως όποιος στηρίζει τις επιχειρήσεις αυτή τη δύσκολη περίοδο κάνει σωστά» μας λέει. 

You might also like