Πιστοποίηση της κοπανιστής ανακοίνωσε ο Α.Σ. Τήνου

Ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)

Πιστοποιήθηκε ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) η κοπανιστή του Τυροκομείου Τήνου.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνεταιρισμού, μετά από πολύχρονες προσπάθειες -οι οποίες προσέκρουαν στην ελληνική γραφειοκρατία και στις γνωστές αγκυλώσεις του ελληνικού δημοσίου συστήματος- ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Τήνου πέτυχε στις 13 Νοεμβρίου 2020 την πιστοποίηση του κατεξοχήν παραδοσιακού τυριού της Τήνου, της Κοπανιστής, ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), με βάση σχετική απόφαση του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού που είναι ο αρμόδιος κρατικός φορέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  για τις πιστοποιήσεις αυτές.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου «Η  κοπανιστή Τήνου  είναι μαλακό τυρί με αλοιφώδη υφή και έντονη πικάντικη – πιπερίζουσα γεύση που παράγεται από αγελαδινό γάλα, στο τυροκομείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τήνου. Είναι το κατεξοχήν παραδοσιακό τυρί της Τήνου, αφού ήδη από το  1809 ο τηνιακός ιατροφιλόσοφος  Μαρκάκης Ζαλώνης στο σύγγραμμα του  με τίτλο ‘Ταξίδι Στην Τήνο’ που εκδόθηκε στο Παρίσι  αναφέρει επί λέξη για την κοπανιστή: μαλακό τυρί πιο δυνατό και πιο πικάντικο από το παλαιωμένο ροκφόρ ή το ζερομέ».

Σήμερα επιτρέπεται η παραγωγή του  μόνο στα νησιά των Κυκλάδων  γιατί είναι προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης). Χρησιμοποιείται ως άλειμμα σε καναπεδάκια και συνοδεύει έτσι άριστα το ούζο, το τσίπουρο, το ρακί, την μπίρα και το κρασί.

You might also like