“Μάρκετινγκ αγροτικών προϊόντων και τροφίμων”

Βιβλίο για όσους παράγουν από δύο Γάλλους πανεπιστημιακούς καθηγητές

Ακούμε συχνά και από διάφορα στόματα επαγγελματιών ότι η Ελλάδα στερείται εξαγωγικών πολιτικών· ότι, για παράδειγμα,  τα αγροτικά προϊόντα της και τα εξαιρετικά τρόφιμα που παράγει η εγχώρια μεταποίηση, θα μπορούσαν και θα έπρεπε να έχουν καλύτερη τύχη στις διεθνείς αγορές. Είναι ζήτημα μάρκετινγκ;  Το βιβλίο των δύο Γάλλων πανεπιστημιακών από το Μονπελιέ αναφέρεται σ΄ αυτή ακριβώς την πτυχή της παραγωγής.

 

Ο Philippe Aurier είναι καθηγητής μάρκετινγκ στο Institute d’ Administration des Enterprises στο Μονπελιέ. Εργάζεται ως σύμβουλος σε εταιρείες στους τομείς του στρατηγικού σχεδιασμού και των μελετών. Η Lucier Sirieix είναι καθηγήτρια στο SupAgro του Μονπελιέ (αγροτο/ επιχειρηματικό πανεπιστημιακό ίδρυμα) με αντικείμενο το μάρκετινγκ και την κατανάλωση προϊόντων διατροφής.

Το βιβλίο τους είναι αποτέλεσμα της διαπίστωσης ότι τα προϊόντα διατροφής βρίσκονται στο επίκεντρο των ενεργειών του μάρκετινγκ, χωρίς ωστόσο να έχουν τη θέση που τους αξίζει στην επιστημονική βιβλιογραφία. Τα προϊόντα διατροφής αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων συχνής αγοράς και το κύριο πεδίο εφαρμογής του λεγόμενου μάρκετινγκ ‘μαζικής κατανάλωσης’.  Το βιβλίο αυτό επιδιώκει να είναι ταυτόχρονα:

  • Γενικό, επειδή τα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων καθημερινής κατανάλωσης.
  • Εξειδικευμένο, επειδή παρουσιάζει το μάρκετινγκ σε έναν συγκεκριμένο τομέα: τον τομέα των αγροτικών προϊόντων διατροφής.

Το βιβλίο διαρθρώνεται σε οκτώ κεφάλαια τα οποία αναφέρονται σε όλο το φάσμα του κύκλου ζωής των αγροτικών προϊόντων. Όπως είναι φυσικό υπάρχουν ειδικά κεφάλαια για τη διατροφική ποιότητα και τη διατροφική ασφάλεια όπου αναπτύσσονται τρόποι πρόληψης κι ελέγχου, με αναφορές στο κανονιστικό πλαίσιο. Σε ειδικό κεφάλαιο παρουσιάζεται ο καταναλωτής και πως αυτός αξιολογεί και καταναλώνει αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα.

Όπως σε όλα τα εγχειρίδια για το μάρκετινγκ, στο βιβλίο των Aurier και Sirieix υπάρχουν αναφορές στα ερευνητικά εργαλεία που χρησιμοποιεί το σύγχρονο μάρκετινγκ για να ‘αποκρυπτογραφήσει’ τον καταναλωτή (Κεφάλαιο 4), στη διαμόρφωση μιας στρατηγικής μάρκετινγκ στον τομέα της διατροφής (Κεφάλαιο 5) και τη διαχείριση των μαρκών- ίσως το πιο σημαντικό πρόβλημα της ελληνικής αγροδιατροφικής βιομηχανίας (Κεφάλαιο 6).


Το βιβλίο των Aurier και Sirieix αντιμετωπίζει το μάρκετινγκ των αγροτικών προϊόντων συνολικά, δίνοντας βαρύτητα στην πρακτική κατεύθυνση και την παρουσίαση παραδειγμάτων.


Τα δύο τελευταία κεφάλαια αναφέρονται στη διαφημιστική προώθηση και τη διανομή των αγροτικών προϊόντων και στο πλαίσιο αυτό καταγράφονται οι σκέψεις των δύο συγγραφέων για το μείζον θέμα του εξαγωγικού μάρκετινγκ το οποίο, στη χώρα τους έχει εξελιχθεί από μόνο του σε μια τεράστια, ανθηρή βιομηχανία.

Το βιβλίο διαβάζεται χωρίς να απαιτείται να έχει μελετήσει κάποιος προηγουμένως εισαγωγικά βιβλία. Σκοπός του δεν είναι η εξαντλητική παρουσίαση που συναντάμε στις θεωρητικές μελέτες, αλλά η έκθεση των δεδομένων με τρόπο που να ενθαρρύνει τη στρατηγική σκέψη και να συμβάλλει στη λήψη επιχειρησιακών αποφάσεων, καθώς το βιβλίο αντιμετωπίζει το μάρκετινγκ των αγροτικών προϊόντων διατροφής με συνολικό τρόπο, δίνοντας βαρύτητα στην πρακτική κατεύθυνση και την παρουσίαση παραδειγμάτων και περιορίζοντας την ανάλυση των θεωριών στα απολύτως απαραίτητα.

Ως εκ τούτου, απευθύνεται σε όλους τους φοιτητές και τους επαγγελματίες του κλάδου των αγροτικών προϊόντων διατροφής που ενδιαφέρονται για τα ζητήματα ένταξης των προϊόντων στην αγορά, για τη διαδικασία του μάρκετινγκ και για τον προσανατολισμό προς τον καταναλωτή/πελάτη.


Philippe Aurier, Lucier Sirieix

Μάρκετινγκ αγροτικών προϊόντων και τροφίμων: Περιβάλλον, στρατηγικές, σχέδια δράσης

Επιμελητές: Μαρία Αλεμπάκη, Γεώργιος Θεοδοσίου

Μεταφραστής: Ροδάνθη Παπαδομιχελάκη

Εκδόσεις Προπομπός, 2019

Σελ. 530

ISBN: 978-960-7860-37-8

Τιμή: 30 €

You might also like