Επιστολή του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου στον ΥπΑΑΤ

Εξισωτικές, καταρροϊκός & Ενίσχυση τα ζητήματα- Βαρύ κατηγορώ κατά Βορίδη

O Κτηνοτροφικός Σύλλογος Δήμου Τυρνάβου με επιστολή του στον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνει τις προτεραιότητες του κτηνοτροφικού κόσμου και ζητάει επίσπευση διαδικασιών και πληρωμών, επισημαίνοντας οτι έχουν ήδη καταγραφεί σημαντικές καθυστερήσεις οι οποίες δημιουργούν προβλήματα.

 

Ο Σύλλογος βάλει κατά του πρώην υπουργού Μάκη Βορίδη τον οποίο κατηγορεί οτι αποχώρησε από το υπουργείο χωρίς να προσφέρει έμπρακτη στήριξη στον κτηνοτροφικό κλάδο,  ενώ προχώρησε σε περικοπές της Ενιαίας Ενίσχυσης όλων των γεωργών και κτηνοτρόφων της χώρας.

Στην επιστολή τους οι κτηνοτρόφοι από τον Τύρναβο ζητούν τη διοχέτευση επιστραφέντων 466 εκ. ευρώ στον κτηνοτροφικό και γεωργικό κλάδο. Η επιστροφή των περίπου 466 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τη χώρα μας, λόγω ακύρωσης προστίμων που μας είχαν επιβληθεί για την κακή διαχείριση των Κοινοτικών Ενισχύσεων, την προγραμματική περίοδο 2007-2013. Τα χρήματα αυτά ήδη έχουν μπει στο ταμείο του Γενικού  Λογιστηρίου του Κράτους και αυτά τα χρήματα ανήκουν στους κτηνοτρόφους και τους γεωργούς της χώρας μας. «Ελπίζουμε να τα διεκδικήσετε από το υπ. Οικονομικών και να αποδοθούν στους πραγματικούς δικαιούχους» αναφέρουν στην επιστολή τους.

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν επίσης καταβολή γενναίας ενίσχυσης de minimis, ύψους 80 εκατ. ευρώ, λόγω ζωοτροφών. Υποστηρίζουν οτι το ‘κορωνοβοήθημα’ που  χορηγήθηκε στους αιγοπροβατοτρόφους τον Δεκέμβριο του 2020, λόγω των μειωμένων τιμών στα αμνοερίφια του Πάσχα,  ήταν καθυστερημένο, λειψό και θεωρήθηκε από το σύνολο των κτηνοτρόφων, ως εμπαιγμός και κοροϊδία. Το τελευταίο διάστημα η κτηνοτροφική αγορά ζει τη δραματική αύξηση των ζωοτροφών (ανάλογη περίπτωση είχαμε την περίοδο 2006-2007, όταν τότε οι τιμές των ζωοτροφών είχαν αυξηθεί κατά 25%).

Σήμερα, οι αυξήσεις στις ζωοτροφές όχι μόνο ξεπερνούν το 25% αλλά σε πολλές περιπτώσεις προσεγγίζουν και το 40%, με αποτέλεσμα  να έχει εξαφανιστεί η όποια αύξηση στην τιμή του γάλακτος. Οι κτηνοτρόφοι, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους αιτούνται «όπως το ΥΠΑΑΤ μας καταβάλλει έκτακτη οικονομική ενίσχυση, μέσω Deminimis 80 εκ. ευρώ».

Εξισωτικές, καταρροϊκός & Ενιαία Ενίσχυση- Τι ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Καταβολή των «πετσοκομμένων» εξισωτικών 2013-2014

«Παρότι σχεδόν 8 χρόνια από τότε που οι κτηνοτρόφοι υπέστησαν σοκ από τη μη σωστή πληρωμή των εξισωτικών αποζημιώσεων των ετών 1013-2014, όπου πολλοί εξ αυτών, είτε δεν πληρώθηκαν καθόλου, είτε πληρώθηκαν με πολύ μειωμένα ποσά, δεν έχει εξευρεθεί λύση. Θέλουμε επιτέλους, όσοι συνάδελφοι αδικήθηκαν παράφορα, να δικαιωθούν και να τους χορηγηθούν τα σχετικά ποσά που τους αναλογούν».

Εξόφληση του καταρροϊκού πυρετού του 2014

«Σ’ αυτό το θέμα, το ΥΠΑΑΤ και ο προκάτοχός σας, έδωσε μια λύση, η οποία δεν ικανοποιεί στο ελάχιστο τους δικαιούχους κτηνοτρόφους, οι οποίοι πέρυσι, έλαβαν ενίσχυση 30 ευρώ, λόγω της ασθένειας του καταρροϊκού πυρετού, που συντελέστηκε το 2014, ενώ το πραγματικό ποσό που έπρεπε να τους χορηγηθεί, κυμαίνεται από 90-130 ευρώ ανά ζώο. Πολλοί συνάδελφοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και θα ήταν φρόνιμο να δώσετε την ενδεδειγμένη λύση και μην ταλαιπωρούνται οι κτηνοτρόφοι, στα ‘δαιδαλώδη μονοπάτια’ των δικαστικών αιθουσών».

Χορήγηση του 10% της κομμένης Ενιαίας Ενίσχυσης

«Αφήσαμε τελευταίο, το πρόσφατο μπάχαλο, με την καταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης, όπου στην κυριολεξία ‘χάθηκε η μπάλα’, με αποτέλεσμα να μην έχει χορηγηθεί σε γεωργούς και κτηνοτρόφους το 10% της Ενιαίας Ενίσχυσης και δεν ξέρουμε τι άλλο δεν έχει χορηγηθεί ορθά. Τέτοια ανοργανωσιά και τέτοια πληρωμή, δυστυχώς, δεν έχει προηγούμενο, όμως οι παραγωγοί χρειάζονται αυτά τα χρήματα, ειδικά αυτή τη χρονική περίοδο και είναι επιτακτική ανάγκη να τους τα χορηγήσετε άμεσα».

Κεντρική φωτογραφία: Πέτρος Καραπέτης, 2021.

You might also like