Ηλίας Κουτρομάνος: «Θα αυξηθεί η τιμή των τυριών»

Συζητάμε με τον τυροκόμο από το Καρπενήσι Ευρυτανίας

Ο Ηλίας Κουτρομάνος αντιμετωπίζει με ψυχραιμία την αναστάτωση που προκάλεσε στην αγορά και την οικονομία η πανδημία και αξιοποιεί την εμπειρία του επιθετικά. Ρίχνει στην αγορά νέα προϊόντα ελπίζοντας να ‘ζεστάνει’ την κατανάλωση και να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον του ευρύτερου καταναλωτικού κοινού.

 

Νέα προϊόντα και μπόλικη αισιοδοξία ότι η αγορά σύντομα θα επανέλθει στους συνήθεις ρυθμούς της είναι η συνταγή με την οποία πορεύεται αυτό το διάστημα το Τυροκομείο Κουτρομάνος από την Ευρυτανία. Ο Ηλίας Κουτρομάνος, επικεφαλής της εταιρείας, θεωρεί ότι οι καταναλωτικές αλλαγές που σημειώνονται αυτό το διάστημα, απαιτούν από τους παραγωγούς να κινηθούν ανάλογα.

«Στο Καρπενήσι η πλειοψηφία των καταναλωτών στρέφονται αυτό το διάστημα στα βασικά προϊόντα κάθε τυροκομείου: τη φέτα, το κατσικίσιο τυρί, τη γραβιέρα. Στην Αθήνα όμως, οι καταναλωτές ζητούν ιδιαίτερα προϊόντα και σε μικρές συσκευασίες. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο στραφήκαμε στο σχεδιασμό άλλων δύο νέων προϊόντων από το Τυροκομείο Κουτρομάνου. Πρόκειται για φέτα σε δύο γεύσεις και σε σκαφάκι που μπορούν να ψηθούν στον φούρνο μικροκυμάτων, έτσι ώστε να μπορεί εύκολα ο καταναλωτής, να έχει ένα ιδιαίτερο προϊόν στην κουζίνα του» μας εξηγεί.

 

Νέα προϊόντα

Το Μποτινέλο είναι το νέο ρόφημα του τυροκομείου. Η ονομασία του προήλθε από το εργαλείο με το οποίο παλαιότερα κοπανούσαν το γάλα για να βγει το ξινόγαλο. «Με προσθήκη καλλιέργειας γιαουρτιού, δημιουργήθηκε ένα ρόφημα πιο παχύρευστο, στη μορφή που έχει το αριάνι, το οποίο είναι ταυτόχρονα χωνευτικό και δροσιστικό» μας λέει ο Ηλ. Κουτρομάνος, διευκρινίζοντας ότι το προϊόν συνιστάται για μικρές ηλικίες και για μεγάλους καταναλωτές για καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

Ο Ευρυτάνας παραγωγός κυκλοφόρησε επίσης κατσικίσιο βούτυρο σε συσκευασία 240 γρ. ανάλατο για ζαχαροπλαστική και μαγειρική, σκοπεύει μάλιστα να προχωρήσει σε παραγωγή του προϊόντος σε συσκευασία μεριδοποίησης για ξενοδοχεία και νοικιαζόμενα δωμάτια. Κυκλοφόρησε επίσης τσαλαφούτι με σκόρδο, ένα κρεμώδες πρόβειο τυρί με μαύρο σκόρδο που δίνει πικάντικη και καπνιστή γεύση και συνιστάται για μεζέ με τσίπουρο και κρασί. Τη γκάμα των νέων προϊόντων συμπληρώνουν, μέχρι αυτή τη στιγμή, η τυροκαυτερή με ανθότυρο και φέτα.

Όπως μας ενημέρωσε ο Ηλίας Κουτρομάνος τα προϊόντα αυτά έχουν τοποθετηθεί σε πάνω από 30 καταστήματα στην Αθήνα, κυρίως mini market και delicatessen ενώ μέσα στον Δεκέμβριο κυκλοφόρησαν δύο νέα προϊόντα υπο το όνομα Τύρινο: μερίδα φέτα σε δύο γεύσεις, σε σκαφάκι για φούρνο μικροκυμάτων, για μεζέ.

 

Για φέτος το Τυροκομείο Κουτρομάνου έχει προγραμματίσει να φτιάξει και πάλι ταλαγάνι καθώς η πρώτη προσπάθεια -σε πολύ περιορισμένη ποσότητα και για έναν μόνο μήνα- πήγε πάρα πολύ καλά. Το νέο χρόνο θα κυκλοφορήσουν επίσης κατσικίσια γραβιέρα και κεφαλογραβιέρα, διευρύνοντας κι άλλο την ήδη πλούσια γκάμα προϊόντων του τυροκομείου που εδρεύει στο Καρπενήσι.

Κλείνουμε τη συζήτησή μας με τον Ηλία Κουτρομάνο ζητώντας τη γνώμη του για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο κλάδο αλλά και την αγορά ευρύτερα. «Μετά την πρώτη καραντίνα δουλέψαμε πάρα πολύ καλά το διάστημα Αύγουστος- Οκτώβριος, ίσως εκείνο το διάστημα να ήταν η καλύτερη περίοδος των τελευταίων ετών για το τυροκομείο. Αυτή τη στιγμή όμως, με το lockdown η πτώση είναι πολύ μεγάλη» μας λέει, έντονα προβληματισμένος κι αυτός αλλά σταθερός στην πεποίθησή του ότι το Τυροκομείο πρέπει να προσθέτει νέα ή να ανανεώνει τα ήδη πετυχημένα προϊόντα του.

Ηλίας Κουτρομάνος: για τις τιμές γάλακτος

«Στην περιοχή μας έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα πρόβλημα με το γάλα, καθώς μεγάλη γαλακτοβιομηχανία συμφώνησε με μικρούς τοπικούς παραγωγούς, για την προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων γάλακτος. Αυτή τη στιγμή η τιμή του πρόβειου γάλακτος είναι  85 λεπτά το λίτρο. Εκτιμώ πως θα αυξηθεί η τιμή του γάλακτος και ταυτόχρονα βλέπω αύξηση της τιμής των τυροκομικών προϊόντων το επόμενο διάστημα. Μια εξήγηση για την απότομη αύξηση της τιμής του γάλακτος, είναι το γεγονός ότι οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες δεν εισάγουν γάλα από το εξωτερικό στις ποσότητες του παρελθόντος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που προκάλεσε στην ευρωπαϊκή αγορά η πανδημία του κορωνοϊού. Επίσης είναι γεγονός ότι οι γαλακτοβιομηχανίες που δεν συνεργάζονταν στο παρελθόν με πολύ μικρούς παραγωγούς, καθώς τότε αναζητούσαν παραγωγούς που είχαν από μια ποσότητα γάλακτος και πάνω, σήμερα φαίνεται πως μαζεύουν γάλα από τους πάντες…».


Κεντρική φωτογραφία: Τα νέα προϊόντα του Τυροκομείου Κουτρομάνος. Στο βάθος το Μποτινέλο, ρόφημα παχύρευστο, χωνευτικό και δροσιστικό ταυτόχρονα.

You might also like