Δημήτρης Μαυρίκος: «Θέλω να αμείβεται ο κτηνοτρόφος για τον κόπο του»

Το Dairy News συζητάει με τον ορεσίβιο κτηνοτρόφο και τυροκόμο από τη Σκύρο

Στο πιο απομακρυσμένο σημείο της βόρειας Σκύρου, στο Τραχύ, ο Δημήτρης Μαυρίκος ασκεί εδώ και πολλά χρόνια με σεβασμό και προσήλωση, το επάγγελμα του κτηνοτρόφου ενώ τυροκομεί με επιτυχία. Πρόσφατα αποφάσισε να περάσει σε ένα ανώτερο επαγγελματικό στάδιο και το όχημα για την απόφασή του αυτή είναι ένα νέο τυροκομείο η ανέγερση του οποίου βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Το Dairy News ζήτησε από τον Σκυριανό παραγωγό να μάθει περισσότερα για την απόφασή του αυτή αλλά και συνολικά για την παραγωγή στο νησί.
Συνέντευξη: Θανάσης Αντωνίου

 

Νησί με πλούσια κτηνοτροφική, τυροκομική και γαλακτοκομική παράδοση, η Σκύρος δεν ευτύχησε να έχει μια ονομαστή τυροκομική εταιρεία ή έστω ένα προϊόν μεγάλης εμβέλειας, όπως η Νάξος, η Μύκονος, η Κεφαλονιά ή η Κρήτη. Ούτε καν τη δόξα της Λήμνου δεν έχει η οποία με το Μελίχλωρο, το καλαθάκι και τη φέτα της φτάνει σχεδόν παντού τη χάρη της στην Ελλάδα. Κι όμως, στο νησί υπάρχει πλούσιο ζωικό κεφάλαιο, παράγονται εξαιρετικά προϊόντα και  δραστηριοποιούνται ενδιαφέροντες παραγωγοί.

Ο Δημήτρης Μαυρίκος είναι ένας από αυτούς. Αυτή τη στιγμή είναι ο σημαντικότερος κτηνοτρόφος και τυροκόμος του νησιού. Πολύ σύντομα, η εκπληκτική τεχνοτροπία του και τα ζηλευτά προϊόντα του θα γίνουν ευρύτερα γνωστά καθώς ετοιμάζει ένα σύγχρονο τυροκομείο για να αξιοποιήσει τη μεγάλη ημερήσια παραγωγή γάλακτος των ζώων του. Με αυτή την ευκαιρία, συνομιλήσαμε μαζί του για το νέο τυροκομείο.

Σκυριανή γραβιέρα, το πιο σημαντικό προϊόν του νησιού.

 

Dairy News | Κύριε Μαυρίκο, σε ποια φάση βρίσκεται η επένδυση που πραγματοποιείτε;

Δημήτρης Μαυρίκος | Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε φάση οικοδομικών εργασιών: χτισίματα, σοβατίσματα, ηλεκτρολόγοι κ.λπ. Δεν θα προβάλουμε όμως να το λειτουργήσουμε αυτή τη χρονιά, το 2012 θα είμαστε σίγουρα έτοιμοι. Αυτή τη στιγμή αναζητούμε συνεργάτη για τον μηχανολογικό εξοπλισμό.

Τι δυναμικότητα θα έχει το νέο τυροκομείο;

Ένας τόνος γάλα το μέγιστο. Είναι μια απόφαση που πήρα για να αξιοποιήσω το δικό μου γάλα, καθώς είναι κτηνοτρόφος και έχω πολύ δικό μου γάλα. Φυσικά το τυροκομείο θα δεχτεί γάλα κι άλλων κτηνοτρόφων, εφόσον φυσικά θελήσουν να συνεργαστούν. Η δική μου παραγωγή κυμαίνεται από 600 έως 700 κιλά ημερησίως. Τα ζώα βόσκουν ελεύθερα γι΄ αυτό η ποιότητα του γάλακτος αλά και του κρέατος είναι ασυναγώνιστη.

Τι ζώα έχετε;

Μικρόσωμα ζώα, σκυριανή φυλή, αλλά πολύ ανθεκτικά. Αίγες παρδαλές, σκυριανή φυλή. Κρατάμε τη ντόπια φυλή, άλλωστε απαγορεύεται να φέρουμε ξένα ζώα στο νησί.

Υπάρχει όμως ζωικό κεφάλαιο;

Ασφαλώς και υπάρχει. Μόνο εγώ φτάνω μέχρι και 1.550 γιδοπρόβατα.

Πόσα ζώα υπάρχουν στο νησί;

Η τελευταία επίσημη γενική καταμέτρηση επιλέξιμων ζώων έγινε το 1991 είχε βγάλει 35.000 γιδοπρόβατα. Το ζωικό κεφάλαιο από τότε μειώθηκε. Αυτή τη στιγμή ζήτημα είναι να υπάρχουν 20.000-25.000 ζώα.

Η παραγωγική σας δραστηριότητα συνεχίζεται κανονικά;

Κανονικά. Συνεχίζουμε να παράγουμε παραδοσιακά τυριά. Παραδοσιακή σκυριανή γραβιέρα, ‘πιθαρίσια’ διότι τη βάζουμε μέσα σε πιθάρια. Ξινοτύρι, φέτα, αλλά και χυλοπίτες, τραχανάδες κ.λπ.

Το ξινοτύρι του Δημήτρη Μαυρίκου από την Σκύρο.

 

Ποια είναι η τιμή του γάλακτος;

Δεν έχει νόημα να σας απαντήσω διότι εδώ στο νησί κανείς δεν πουλάει γάλα. Δεν υπάρχει ούτε γαλακτοβιομηχανία να ενδιαφέρεται ούτε κάποια άλλη παραγωγική μονάδα για να το απορροφήσει. Οι λίγοι, μικροί παραγωγοί φτιάχνουν ο καθένας μοναχός του και όπως μπορεί, το δικό του τυρί. Η περίοδος άρμεξης δεν είναι μεγάλη.

Γιατί όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο σε ένα πλούσιο σε ζώα νησί;

Δυστυχώς στο νησί μας δεν εκμεταλλευόμαστε το γάλα που παράγουμε, πολλοί στηρίζονται στη επιδότηση κι αρμέγουν μια πολύ μικρή περίοδο, απλώς για να φτιάξουν λίγο τυρί για το σπίτι τους.

Τι θα θέλατε από την Πολιτεία;

Τι να θέλω από την πολιτεία… Να πωλείται το γάλα όσο πραγματικά πρέπει, να αμείβεται ο κτηνοτρόφος για τον κόπο του γιατί τα χρόνια πια είναι πολύ δύσκολα. Και να μην εισάγονται από το εξωτερικό τόσες χιλιάδες τόνοι γάλα, όταν η χώρα μας έχει εξαιρετική ποιότητα γάλακτος και τυριά.

Μέχρι που φτάνουν τα προϊόντα σας;

Έχω μερικά καταστήματα με τα οποία συνεργάζομαι στην Αθήνα τα οποία διαθέτουν τα προϊόντα μου. Ο κόσμος αγαπάει πολύ το σκυριανό τυρό, αλλά η παραγωγή μου είναι μικρή.

Η Σκύρος διαθέτει σημαντικό αλλά ανεκμετάλλευτο ζωικό κεφάλαιο. Ο Δημ. Μαυρίκος είναι ένας από αυτούς που έχουν καταλάβει την αξία των ζώων στο νησί.
You might also like